|

Derman kemik suyunda

Kolajen insan vücudunda oldukça önemli işler yapıyor. Tendonları sağlamlaştıran, kemiklerin arasındaki kaygan sıvıyı oluşturan, onların birbirine sürtünmesini ve tahrip olmasını engelleyen bu madde, saç ve tırnak yapımızda bulunuyor, cildimize de esneklik sağlayarak sarkma ve kırışıklıkları önlüyor.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 23/12/2018 Pazar
Güncelleme: 17:06 - 22/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Kemik suyu
Kemik suyu

İnsan vücudu, yeterli miktarda et tükettiğimiz taktirde kırklı yaşlara kadar kolajeni üretebilir. Fakat yaş geçtikçe kolajen üretimi oldukça yavaşlar, ciltte kırışma, sarkma, eklemlerde ağrılar görülür. Bütün bunları mümkün olduğunca aza indirmenin yolu kolajen takviyesi yapmak. Eskiden kırık çıkıklarda hastaya kemik suyu içirilirdi. Kemik, özellikle sığır kaval kemiği bolca kolajen içerir. Bu kolajene “tip 1” adı veriliyor. Tip 1 kolajen, daha çok ciltte sağlıklı, parlak bir görünümü sağlamakta faydalıdır. Kemik dokuları için gerekli kolajense tip 2. Tip 2 kolajenin en iyi kaynağı tavuktur. Elbette doğal koşullarda büyümüş bir tavuk. Kolajenin aslında 16 farklı çeşidi var. Bunlar, kan damarlarından organlarımıza birçok şeyin yapımında etkin. Birçok besin öğesi gibi, kolajenin de en iyi kaynaklarından biri yumurta. Özellikle yumurta beyazı tip 1 ve tip 3 kolajen içerir. Günde iki yumurta, çocuklar için sağlıklı kemik ve kas yapısı, yetişkinler için de, bunlara ek olarak yaşlanma karşıtı destek anlamına gelir. Evde özellikle kaval kemiğini bol su, soğan, kereviz gibi aromatik sebzelerle kısık ateşte uzun süre kanatarak kemik suyu elde edebilir, bunu yemeklere ilave edip sağlıklı ve bütçeye uygun beslenmeyi sağlayabiliriz. Bugün, bütün bu yararı en iyi şekilde sağlamak için birkaç tarif paylaşalım istiyorum. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.


KÜŞLEME

MALZEMELER

- 500 gram koyun omurga kemiği

- 2 kuru soğan

- 3 - 4 diş sarımsak

- 2 yemek kaşığı salça

- Bir fiske tuz

- Kekik

- Kimyon

YAPILIŞI

Kemikli eti kendi yağında kavuralım. Kuru soğanı kuş gözü doğrayıp ilave edelim. Salça, sarımsak ve tuzu ekleyelim. Bol su ilave edip uzun süre kısık ateşte pişirelim. Baharatları ekleyelim.

Afiyet olsun.


TAVUK ÇORBASI

MALZEMELER

- Bir bütün tavuk

- Bir kuru soğan

- Bir yemek kaşığı un

- Bir yumurta

- 2 yemek kaşığı krema

- Bir fiske tuz

- Bir fiske zerdeçal

YAPILIŞI

Tavuğu parçalayıp bütün bir soğan ile bol su içinde haşlayalım. Et piştikten sonra kemiklerini ayırıp tekrar suya atalım ve kısık ateşte bir saat daha kaynatalım. Etin göğüs kısmını didelim. Yumurta sarısını ayıralım. Unu kavuralım ve yumurta sarısı ile karıştıralım. Yavaş yavaş karıştırarak tavuk suyunu ekleyelim. Tavuk etlerini içine ilave edelim. Zerdeçal, tuz ve kremayı ekleyelim. Bir taşım kaynatalım.

Afiyet olsun.

#Kemik suyu
#Küşleme
#Tavuk suyu çorbası
5 yıl önce