|

Diyette ilk insana dönüyoruz

İlk çağlarda insanlarının ne yediği, nasıl giyindiği, yaşadıkları alanları nasıl oluşturduğu herkesin ilgisini çekiyor. Öyle ki organik beslenmenin yükselmesiyle eski çağlara ait beslenme biçimleri diyet adı altında yeniden hayatımıza girdi.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 2/12/2018 Pazar
Güncelleme: 11:40 - 1/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Asur Usulü Koyun Yahni
Asur Usulü Koyun Yahni

Çok yakın zamanda, Ürdün’ün kuzeydoğusunda Shubayqa 1 adlı arkeolojik alandaki ocak kalıntılarında kömürleşmiş 24 farklı yiyecek bulundu. Yiyeceklerin analizi sonucunda, arpa, buğday, yulaf gibi tahıllara, mercimek gibi baklagillere rastlandı. Fırının bulunmadığı alandaki bu ekmeklerin birden çok tahıl ve hatta kök bitkiyle yoğurulup sıcak taşlarda, ocakta pişirilmiş olma ihtimali yüksek. Yine, Jean Bottero’nun Mezopotamya’da bulunan küçük bir kil tablette yazılı 20’nin üzerinde yemek tarifini çözümlemesi de mutfak kültürünün kökleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağladı.

YAĞ KULLANILIYORDU

Tabletten öğrendiğimize göre küçük ve büyük baş hayvanlar, üzüm, nar, elma gibi meyveler, tavuk, güvercin gibi kanatlılar ve yumurta, tahıllarla birlikte yemeğe dönüştürülüyordu. Çoğu zaman güvece benzer şekilde pişirilen yemeklerde soğanlı bitkiler, pancar, pırasa, trüf gibi mantarlar ve tuz kullanılıyordu. Hayvansal ya da zeytinyağı, susam yağı gibi yağlarda pişirilen bu yemeklere baharatlar da ekleniyordu. Daha çok kimyon, kişniş ve ardıç adı baharat olarak geçiyor. Elbette süt ve sütten yapılan peynir gibi ürünler de Mezopotamya mutfağında vardı. Uzmanlar birbirinden farklı 20’ye yakın peynir olduğunu düşünüyor. Ayrıca bal ve bazı ağaç özleri de mutfağın öğeleri arasında. Çoğunlukla ekmekler, şekil şekil ve içli, farklı malzemeler karıştırılarak yapılıyordu. Bugün çözümlenen bu tablette, yani dünyanın en eski yemek tarifi yazılarında yer alan iki tarifi size sunmak istiyorum. Tarifleri bir aşçı gözüyle ölçülendirdim. Sağlıklı ve mutlu pazarlar dilerim.


Meksika usulü vegan fajita

İstanbul’un Meksikalısı Ranchero, vegan misafirlerine beslenme tarzlarından ve damak tadından taviz vermeden rahatlıkla tüketebilecekleri özel lezzetler sunuyor. Mekan, Meksika’nın klasik yemeği Fajita’yı içerisinde hiçbir et ürünü ve hayvansal gıda olmadan, karamelize soğan, renkli biberler, bitkisel yağ, sarımsak püre, dağ kekiği, kimyon, isli paprika ve kişniş ile sotelenen mantarlardan hazırlayarak yanında özel soslar ve el yapımı mısır tortillası eşliğinde servis ediyor.

Asur Usulü Koyun Yahni

Malzemeler:

300 gram koyun eti

5 arpacık soğanı

4 diş sarımsak

1 pırasa

3 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Bir fiske kişniş

Yapılışı:
Soğan, sarımsak ve pırasayı ayıklayıp, pırasaları doğrayalım. Eti iri iri doğrayıp toprak bir tencerede yağda kızartalım. Sebzeleri ekleyip yumuşayana kadar kavuralım. Tuzu ekleyelim ve su ilave ederek pişirelim. Eti alıp didikleyelim ve tekrar tencereye sebzelerin içine koyalım. Kişnişi ilave edelim. Kısık ateşte suyu iyice azalana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Tavuk Güveci

Malzemeler:

1 tavuk

100 gram koyun eti

Süt

1 fincan zeytinyağı

Bir avuç arpa

Tuz

Su

1 kuru soğan

Yapılışı:
Arpayı birkaç gün önceden ıslatıp kabuklarını alalım. Tavuğu temizlenip ortadan ikiye böldükten sonra sütte bekletelim. Zeytinyağını toprak tencereye koyup eti ve tavuğu kızartalım. Soğanı doğrayıp ekleyelim. Arpayı ve tuzu ilave edelim. Su ekleyip kısık ateşte iyice pişirelim. Afiyet olsun. *Bu tarifte, eskiler güvercin kullanırmış.
#Yeni Şafak Pazar
#Tavuk güveci
#Asur Usulü Koyun Yahni
#Meksika usulü vegan fajita
5 yıl önce