|

Dünyayı evime sığdırdım

Agorafobik rahatsızlığı olan Jacqui Kenny, evinden dışarı çıkmadan Google Street View uygulaması üzerinden dünyayı dolaşıyor. Yakaladığı görüntüleri Agoraphobic Traveler isimli İnstagram hesabından paylaşan ve satışa çıkardığı bazı görsellerin gelirini de Beyin ve Davranış Araştırması Vakfı'na bağışlayan Kenny, "Dünyayı evime sığdırdım" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 dimanche
Güncelleme: 04:48 - 11/03/2018 dimanche
Yeni Şafak
​Agorafobik rahatsızlığı olan Jacqui Kenny
​Agorafobik rahatsızlığı olan Jacqui Kenny

Agoraphobic Traveler isimli İnstagam hesabından yaptığı paylaşımlarla kısa sürede fenomen haline dönüşen Jacqui Kenny, bir seyahat bloggerı. Yalnız diğer bloggerlardan farklı olarak o evinden dışarı çıkmayarak gidiyor gitmek istediği yerlere. Agorafobik rahatsızlığı olan Kenny, evinden dışarı çıkmadan dünyayı dolaşıyor. Google Street View uygulaması üzerinden yakaladığı görüntüleri de takipçileriyle paylaşıyor. Rahatsızlığının dünyayı gezme hayaline engel olmaması için uğraşan Kenny, bunu aslında kendisi gibi evinden dışarıya adım atamayan diğer agorafobik insanları ekran başında bir yerlere götürmek için yapıyor. Agorafobik rahatsızlığı olsun olmasın tüm dünya tarafından takipçileri olan Kenny, satışa çıkardığı bazı görsellerin gelirini de Beyin ve Davranış Araştırması Vakfı'na bağışlıyor.


FİLM TECRÜBELERİM İŞİME YARADI

Yeni Zelandalı olan Kenny, şu an Londra'da yaşıyor. Film endüstrisi alanında çalıştıktan sonra kendi dijital prodüksiyon şirketini kurarak 10 yıl kadar aktif olarak çalışmış. Fakat 2016 yılında başına gelen ileri derecede anksiyete probleminden şirketini kapatarak evine kapanmış. Kenny, korkusunun onu tamamen eve kapattığı günlerde Google Street View uygulaması ile daha önce ayak basmadığı ülkeleri keşfetmeye başlamış. Odasından çıkmadan bilmediği ülkelerin sokaklarında dolaşan 44 yaşındaki Kenny, bir web sitesi açarak sınırları aşarak ekran görüntüleri ile estetik kareler yakalıyor. İçindeki sanatçıyı dışarı çıkarmanın yolunu hastalığıyla bulan Kenny, "Film endüstrisindeki tecrübelerim, geleneksel film ve fotoğraf becerilerimi geliştirip farklı bir bakış açısı kazanmamı sağladı" şeklinde konuşuyor.

OBJELER ÜZERİNDE KONTRÖLÜM YOK

Yakaladığı görüntülerde ışığa, kadraja oldukça önem veren Kenny, istediği anı yakalayabilmek için bazen günlerini hatta haftalarını harcıyor. Çünkü ışık onun için son derece önemli. Kendisini etkileyen bir anı yakaladığında ise sokak sokak farklı karelere ulaşmak için inceliyor. Hazır görüntüler üzerinde çalıştığı için bunun bazen can sıkıcı olduğunu belirten Kenny, "Maalesef objeler üzerinde hiçbir kontrölüm yok. Çünkü benden önce o görüntüler halihazırda oradaydılar. Birçok kez o anların içerisinde bulunmak ve etraftaki birkaç şeyi değiştirmek istiyorum" şeklinde konuşuyor. Moğolistan, Senegal ve Şili gibi uzak ülkelere gitmek için Google Haritalar'ı tıklamaya başladıktan sonra uzak kasabalar, tozlu manzaralar, canlı mimari taşlar ve anonim insanlar bulan Kenny, bunların hepsi zamanla donduğunu ve sihirli alemlerini yakalamak ve korumak için ekran görüntüleri aldığını anlatıyor.


SAMANLIKTA İĞNE ARIYORUM

Gerçekleştirmiş olduğu projeye rağmen günlerin hala çok zor ve kötü geçtiğini vurgulayan Kenny, "Uzun zamandır çok fazla seyahat ediyorum. Bu proje gerçekten benim rahatlamamı sağladı ama korkularım ne yazık ki devam ediyor. 2016 yılında Google Street View uygulaması ile günde 18 saat harcayarak istediğim görüntülere ulaşmaya çalışarak kendimi rahatlatıyordum. Zamanın içinde dondurulmuş sihirli anları arıyordum. İncelemek için milyarlarca resim var, bu yüzden ilginç bir şey bulmak samanlıktaki iğne aramak gibi. O zamanlar benim için mükemmel bir fırsattı. Kendimi sanatsal olarak ifade etmenin bir yolununu bulmuştum. Kafamda gördüğüm dünyayı oluşturmaya başladım. Tamamen rastgele oldu. Gerçekten sevdiğim bir şey bulduğumda, İnstagram üzerinden paylaştım. Ondan sonrada proje gelişmeye başladı" diyor.

YALNIZLIĞIMIN YANSIMASI

Fotoğraflarında ıssız yerleri keşfeden Kenny, "Ben kalabalıkları sevmiyorum. Resimlerimin izole edilmiş bir hissi var. Sanırım bu aşırı kaygıdan kaynaklanıyor. Yalnızlığın bir yansıması. Kafamda olup bitenleri konuşmak çok zor, bu yüzden görsellerim benim için konuşuyor" diyerek ekliyor: "Şu anda web sitemdeki birkaç resimimi satıyorum. Google geliri Beyin ve Davranış Araştırması Vakfı'na gidecek şekilde birkaç görseli satmama izin verdi. Ben bir yılı aşkındır bu yolculukları yapıyorum. Kendimi çok iyi hissettim ve birçok engelle baş etmeme yardımcı oldu. Bir sürü insan bana artık kendilerini yalnız hissetmediklerini söyledi. Bu yüzden bunun büyük bir adım olduğuna inanıyorum. Bana çok güzel hikayeler gönderdiler. Doktorun biri görsellerden birini ofisine asarak uçak korkusu olan hastalarına ilham olmasını istemiş."


Kültürleri birleştireceğim

Her zaman sevdiği küçük şeyler bulmaya uğraşan Kenny, " Dünya muhteşem bir yer. Dünyanın farklı köşelerinde her sokak başında oynanan futbolu gördükçe onun bu kadar popüler oluşuna şaşırdım. Çocuklar dünyanın her yerinde oynuyor. Bu benim için gerçek bir çıkış" diyor. Farklı projelerle de ilgilenmeye başlayan Kenny, kendini daha iyi ifade etmek için modern teknolojik altyapıyı kullanarak kültürleri birleştirmek istiyor. Ayrıca anksiyete bozukluğu çeken diğer kişilere yardım etmek için bir platform kurma çalışmalarını yürütüyor.

#Google Street View
#Jacqui Kenny
il y a 6 ans