|

Gençlik istikbali göklerde arıyor

İstikbali göklerde arayan genç nesil kendi model uçağını artık kendisi yapıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün üçüncü havalimanı için düzenlediği Model Uçak Yarışması'nda henüz lisede okuyan gençler zekalarını ve becerilerini konuşturuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 02:38 - 29/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

İstikbal göklerdedir" demiş Mustafa Kemal Atatürk. Onun izinden giden gençler de istikabali göklerde arıyor. İstanbul'a yapılan üçüncü havalimanı için düzenlenen Model Uçak Yarışması'na İstanbul'un bütün liselerinden yoğun bir katılım oldu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile beraber lise öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışma için yapılan elemeler sonucundaysa 20 öğrenci finale kaldı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin akademisyenlerinden hafta sonları eğitim alan öğrenciler şu an atölyelerde kendi uçaklarını tasarlıyor ve üretiyor. Asıl büyük gün ise 5 Haziran. 5 Haziran'da öğrencilerin ürettiği uçaklar havada marifetlerini sergileyecekler ve kazanan açıklanacak. Büyük günden önce İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde gençlerle ve Yard. Doç. Dr. Hayri Acar ile bir araya geldik.



HAVACILIĞA İLGİ ARTI


Havacılığa olan ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Hayri Acar, bunda drone'ların da büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Satın alınabilir fiyatlara düşen drone'ları her yaştan insan rahatlıkla kullanabiliyor. Ancak hazır almayıp kendi uçağını kendi yapmak isteyenler de var. Acar, Türkiye'de hem savaş hem de ticari uçak üretimine büyük ilgi olduğunu aktarıyor. Havacılıkta biraz geç kaldığımızı sözlerine ekleyen Acar, "Bu zaten Türkiye'nin makus talihi... Havacılık çalışmalarını Avrupa'yla birlikte başlatmışız. Ama siyasi nedenlerle birçok faaliyet baltalanmış. Birçok fabrika kapatılmış" diyor.







LİSELİLER İLK KEZ UÇURACAK


Acar, Model Uçak Yarışması'nın tüm detaylarını "Bizim daha önceden üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediğimiz yarışmalar vardı. Bu liseler arası yapılan ilk yarışma. Rektörümüz Mehmet Karaca'nın desteğini unutamayız. Başvuruları online olarak aldık. Yüzlerce öğrenci arasından 20 kişi kaldı. 20 kişiyi beşerli gruplara bölerek 4 takım kurduk. Öğrenciler teorik eğitimi başarıyla tamamladılar. Şu an kendi uçaklarını üretiyorlar. Daha çok devlet liselerinden katılım olması bizi de şaşırttı. Bu bir kere yapılacak bir yarışma değil. Lise öğrencilerine eğitim verilsin, farkındalık oluşturalım diyerek hareket ettik. Eğitim artı yarışma olması bu projeye ayrı bir değer katıyor" sözleriyle anlatıyor. Yarışmanın hedefi en hızlı ve en hafif uçağı üretmek. Belli bir süre içerisinde havada en fazla turu atan uçağı tasarlayan takım kazanmış olacak. Yarışma İTÜ'nün içerisindeki futbol sahasında yapılacak.



AMERİKA'DA YARIŞIYORUZ


İTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Fakültesi'ne 1985 yılında öğrenci olarak giren ve akademisyen olarak aynı okulda çalışmalarına devam eden Acar, uçak tasarımı ve uçuş mekaniği dersleri veriyor. Orijin ise deneysel aerodinamik. Aynı zamanda 1998'den beri İTÜ'nün Amerika'daki insansız hava aracı yarışmasına katılan Ata takımında görev alan Acar, 2011'den beri de bu takıma danışmanlık yaptığını söylüyor. Yarışmaya her yıl katıldıklarını kaydeden Acar, 2013'te 4'üncülük başarıları olduğunu büyük bir kıvançla ifade ediyor. Yarışmaya en çok katılımda bulunan ülke Türkiye. Acar, "Başarı oranımız düşük ama kararlıyız, yılmıyoruz. Hedefimiz daha yükseklerde" diyor.



Babamın hayalini devam ettireceğim






Onur Burak Özdemir, Çapa Fen Lisesi'nde okuyor. "Aslında benim böyle bir hayalim vardı. Çünkü babam daha önceleri bu işlerle çok uğraşmış. Model uçak yapma kursunu almış sonra kendi uçaklarını yapmış, uçurmuş ama ben büyünce hepsini atmış. Babamın anlattıklarıyla büyüdüm. Ben de ileride kendi uçaklarımı yapacağım diyordum, benim için çok güzel fırsat oldu" diyor Özdemir.



Daha önce üç uçak yaptım






Bahadır Demir'in okulu Tuzla'da. Her hafta sonu o kadar yolu model uçak yapmak için çekiyor. Ama halinden şikayetçi değil. Daha önce üç tane uçak yaptığını söyleyen Demir, "Uçaklarımdan biri hayata geçmedi. Diğeri ilk uçuşta yere çakıldı. Üçüncü uçağım sorunsuz uçuyor" diyor. O bu yarışmadan diğer arkadaşlarına göre daha avantajlı. Kendi takımının kazanacağından emin.



Uçak mühendisi olmak istiyorum






Alman Lisesi'nde okuyan Kuzey Işıl, internetten öğrendiği model uçak yapımı teknikleriyle konuya hakim olduğunu söylüyor. Uçak mühendisliğini okumak istediğini ancak şansının Almanya'daki üniversitelerden yana daha yüksek olduğunu belirten Işıl, uçak yapım tekniğini çok iyi bildiğini sözlerine ekliyor.



Sürekli uzayla ilgili kitaplar okuyorum






Candan Atalay, yarışmaya katılan iki kızdan biri. Atalay, "Ben zaten İTÜ Uzay Mühendisliği'ni kazanmak istiyorum. Teorik bilginin yanında deneyimlemek güzel olur diye düşündüm. Gökyüzü ve uzay benim çok ilgimi çekiyor. Eğitimler düşündüğümden daha detaylıydı, çok zor değildi. Zaten sürekli uzay yolu üzerine bilimsel kitaplar okuyorum" diyor.



Gençlerin ufkunu açıyoruz





Model Uçak Yarışmasına ana sponsor olan İGA Havalimanları CEO'su Yusuf Akçayoğlu yarışmayla ilgili şunları söyledi: “İGA olarak gençlerimizin havacılığa ilgi duyması, bu alandaki hayallerini gerçeğe dönüştürmesi bizim için yüksek önem arz ediyor. Sadece üniversite öğrencileri değil havacılığa ilgi duyan lise öğrencilerinin de yükseköğrenimlerine başlamadan önce bu alandaki yapabileceklerinin sınırlarını görebilmelerinin ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de sivil havacılık sektörünün gelişmesi birinci önceliğimiz. Bu sebeple önümüzdeki dönemlerde de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İTÜ işbirliğiyle düzenlenen bu ve bunun gibi projelere destek vermekten mutluluk duyacağız.”





#Model Uçak Yarışması
#Yusuf Akçayoğlu
8 yıl önce