|

Herkes kendini Alzheimer sanıyor

Herkesin unutkanlığı fazlasıyla yaşadığı bir dönemdeyiz. Alzheimer hastalığının da arttığı bu dönemde haliyle her unutan kendini Alzheimer hastası zannediyor. Alzheimer hastalığı ve toplumun tepkileri üzerine konuşan Nörolog Dr. Nevin Karapınar, dağınık zihinlerin unutmaya aday olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
11:46 - 29/01/2016 Cuma
Güncelleme: 09:48 - 29/01/2016 Cuma
IHA

Gün geçtikçe herkesin unutkanlıktan şikayet ettiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr.Nevin Karapınar, her meslek ve her yaştan insanın çeşit çeşit uyaranların, uyarıcıların ablukası altında yoğun dikkat dağınıklığı yaşadığını ve kayıt yapamadığını söyledi. Bu kayıt yapamamayı kişilerin “unutkanlık" olarak değerlendirdiğini belirten Uzman Dr. Karapınar, “Bir şeyi unutmamanız için dikkatinizi vermeniz gerek. Odaklanma yok, sonra herkes 'ben alzaymır oldum' diyor. Toplumda ciddi bir alzaymır (alzheimer) fobisi var. Hayatımızı sadeleştiremezsek bundan kurtulamayız" dedi.



Yakın çevresinde mahalle bakkalından manavına gittiği kuaföre, spor hocasına kadar pek çok meslekten kişinin 'Ben alzhemier hastası oldum' korkusu yaşadığını belirten Uzman Dr.Karapınar, şunları söyledi: “Şu an insanları çok uyaran var. Hayatı sakinleştirmek lazım ama bunu benim de ideal yaptığım anlamında söylemiyorum. Bir yandan maillerimi açıyorum, telefon geliyor cevaplıyorum, bir yandan kitap okumaya çalışıyorum. Kendimize yardımcı olması için yaptığımız pek çok şeyin kölesi oluyoruz. Telefonsuz 5 dakika kalmaya dayanamıyoruz. Facebook örneğin. Sonra hepsi yük oluyor. Bakmıyorum, arkadaşım güceniyor. Herkes doğum günü kutluyor, siz kutlamamış oluyorsunuz. Bir başkası WhatsApp. Bunların hepsi girip çıkıyor hayatımıza. Bizden ne, ne kadar götürüyor, soru işareti. Bir gruba giriyorsun, mail geliyor, dikkatin dağılıyor. Bir şeyi unutmamanız için dikkatinizi vermeniz lazım. Dikkat etmediğimiz şeyi unuturuz. Bir şeyi kaydetmek için dikkatimizin dağınık olmaması gerekiyor. Hem bizim hem çocuklar için. Hayatımızı sadeleştirmediğimiz sürece bu dağınıklıkta hepimiz alzaymır fobisiyle yaşamaya mahkumuz."



Her unutkanlık Alzheimer değil


Dr. Karapınar, unutkanlığın günlük işlevselliği aksatmaya başladığında sorun olduğunu belirterek şunları söyledi:“Dikkatiniz dağınık, keyifsiz, moralsiz misiniz? Depresyonda mısınız? Depresyon da unutkanlık nedeni. Pek çok şey var. İşlevsellikte bozulma önemli, bu unutkanlık kişinin günlük yaşamını aksatıyor mu? Ben çok unutkanımdır ama gelir çalışırım, pek çok insan da öyle, günlük çalışmasını aksatmaz. Unutkanlık günlük işlevselliği aksatır hale geldiği zaman durup bakmak lazım. Bireysel eğitim düzeyi, kişinin bilişsel fonksiyonları arttıkça bu daha zor ortaya çıkar hale gelir. Unutkanlık eşittir alzaymır değildir. Spor hocam 20 yaşında, bana 'alzaymır hastası mıyım' diye soruyor. Biz o kişinin unuttuğunu yadsımıyoruz, yaptığımız şey altında ne var onu araştırıyoruz, acaba bir sıkıntı, stres mi var, B12 ya da troid hormonu mu eksik. Şimdi yapılan bir büyük yanlış 'unutkanım' diyerek eczaneden B vitamini alıp içmek. Herkesin tek sorusu; ben 'alzaymır mıyım? Bu durumun ironik tarafı gerçek alzaymır, alzaymır olduğunu kabul etmez. Gerçek alzaymır hastasına sorarsınız unutuyor musunuz diye. Unuttuğunu da unutur, kabul etmez ki."

#Alzheimer
#Dr.Nevin Karapınar
#Nöroloji
8 yıl önce