|

Hızlı ama zor sanat

Cemal Reşit Rey Sergi Salonu’nda 16 sanatçının 70 eseri beğeniye sunuldu. Uluslararası Pastel Sanatı Sergisi’nde eserleri yer alan sanatçıların 10’u Çinli idi. Sergiye katılan Çinli ressamlardan Wei Song ve Sun Wei pastelle çok daha hızlı resim yapıldığını ancak çok zor bir sanat olduğunu ifade ediyor.

Harun Karaburç
04:00 - 2/12/2018 Pazar
Güncelleme: 11:48 - 1/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Uluslararası Pastel Sanatı Sergisi Cemal Reşit Rey’ Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluştu.
Uluslararası Pastel Sanatı Sergisi Cemal Reşit Rey’ Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluştu.

Geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve Tüm Çinliler Dayanışma Derneği işbirliğiyle gerçekleşen sergide Çinli sanatçıların yanı sıra, farklı ülkelerden pastel sanatının yetkin isimleri de yer aldı. Sergide toplamda, 16 sanatçıya ait 70 eser yer alıyordu. Sergi açılışından sonra Çin’den gelen ressamlar Wei Song, Sun Wei, Nan Zheng, Li Jing, Yin Liqun, Rong Kejun ve Rus sanatçı Olga Abramova ile bir araya geldik. Pastel’in renkleri çok daha canlı ve ihtişamlı hale getirdiğini söyleyen Wei Song, “İlham aldığınız bir şeyi resmetmek yağlıboyada zaman alır ama pastelde öyle değil. Duygularınızı direkt aktarabilirsiniz. Pastelde renkler canlılığını yağlıboyadan daha uzun süre korur” diyor.

RENKLER DAHA CANLI

Kendisini ‘Hayalperest bir sanatçı’ şeklinde tanımlayan Wei Song, bir sokak sanatçısı olarak Çin’in her yerine seyahat ettiğini söylüyor. Uzun yıllar boyunca çok sayıda portre yapan Song, pastel sanatıyla ilgili şu yorumda bulunuyor: “Pastel, renkleri çok daha canlı ve ihtişamlı bir hale getiriyor. Kalbimdeki kıvılcımları ifade ediyor. Yağlıboyadan çok avantajları var. Pastel boyaya dokuntuğunuz zaman dökülüyordu ama bu sorun çerçeveleme tekniği ile çözüldü. İlham aldığınız bir şeyi resmetmek yağlıboyada zaman alır ama pastelde öyle değil. Duygularınızı direkt aktarabilirsiniz. Diğer tekniklere göre renkler canlılığını daha uzun süre korur. Yağlıboyada renkler 30 yıl sonra değişebilir, solabilir. Profesyonel koruma tekniklerine ihtiyaç duyar.”

UZUN ÖMÜRLÜ

Çin Moda Renk Derneği ve Amerikan Pastel Resim Derneği üyesi olan Sun Wei de sanatçı arkadaşı Wei Song’un görüşüne katıldığını belirtip ekliyor: “Çin’de maalesef eğitimin ertelendiği özel bir dönem vardı. Bu dönemden sonra ben sanat okuluna gittim. O yıllara kadar resim yapıyordum ama profesyonel resim yapmaya o yıllarda başladım. 2003 yılından beri pastelle çalışıyorum. Renklerin canlı olduğu bir kıyı şehrinde yaşıyorum. Orada gördüğüm renkleri pastel boyalarımla kapıda aktarabilmek benim için paha biçilemez. Doğadaki renk canlılığın aynısını pastelde buluyorsunuz. Üstelik uzun yıllar bu canlılığını koruyor.”

MONET’DEN ETKİLENİYORUM

1991 yılında Jingdezhen Seramik Enstitüsü Heykel Bölümü’nden mezun olan Nan Zheng, Çin pastel ustası Hang Mingshi’nin öğrencisi. 2016 yılında düzenlenen American 18th Pastel Painting Magazine Grand Prix’te birincilik ödülünü alan Zheng, “Çalışmalar çoğunlukla parlak renkler, hayatın parlak tarafı hakkında. Yaşamda var olan güzellikleri resimlerime yansıtmak istiyorum. Klasik ressamlardan en çok Monet’den etkileniyorum ve onun tarzında eserler üretiyorum diyor.

MALZEME ÇOK

1994 yılında Merkez Güzel Sanatlar Akademisi Yağlıboya Resim Bölümü’nden mezun olan Li Jing, 1989’da resim yapmaya başlamış. İlk başlarda yağlı boya resimler yapan Jing, resim öğretmeni olduktan sonra pastel boya ile resim yapmaya başladığını söylüyor ve ekliyor: “Bugün pastel boya alanında hiç olmadığı kadar malzeme var. Son zamanlarda, üretimde uygulanabilir yeni teknikler var. Bu nedenle malzemelerin kalitesi daha yüksek hale geliyor, kullanımı daha kolay oluyor. Bu da bu alana daha fazla sanatçının gitmesine neden oluyor” diyor.

İLGİ GİDEREK ARTIYOR

Suluboya ve pastel konusunda uzmanlaşan Yin Liqun, Tianjin Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun. 20 yıldan beri sanat okulunda öğretmenlik yaptığını kaydeden Liqun, Tarih boyunca pastel sanatı vardı ama son beş yılda Çin’de popüler olmaya başladığını söylüyor. Çin’de sanat öğretmenliği yapan Rong Kejun, pastel, suluboya ve yağlıboya ile çalışan sanatçı. Kanada Federal Sanatçılar Derneği, Jinhua Sanatçılar Derneği, Yunshang Uluslararası Suluboya Kulübü, Çin Eskiz Derneği ve Yiwu Yağlıboya Resim Kulübü’nün üyesi olan Kejun, bugün dünyada pastel boyanın ana akım teknikleri kadar ilgi gördüğünü kaydediyor.


Benim için kolay bir teknik

Rus sanatçı Olga Abramova, 20 yılı aşkın süredir pastel, kömür ve karma medya çizimi ile çalışmalarını gerçekleştiriyor. İtalya Pastel Derneği (PASIT) ve Pastel Güney Kaliforniya Topluluğu (PSSC) üyesi olan Abramova, pastelle kurduğu ilişkiyi şu sözlerle anlatıyor: “Benim için kolay bir tekniği var pastelin. Onunla çalışmak, duygularımı göstermem için beni motive ediyor. Pastelin hassaslığı beni çok etkiliyor. Çok farklı tekniklerde çalışan ressamları takip ediyorum farklı teknikleri de. Kağıt üzerinde pasteli korumak zor gibi gözükse de eğer kaliteli bir kağıdınız varsa kolaylaşıyor.”


Çin ile Türkiye arasında köprüyüm

Çin’deki Tianjin Pastel Derneği başkan yardımcılığını yürüten Emilia Özcan, üç yıldır İstanbul’da yaşıyor ve soyadından anlaşılacağı üzere bir Türkle evli. Bu serginin küratörlüğünü üstlenen Özcan, “Dünyanın çok iyi pastel sanatçılarını İstanbul’da bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadım. Benim için çok anlamlı oldu. Çindeki sanatçılar ile Türkiye arasında bir sanat köprüsü görevi üstleniyorum” diyor. Serginin tasarımcısı Gan Jiajie ise İstanbul’un sanat ortamını kendine has ve kozmopolit bulduğunu söylüyor.

#Yeni Şafak Pazar
5 yıl önce