|

İşin profesörü arı

Pro ön, polis ise şehir anlamına geliyor. Arının şehri olan kovanın ise vücudu sterilize edici etkisi bulunuyor. Kovan ürünlerinin faydaları ile ilgili 30 bine yakın çalışma yer alırken, kovan ürünleri ile tedavi de artık resmiyet kazanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 02:47 - 28/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kovan ürünlerinin en çok tüketileni olan balın yüzde 80'ine yakınını şeker ve yüzde 20'sine yakınını ise su oluşturuyor. Baldaki asıl faydalı kısım balın binde birini oluşturan fenolik bileşenlerinden geliyor. Kovan ürünleri arasında gelen propolisin, diğerlerine oranla sağlık üzerindeki etkileri yapılan araştırma sonuçlarına göre daha önde gidiyor. Öyle ki önümüzdeki dönemlerde kanser tedavisinde kullanılabilmesi için de çalışmalar yapılıyor.



Antibiyotik etkisi de olacak


Son yıllarda antibiyotiklere karşı gelişen direnç nedeniyle artık antibiyotik ilaçları gibi propolisin kullanılabilmesi de gündemde. Prof. Dr. Erdem Yeşilada bununla ilgili olarak, “Bu nedenle hem antioksidan hem de hastalık yapıcı mikroplara karşı etkisi yüksek olan propolisle ilgili araştırmalar da yoğunlaşıyor. Çünkü propolisin bala oranla kıyaslandığında içeriğinin yüzde 10 ile 20'si daha faydalı" diyor.



Arı sütü kullanırken


Kovan ürünleri arasında gelen arı sütünün nasıl kullanılabileceği ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Erdem Yeşilada şunlara dikkat çekiyor: "Arı sütünün sıfırın altında eksi 20 derecede saklanması ve fayda sağlaması için de çabuk tüketilmesi gerekiyor. Tabii bunun yanında kalitesi de son derece iyi olmalı. Çünkü arı ürünleri pahalı ürünler olduğu için sahtesi de çok bulunuyor."



Arı ürünleri ile tedavi resmileşiyor


Apiterapi, Sağlık Bakanlığı Geleneksel, Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği'nde de gündeme alındı. Artık kovan ürünleri ile tedavi de resmiyet kazanacak. İlerleyen zamanlarda arılar ve doktorların işbirliği de artacağa benziyor.


#Arı sütü
#Apiterapi
#Tıp Uygulamaları
#propolisin
#bal
8 yıl önce