|

İstanbul müziğe doyacak

7 - 19 Temmuz 2012 tarihlerinde düzenlenen 3'üncü Uluslararası İstanbul Opera Festivali ve 3-19 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek '19'uncu İstanbul Caz Festivali' için geri sayım başladı. Müzikseverlerin dört gözle beklediği bu festivaller İstanbullulara ustalarla muhteşem buluşmalar ve müzik dolu günler yaşatacak

00:00 - 30/06/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:06 - 29/06/2012 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul müziğe doyacak
İstanbul müziğe doyacak

Müzikseverlerin dört gözle beklediği '19'uncu İstanbul Caz Festivali', bu yıl 3-19 Temmuz tarihleri arasında 50'nin üzerinde konserle 300'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali ise, 7-19 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul'un eşsiz atmosferinde önemli prodüksiyonlara ev sahipliği yapacak.

CAZ FESTİVALİ'NDE 'THE İSTANBUL PROJECT'İN DÜNYA PRÖMİYERİ

'19. İstanbul Caz Festivali' 3 Temmuz Salı akşamı The Marmara Esma Sultan'da gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacak. Festivalin bu yılki 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' Türkiye'de cazın gelişimine en çok emek harcamış isimlerden Neşet Ruacan'a takdim edilecek. 19'uncu İstanbul Caz Festivali'nde, klasik ve modern cazdan rock, dünya müziği ve folka uzanan geniş bir yelpazedeki konserler, kentin tarihi, kültürel ve doğal dokusunu yansıtan birbirinden etkileyici mekanlarda izleyiciyle buluşacak. Morrissey, Erykah Badu, Keith Jarrett, Marcus Miller, Antony & The Johnsons, Esperanza Spalding, Ernest Ranglin, Tyrone Downie, Sly&Robbie, Billy McLean, Till Brönner, Caro Emerald, Sharon Jones, Gretchen Parlato, Ambrose Akinmusire, Lars Danielsson, The Dears, Okay Temiz, Burhan Öçal, İmer Demirer, Hüsnü Şenlendirici gibi heyecan verici birçok usta müzisyen ve topluluk festivalin konuğu olacak. Dünyaca ünlü müzisyen Marcus Miller'in, İKSV'nin kuruluşunun 40'ıncı yılı için İstanbul Caz Festivali'nin siparişi üzerine bestelediği son eseri, 'The Istanbul Project'in dünya prömiyeri, Türkiye'den değerli müzisyenlerin de katılımıyla, 5 Temmuz Perşembe günü Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde saat 21.00'de gerçekleştirilecek. Günümüzün en önemli seslerinden, Antony Hegarty, 39 kişilik Filarmonia İstanbul Orkestrası ile birlikte Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde buluşacak. Hollanda'nın en başarılı şarkıcılarından Caro Emerald, 10 Temmuz Salı günü saat 21.00'de Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kıyı Amfi'de dinleyicileriyle bir araya gelecek. Kanadalı indie rock grubu The Dears, 'Yeni Ozanlar' serisinin konuğu olarak ilk kez İstanbul'a gelecek. 12 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.00'de başlayacak konserde grup, İstanbul Modern'in avlusunu bir açık hava şölenine çevirecek.

USTALARLA BULUŞMALAR

'Neo-Soul'un kraliçesi', dört Grammy sahibi Erykah Badu, etkileyici sahne performansı ve özgün sesiyle 13 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00'de Açık Hava Sahnesi'nde ilk kez İstanbullu hayranlarının karşısında olacak. Festival kapsamında gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören 'Tünel Şenliği', yine festivalin ilk hafta sonunda müzikseverlerle buluşacak. Bu yıl ikinci kez düzenlenen 'Caz İçin Tuhaf Bir Yer' konseri ise Sakıp Sabancı Müzesi'nde Bugge 'N Friends feat. Erik Truffaz, İlhan Erşahin, Joe Claussell, Ninety Miles ve Magnus Öström'ü ağırlayacak. İstanbul Caz Festivali kapsamında 2006 yılından bu yana İstanbul'un tarihi mekanlarında düzenlenen 'Ustalarla Buluşmalar' konserleri bu yıl yine özel bir projeyle devam edecek. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde 19 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.00'de gerçekleştirilecek konserde, Tunus avangart müzik sahnesinin en önemli isimlerinden Dhafer Youssef, hayranlarıyla buluşacak. İngiliz alternatif müziğinin ikonlarından, efsanevi topluluk 'The Smiths'in kurucusu, duyarlı ve protest şarkıların söz yazarı Morrissey, vereceği konserle festivalin muhteşem finalini gerçekleştirecek. Sanatçı, 19 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.00'de Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Konserin açılışını ise genç ozan şarkıcı Kristeen Young yapacak.

7'DEN 70'E HERKES OPERA DİYECEK!

Türk ve dünya operalarının seçkin yapıtlarını, görsel bir şölende sanatseverlerle buluşturacak olan 3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali ise kapılarını 7 Temmuz'da açacak. 7–19 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek festivalde 7'den 70'e herkes 'Opera' diyecek. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara'nın Sanat Yönetmenliğinde organize edilen festival, 2012 Temmuz ayı boyunca, beş opera prodüksiyonu ve bir Gala Konserin yer aldığı 10 temsille Türk ve Osmanlı dünyasının kapılarını açarak sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacak. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarının yanı sıra festivalin bu seneki sürprizi, dünyaca ünlü Arjantinli tenor Jose Cura olacak. Festivalin 7 Temmuz'daki açılış temsili, W.A.Mozart'ın 'Don Giovanni' operası, İstanbul'un modern yüzü Haliç Kongre Merkezi'nde izleyici ile buluşacak. W. A. Mozart'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun parlak dönemlerinden bir hikaye sunduğu 'Saraydan Kız Kaçırma' operası ise doğal mekanı içinde, ardı ardına üç gün, Topkapı Sarayı'nda, Samsun DOB tarafından sahnelenecek. İzmir DOB'un, padişahların evi Topkapı Sarayı'nda sahneleyeceği, 'IV. Murat' operası; Osmanlı padişahları arasında en korkusuz, en güçlü ve bir o kadar da eğitimli ve ince ruhlu Sultan Dördüncü Murat'ın trajik hayatının anlatıldığı, belleklerden silinmeyecek bir prodüksiyonla sanatseverlerin karşısına çıkacak. İstanbul DOB'un sahneleyeceği ve Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid'in Timur Han'la olan savaşının konu edinildiği 'Yıldırım Bayezid' operası, İtalyan besteci, Antonio Vivaldi'nin muhteşem anlatısını Kadıköy Süreyya Operası'na taşıyacak. Besteci Selman Ada'nın Halit Ziya Uşaklıgil'in ünlü romanından esinle bestelediği, 'Aşk-ı Memnu' operası, Antalya DOB ile festivale Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi'nden sıcak bir hava katacak. Tarihsel mekanlarla bütünleşerek İstanbul'u dünya ölçeğinde benzersiz bir konuma yerleştirecek festival, Topkapı Sarayı, Aya İrini, Süreyya Operası, Haliç Kongre Merkezi, Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.



12 yıl önce