|

Kahve sarayda Türk oldu

Etiyopya, Guatemala, Yemen, Brezilya gibi bir çok ülkede üretimi yapılan kahve 1500’lü yıllarda İstanbul’a geldi. Anayurdu Afrika olan bu bitkinin içeceği bir halkın adını aldı ve kahve Osmanlı sarayında “Türk kahvesi” oldu.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 6/01/2019 Pazar
Güncelleme: 15:08 - 5/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk kahvesi
Türk kahvesi

Bir fincanının 40 yıl hatırı olan Türk Kahvesi, 2013’ten bu yana UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası içinde. Peki, hemen herkesin evinde bulunan, bayramdan, misafirlerden ayrı düşünülemeyen kahve nasıl oldu da hayatımıza girdi? Hatta nasıl oldu da anayurdu Afrika olan bu bitkinin içeceği bir halkın adını aldı? Kahvenin Arabica ve Robusta adıyla bilinen iki çeşidi var. Etiyopya, Guatemala, Yemen, Brezilya gibi bir çok ülkede üretimi yapılan kahve 1500’lü yıllarda İstanbul’a geldi. Nasıl geldiği hakkında rivayetler var. Bir kayda göre Yemen’den, bir başka anlatıya göre Şamlı kimseler aracılığıyla geldi. Aslında Araplar kahveyi çok daha farklı şekilde pişiriyor. Çok az kavrulan kahve çekirdekleri bir havanda dövülüp kakule, karanfil ilave edilerek kaynatılıyor ve termoslara doldurulup bir saat demlendikten sonra içiliyor. Şekersiz olduğundan yanında hurma ile servise alınıyor.

DÜNYAYA TANITIYORUZ

Kahve, Osmanlı sarayında “Türk kahvesi” oldu. Biraz daha kavruldu ve cezvelerde pişirildi. Bu haliyle çok sevildi. Daha sonra Avrupa’ya ulaştı. Elbette orada da yeni usullerle demlendi. İçerdiği potasyum sebebiyle günde bir fincanın oldukça sağlıklı olduğunu bütün uzmanlar dile getiriyor. Potasyumun yanı sıra kafein, sodyum, kalsiyum ve az miktarda demir de içeriyor. Bugün Türk Kahvesini sadece içmiyoruz. Dünya mutfak kültürüne kahvemizin tadını yiyeceklerle de taşıyıp daha çok tanıtmak derdindeyiz. Bugün ben de Türk Kahveli birkaç tarif paylaşalım istiyorum. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.


TÜRK KAHVELİ TRÜF

MALZEMELER

- 100 gram krema

- 200 gram bitter çikolata

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- Bir paket vanilya

- Toz Antep fıstığı

- 3 tatlı kaşığı Türk kahvesi

- 1 su bardağı şeker

YAPILIŞI

Kremayı ocakta kaynatmadan iyice ısıtalım. Parçaladığımız bitter çikolataları, tereyağı ve şekeri ilave edip iyice karıştıralım. 3 tatlı kaşığı Türk kahvesini bir su bardağı su ile pişirelim ve süzelim. Kahveyi, vanilya ile birlikte karışıma ekleyip oda ısısında hafifçe katılaşmasını bekleyelim. Bir dondurma kaşığı ya da küçük bir kaşık yardımıyla katılaşan çikolatadan parçalar alıp Antep fıstığı tozunda yuvarlayalım. Pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye yerleştirelim ve buzdolabında dinlendirelim.

Afiyet olsun.


TÜRK PASTASI

MALZEMELER
Hamur için:

- 6 yumurta

- Bir su bardağı şeker

- Bir buçuk su bardağı un

Şerbet için:

- 2 su bardağı şeker

- 2 su bardağı su

Krema için:

- 1 litre süt

- 2 yemek kaşığı Türk kahvesi

- 4 yemek kaşığı nişasta

- 2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI

Oda ısısındaki yıkanmış yumurtaları kıralım ve şekerle iyice çırpıp kar haline getirelim. Unu ve vanilyayı eleyerek ilave edip yüksek kenarlı düz bir pasta kalıbına boşaltalım. 180 derecede 20 dakika pişirelim ve ısıyı 150 dereceye düşürüp 10 dakika daha fırınlayalım. Pasta keki soğurken nişasta, Türk kahvesi ve süt ile muhallebi yapalım. Krema soğuduğunda tereyağı ile çırpalım. Son olarak şekeri soğuk suyla karıştıralım ve şerbeti hazırlayalım. Pastamızın kekini bu soğuk şurupla ıslatalım. Üzerine Türk kahveli kremayı sürelim ve buzdolabında 6 saat dinlendirelim.

Afiyet olsun.

#Türk kahvesi
#Osmanlı
#Türk kahveli trüf
#Türk pastası
5 yıl önce