|

Kardeş sofrası 'yahşi'dir

Azerbaycan Mutfağı dünyanın en lezzetli mutfaklarından biri. En güzel yemekleri Kafkasların en büyük şehri ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de tatmanız mümkün. Bir Türk olarak sizi kendinizi çok yabancı hissettirmeyen tatlar ve yüzlerin olduğu bir şehir Bakü.

Harun Karaburç
04:00 - 10/02/2019 Pazar
Güncelleme: 09:46 - 10/02/2019 Pazar
Yeni Şafak
YAPRAK DOLMA
YAPRAK DOLMA

Geride bıraktığımız hafta Azerbaycan’ın başkenti Baküde idik. Şirvanşah Sarayı, Nizami Caddesi, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, İçeri Şehir, Kız Qalası, Hazar Denizi görülmeye değer. Türk vatandaşları için hem Türkiye’den üç gün içinde alabileceğiniz e-vize hem de kapıda vize uygulaması var. İstanbul’dan uçakla yaklaşık 4 saat süren bir yolculukla Bakü’ye ulaşıyorsunuz. Burada taksiler uygun. Çok önemli bir petrol kaynaklarına sahip olduklarından yakıt uygun olunca taksi fiyatları da uygun oluyor. Azerbaycan Mutfağı dünyanın en lezzetli mutfaklarından biri. Azerbaycan’ın en güzel yemeklerini Bakü’de tatmanız mümkün. Bir Türk olarak sizi kendinizi çok yabancı hissettirmeyen tatlar ve yüzlerin olduğu bir şehir Bakü.


BENZER TATLAR VAR

Azeri mutfağının Türk, Hint ve Ortadoğu mutfaklarından etkilendiğini söyleyebiliriz. Hem bizlerle hem de diğer Ortadoğu ülkeleriyle çok benzer tatlara sahip. Yemeklerin yapılış şekilleri farklı olsa da benzer tatlar alıyorsunuz. Baharat kullanımı bize Hint mutfağını anımsatıyor. Yemeklerden örnekler verirsek Düşbere bizim mantı çorbasının kardeşi gibi. Kuzu ya da dana etli mantıların sirkeli, sarımsaklı sos ile pişirilmesi ile hazırlanıyor. Özellikle kış aylarında Bakü’de bolca tüketilen bir nefis bir çorba. Azerbaycan’a has bir lezzet Şah Pilavı. İnce bir hamurun içine doldurulan pirinç, kayısı, kuru erik, kestane, kuzu etinin fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Aslında et Azerbaycan mutfağında önemli bir yer tutuyor.

YEMEĞİN YANINA KOMPOSTO

Bakü’de gittiğimiz restoranların hemen hepsinde kola, gazoz gibi meşrubatların yerine yerel meyvelerden hazırlanmış kompostolar vardı. Feyxoa denilen meyvenin kompostosu oldukça meşhur. Kendi mutfağımızdan aşina olduğumuz ayran aşı burada Doğva olarak karşımıza çıkıyor ve tıpkı bizde olduğu gibi soğuk ya da sıcak servis ediliyor. Yaprak dolması bir garip. Bizde insanın serçe parmağı kadar olması tercih edilen dolmalar burada ceviz gibi yuvarlak bir şekilde pirişiliyor. Tek lokmada yutuluyor. Börekleri de var böreklerimiz gibi ama adına Qutab diyorlar burada. Dolma misali yoğurtla servis ediliyor olması da ilginçti. Azerbaycan mutfağı tatlı çeşidi bakımından yemeklerine oranla çok zengin değil. Aklımızda kalan tek tatlı şekerbura. O da içerisine fındık, kakule ve ceviz gibi malzemeler konularak yapılan bir kurabiye çeşidi.


ŞAH PİLAVI

Azerbaycan mutfağı denince akla ilk gelen yemeklerden biri Şah Pilavı. İnce bir hamurun içine doldurulan pirinç, kayısı, kuru erik, kestane, kuzu etinin fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor.Oldukça zahmetli bir yemek.

#Azerbaycan Mutfağı
#Bakü
#Şah Pilavı
5 yıl önce