|

Keşkek glutensiz de olur

Çölyak hastaları daha kaliteli ve sağlıklı bir hayat için glutenden kaçınıyor Geçtiğimiz haftalarda Çölyak Derneği, bir yarışma düzenleyerek glutensiz lezzetleri yarıştırdı. Bu yarışmanın önce çıkan lezzeti ‘glutensiz keşkek’i herkesin evde pişirmesi gerek.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 28/04/2019 Pazar
Güncelleme: 23:40 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Kepekli pirinç
Kepekli pirinç

Nisan, bir çok etkinlikle birlikte geldi. Alaçatı’da geleneksel ot festivali, Adana’da portakal çiçeği festivali, turizm haftası ülkemizin dört bir yanında şenliklerle kutlanırken, Ankara’da “Dünya Hitit Günü” programları ardı ardına devam etti. Vakıf 19’un yoğun emeğiyle gerçekleştirilen konferans, ebru ve resim çalışmaları, sergiler ve elbette Hitit mutfağı güne anlamını katan faaliyetler arasındaydı. Gençlerimiz Eren Kadit ve Selman Can Çoban, Hitit mutfağı ilhamıyla yepyeni bir lezzet hazırladılar. Bugün Dünya Hitit Günü anısına bu harika tarifi sizinle paylaşmak istiyorum. Ayrıca çölyak hastalarına daha kaliteli bir yaşam sunmak için çalışan Çorum Çölyak Derneği de, yaklaşık bir aydır düzenlediği kursları bir yemek yarışmasıyla sonlandırdı. Yarışmada benim en çok dikkatimi çeken tarif, Fatih Sezikli’nin glutensiz keşkeğiydi. Bu sağlıklı tarif herkesin evinde pişmeli diye düşündüm ve sizin için Fatih Bey’den tarifi aldım. Bu hafta, ilk kez Yeni Şafak Pazar’da yayınlanacak olan bu iki lezzetin tarifini, sözü çok uzatmadan vermek istiyorum. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.



GLUTENSİZ KEŞKEK

MALZEMELER

- 1 kg kepekli pirinç

- 500 gram orta yağlı dana but

- 200 gram böbrek yağı

- Bir tatlı kaşığı tuz

- 250 gram tereyağı

- 100 gram salça

- 2, 5 litre su

YAPILIŞI

Eti ve böbrek yağını kuşbaşı doğrayalım. Kepekli pirinç, su, böbrek yağı, et ve tuzu toprak bir kaba koyalım. Toprak kabın kapağını kapatıp hamurla yapıştıralım. 250 derecede fırınımızı ısıtalım. Toprak kabı fırına koyduğumuzda ısıyı 200 dereceye düşürelim. Yaklaşık 5- 6 saat pişirelim. Fırından çıkardığımız keşkeği tahta kaşıkla döverek macun haline getirelim. Tereyağını eritip salça ekleyelim. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine tereyağlı salçayı gezdirelim. Afiyet olsun.


ARİNNA

MALZEMELER

- 200 gram kuzu kaburga (kemiğin üzerinden sıyrılmış, yağlı)

- Bir fiske tuz

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- Bir tatlı kaşığı bal

- Bir fiske hardal tozu

YAPILIŞI

Kuzu kaburga etini tuzlayıp rulo şeklinde saralım ve mutfak ipiyle bağlayalım. Kapaklı bir fırın kabına bir fincan su ilave edip eti yerleştirelim. Bir saat 200 derecede pişirelim. Zeytinyağı, bal ve hardal iyice çırpıp üzerine damlatalım. Afiyet olsun.


HİTİT SALATASI

MALZEMELER

- Bir su bardağı buğday

- 4 su bardağı süt

- Bir fiske tuz

- Bir avuç yöresel otlar (yemlik, tekercan)

- Bir avuç ceviz içi

- Bir fiske poy otu tozu

- Bir iki diş sarımsak

- Bir fiske kırmızı biber

- Bir fincan zeytinyağı

YAPILIŞI

Buğdayı yıkayıp süt ile birlikte ocağa koyalım. Bir kaç dakika kaynatıp sütü çekene kadar demleyelim. Ayrı bir yerde yıkayıp ayıkladığımız otları doğrayalım. Bütün malzemeleri sütlü buğday ile karıştıralım. Afiyet olsun.

#Keşkek
#Gluten
#Arinna
5 yıl önce