|

Kişiliğimizi yediklerimiz belirliyor

İnsan, doğduğu andan itibaren beslenir. Bilim insanlarının ve İslam büyüklerinin ortak ifadesine göre, “İnsan yediği şeydir”. Kişiliği yediklerinden etkilenerek şekillenir.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 10/03/2019 Pazar
Güncelleme: 18:44 - 9/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Helal ve güzel ye.
Helal ve güzel ye.

Sa’d bin Ebi Vakkas (ra), Efendimiz ‘e (s.a.v.) “Ya Rasulullah! Dua buyurunuz da ben duası makbul olanlardan olayım.” der. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v) : “Ya Sa’d! Helal ve güzel ye. Duan kabul olur.” buyururlar. Gerek ayetlerde, gerekse hadislerde birçok defa helal olanın kıymeti açıklanmıştır. Haram ile beslenen insanın kalp gözünün kapanacağı bilgisi de alimlerin ifade ettiği hususlardandır. Yine bununla birlikte, az yemek, yemeğe karşı aşırı ilgi göstermemek de ruhun olgunluğa erişmesinde önemli bir tedbir olarak biliniyor. Asrı Saadet’ten bu yana Müslümanlar, Allah’a yakın olabilmek için ruhlarını terbiye etme çabası içindeyken, muhakkak az yediler, rızıklarını bölüştüler ve zaman zaman kimi nimetlerden kendilerini alıkoyarak dünya ile aralarında mesafe girmesini istediler.

CANIN GIDASI NURDUR

Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde tekkelerde dervişler, aynı sofrada, yerde yemek yerlerdi. Yemeğe tuz ile başlanır, sofrada yeşillikler ve sirke de bulundurulmaya gayret edilirdi. Acıkmadan yenmez, yendiği zaman da tıka basa doymadan yemeyi bırakırlar, kaşığı ters çevirip geri kalanı beklerlerdi. Sofrada biri su içtiğinde, diğerleri de sofradan el çekerek manevi anlamda su içenin hakkını muhafaza ederlerdi. Zaman zaman hayvansal gıdalardan uzak durarak çileye girer, manevi yükselişte yemeklerden de faydalanırlardı. Dervişlerin “can gıdası nurdur” ilkesiyle miskinleşmemek ve duygularını köreltmemek için aşırılıktan uzak dururlardı. Mübarek üç ayların başlangıcındayız. Bu günlerde birlikte oturulan sofralarınızın bereketi daim olsun. Bugün dervişlerin sofralarından birkaç tarifle hafta sonunu güzelleştirelim istedim. Sağlıklı ve mutlu pazarlar dilerim.


Ahi Pilavı

Malzemeler

- 3 su bardağı bulgur

- Bir litre tavuk suyu

- 1 tane patlıcan

- 2 sivri biber

- 2 domates

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- Bir yemek kaşığı salça

- Bir çay kaşığı tuz

- Bir çay kaşığı karabiber

Yapılışı

Patlıcan ve biberleri ince ince doğrayalım. Tereyağını eritip patlıcan ve biberi kavuralım. Üzerine yıkadığımız bulguru koyalım,kavuralım. Domates ve salçayı ekleyelim. Tuz ve baharatları tavuk suyuna karıştıralım. En son tavuk suyunu ekleyelim. Tam suyunu çekmeden ocaktan alalım. Yufka ekmek üzerine dökerek servis yapalım.

Afiyet olsun.



Keşkül

Malzemeler:

- 4 su bardağı süt

- Yarım su bardağı toz şeker

- 3 yemek kaşığı pirinç unu

- 150 gram çiğ badem

- Bir çay bardağı hindistan cevizi

- 1 yumurta sarısı

- 1 paket vanilya

- Bir fiske tuz

Yapılışı:

Bademleri blenderdan geçirip üzerine bir bardak ılık süt ilave edelim ve en az yarım saat dinlendirelim. Yumurta sarısı, toz şeker,pirinç unu, hindistan cevizi ve tuzu süt ile karıştıralım,ocakta kaynatalım. Bademleri ilave edip koyulaşana kadar pişirelim. Ocağı kapatıp vanilyayı ilave edelim. Kaselere bölüştürüp soğutalım.

Afiyet olsun.

#Keşkül
#Ahi Pilavı
#Sa’d bin Ebi Vakkas
5 yıl önce