|

Kızartma tadında hafif lezzetler

Normalde çoğumuz yemek pişirirken, önce yağı koyar, kavurur ve diğer işlemleri yaparız. Türkiye’nin genelinden farklı olarak Akdeniz ve Ege’de oldukça hafif ve lezzetli bir yöntem kullanılır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/07/2018 Pazar
Güncelleme: 04:11 - 15/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Kızartma tadında hafif lezzetler
​Kızartma tadında hafif lezzetler

Sıcaktan bunaldıkça zorlaşan yemekleri hafifletmenin en hoş yollarından biri de zeytinyağlı yemeklere ve Akdeniz pişirme tekniğine ağırlık vermek olsa gerek… Normalde çoğumuz yemek pişirirken, önce yağı koyar, kavurur ve diğer işlemleri yaparız. Türkiye’nin genelinden farklı olarak Akdeniz ve Ege’de oldukça hafif ve lezzetli bir yöntem kullanılır. Önce incecik doğradığımız soğanları biraz su ile pişirir, üzerine sebzeyi ekler, domates ve ekşi ilavesinden sonra ocağı kapatınca zeytinyağı eklenir. Hem vücuda ağırlık çökmesini engelleyen, hem de lezzete lezzet katan bu yöntemle bir kaç tarif geçen yıl paylaşmıştık. Bu yaz, kızartmanın hafifliğine değinelim ve sebzelere bolca yoğurt ilave ederek yaz yemekleri listemizi genişletelim. Özellikle de Rasulullah’ın (s.a.v) en sevdiği sebze olan kabağa da yer verip, Efendimiz(s.a.v)’i sevgiyle anmak ta ruhumuzun gıdası olsun. Kızartma ilk bakışta ağır olduğu hissi uyandırsa da, soğuk bir yemek olduğu için vücudu zorlamaz. Oldukça doyurucu, zahmeti az ve çocukların da sevdiği kızartmalar hemen hemen her sebzeyle yapılabilir. Tek başına salata şeklinde ya da karışık olarak tüketilebilir. Biz, karışık kızartmayı zaten bildiğimiz için kızarmış, yoğurtlu, soslu güzel sebze yemeklerinden bahsedelim istiyorum. Yine de hayatınızda bu aylarda ekşiyi eksik olmasın. Daha hafif hissetmenizi sağlayacaktır. Sağlıklı ve mutlu pazarlar diliyorum.

Şıhil Manşi
MALZEMELER:

10 adet kabak

1 çay bardağı zeytinyağı

2 kurusoğan

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 domates

Yarım kilogram kıyma

2 çay kaşığı tuz

Karabiber

1 çay bardağı nohut

1 avuç maydanoz

2 su bardağı yoğurt

YAPILIŞI

Kabakları yıkayıp kazıdıktan sonra, içlerini oyalım. Zeytinyağı koyduğumuz tavada hafifçe kızartalım. Tavadan kabakları alınca kıymayı koyalım. Soğanları ince ince doğrayıp kıymaya ekleyelim. Dolmalık fıstığı ekleyelim.

Nohut, tuz ve baharat ilave edelim. Hazırladığımız içi kabaklara doldurup tencereye dizelim. Domatesi rendeleyip baharatla tatlandıralım ve tencereye ilave edelim. (Yerine salça da kullanabiliriz). Su ilave edelim ve pişirelim. Servise alırken üzerine yoğurt ve kıyılmış maydanoz ekleyelim. Afiyet olsun.


Lokma Patlıcan
MALZEMELER
4 patlıcan 2 domates

3 parça süzme peynir

1 su bardağı zeytinyağı

3 diş sarımsak

1 avuç dereotu

Tuz

100 gram kaşaR
Yapılışı

Patlıcanları bir parmak kalınlığında halka halka doğrayalım. Tuzla ovup yıkayıp acısını alalım. Sarımsakları dövüp zeytinyağıyla karıştıralım. Patlıcan dilimlerini yağa bulayıp, pişirme kağıdı serilmiş tepside fırında kızartalım.Süzme peynir, dereotu, tuz ve karabiber ile bir iç hazırlayalım. Kızarmış patlıcanların üzerine sürelim. Domatesi halka halka dilimleyelim ve üzerine koyalım. En üste kaşar rendesi ilave edip beş dakika fırınlayalım. Afiyet olsun. *Bir dilim kızarmış ekmeğin üzerine dizip fırınlayabiliriz.

#yEMEK
6 yıl önce