|

Mutfakta meyve lezzeti

Bayram sonrası sofralarınızı lezzetlendirecek iki harika tarifimiz var. Üzüm ve elmadan yapılan tatlılar sofranızda hem görüntü hem lezzet olarak farklılık oluşturacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/06/2018 Pazar
Güncelleme: 04:35 - 17/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Bugün bayramın üçüncü günü ve bolca baklava, kadayıf tüketildi.
Bugün bayramın üçüncü günü ve bolca baklava, kadayıf tüketildi.

Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayına veda etmek hüzünlü olsa da, bayrama kavuşmak güzel. Eskiden beri, bahsettiğimiz kadim İslam kültürünün bir parçası da bayramlardır. Özellikle çocuklar olmak üzere herkes en güzel kıyafetlerini giyer, komşu akraba herkese ziyarete gidilir, küsler barışır ve bayramdan sonra yepyeni bir hayat başlar. Bu günlerin en önemli parçalarından biri de sofralardır.

Bugün bayramın üçüncü günü ve bolca baklava, kadayıf tüketildi. Bir çok yerde çeşit çeşit baklava, kadayıf tarifine de ulaştınız ya da o güzel annelerin usulüyle yaptınız. Ben de bu hafta Türk mutfağından alıp mümkün olduğunca geriye, Osmanlı sofralarına gideceğim. Bayramınız mübarek, dualarınız kabul olsun. İyi pazarlar.

Üzüm Şekeri

MALZEMELER:
*Bir kaç salkım iyice olgunlaşıp çatlamış üzüm

* 2 su bardağı su

* 2 su bardağı şeker

* 1 küçük limon tuzu

* Ayrıca 1 su bardağı toz şeker
YAPILIŞI:

Üzümleri salkımlarıyla birlikte yıkayalım.

Saplarına bir ip bağlayıp kaynar suya batırıp çıkaralım.

Suyun çekilmesi için bir süre asalım. Su ve şekerle şerbeti yapalım, limon tuzunu ekleyip koyulaşana kadar kaynatalım. Üzümleri salkımlarından tutarak şerbete batıralım. Tekrar asıp bekleyelim.

Bu işlemi ikinci kez yapıp 10 dakika astıktan sonra üzerine toz şeker serpelim. Pişirme kağıdı üzerine dizip kurutalım.

Afiyet olsun.

Tereyağlı Elma Tiridi

MALZEMELER:

*8 elma

* 300 gram tereyağı

* 3 su bardağı şeker

* 1 bayat ekmek (tam buğday olursa daha iyi olur)

* Bir kase reçel

YAPILIŞI:

Elmaları soyalım ve çekirdeklerini, sap kısmından oyarak çıkaralım. Ekmeği bir parmak kalınlığında dilimleyelim. Bir tepsiyi yağlayıp ekmek dilimlerini dizelim. Üzerine elmaları dizelim. Tereyağı ile toz şekeri karıştıralım. Her elmanın içini yarıya kadar tereyağlı şeker ile dolduralım. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında on dakika pişirelim. Çıkarıp içlerine yeniden tereyağlı şeker koyalım. Bunu elmanın sertliğine göre, üç ya da dört kez tekrar edelim. Pişen elmaları ekmekle beraber tabaklara alalım. Tepside kalan şekerli yağı üzerinde gezdirelim. Elmaların içlerine reçel dolduralım, servis edelim. Afiyet olsun.

#Ramazan
6 yıl önce