|

Patates kroket

Tüm dünya ülkerinin mutfaklarında yaygın olarak kullanılan sebzelerden biri olan patates, potasyum açısından zengin bir besin olsa da günümüzde karbonhidrat kaynağına dönüştü. Bu hafta doğal patateslerle hazırlayabileceğiniz ve çocukların da seveceği aparatif bir lezzet olan patates kroket tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2016 Pazar
Güncelleme: 21:12 - 26/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Latin Amerika yerlileri, mutfaklarında bir gün dünyayı saracak bir lezzet olduğunu bilselerdi ne hissederlerdi acaba? Bugün neredeyse en zengininden en fakirine kadar her mutfakta bulunan patates, aslında Amerikalı. Domates ve mısır da öyle. Herhalde sömürgecilerin dünya tarihine en değerli katkısı bu yiyecekleri gittikleri yerlere taşımaları oldu. Patatesin anavatanı bugünkü Meksika'dan And dağları ve Peru sahillerine kadar olan bölge olarak biliniyor.



Uzmanlar, Anadolu'da ise patatesin ilk defa 1850'li yıllarda ekildiğini söylüyor. Kimi ilk patates tarımının Adapazarı ve Sakarya civarında yapıldığını söylese de kimi de Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirildiği kanaatinde. Birkaç yüzyılda, buğdayın binlerce yıllık tahtını sallayabilen bu çok kullanışlı kök bitki potasyum açısından zengin bir besindi.



Fakat genetiği ile oynanan sebzeler arasına katıldı. Günümüz patatesleri için karbonhidrat kaynağı demek yanlış olmaz.



RENGİNE GÖRE PİŞİRME TEKNİĞİ


Patatesin mutfakta kullanımı oldukça yaygın. Siyahından kırmızısına birçok çeşidi olan patatesin, nasıl pişirileceğine karar verirken doğru çeşidini seçmek de oldukça önemli. Mesela, haşlanarak pişirilecekse sarı, kızartılacaksa beyaz ya da kırmızı patates tercih etmek daha doğru olur. Bugün, dünya mutfağının sevilen garnitürlerinden biri olan patates kroket tarifi ile yazımızı bitirelim. Patates kroket, çocukların seveceği bir lezzet.



Patates Kroket


Yapılışı

: Patatesleri haşlayalım ve kabuklarını soyalım. Ezerek püre haline getirelim ve bir süre kısık ateşte suyunu uçuralım. Ocaktan alıp süt, tuz, kaşar rendesi, muskat cevizi rendesi ve sucuğu ilave edelim ve hamur haline getirelim. Yarım saat dinlendirelim. Yumurtaları çırpalım. Patates püremizi elimizle kalın 5 santimetrelik çubuklar şeklinde biçimlendirelim. Sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa bulayıp fritözde ya da yağ konulmuş kızgın tavada kızartalım. Dilerseniz bu hamuru bir sıkma torbası yardımıyla yağlı kağıdın üzerine sıkarak ya da ceviz büyülüğünde şekil vererek fırında pişirebilirsiniz.



MALZEMELER

*1 kg patates


*1 çay bardağı süt veya biraz kaymak


*1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi


*1 tatlı kaşığı tuz


*50 gram kaşar rendesi


*50 gram sucuk, salam


*250 gram galeta unu


*3 yumurta


*1 su bardağı un


*1 su bardağı sıvı yağ




#Patates kroket
#Latin Amerika
#Yemek tarifi
7 yıl önce