|

Pokemon Go arkasında kanayan bir yara var

Ellerinde Pokemon karakterleri taşıyan Suriyeli çocuklar "Suriyeliyim, gelin ve kurtarın beni" pankartlarıyla bir kampanya başlattı. Projenin editörlerinden Ghaith Hammour, Suriye’de 15 binden fazla çocuğun atılan bombalarla öldüğünü, iki buçuk milyon çocuğun ise okullarını bırakmak zorunda kaldığını söyleyerek bu çocukların dramına sessiz kalmayın çağrısı yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2016 الأحد
Güncelleme: 23:50 - 6/08/2016 السبت
Yeni Şafak

Son birkaç gündür sosyal medyada ellerinde Pokemon karakterleri tutan çocukları siz de görmüş olabilirsiniz. Suriyeli savaş mağduru çocuklar, insanlardan bütün dünyayı kasıp kavuran Pokemon'ları değil kendilerini bulmalarını ve kurtarmalarını istiyor. Hatta tuttukları resimlerin tam altında da şöyle yazıyor: "Suriyelim, gel ve kurtar beni". Bir başka resmin altında "Idlib'in eteklerindeki Kafr Nabl kasabasındayım, gel ve kurtar beni" yazıyor. Bu çarpıcı kampanyayı Suriye Devrimci Güçler Medya Merkezi (RFS) hazırladı. Projenin detaylarını RFS'nin editörlerinden Ghaith Hammour ile konuştuk.



DÜNYA DUYARSIZ


Ghaith Hammour, tüm dünyayı etkisi altına alan oyunun popülaritesini kullanmak için bu yola başvurduklarını dile getiriyor ve ekliyor: "Bu kampanyayı Esed, Rusya ve IŞİD tehdidi altında ölüme, göçe, gözaltına ve sindirmeye maruz bırakılan çocukların acılarını göstermek için hazırladık. Böylece Suriyeli çocukların da diğer tüm dünya çocukları gibi yaşamaya ve oyun oynamaya layık olduğunu söylüyoruz. Dünya Suriyeli çocukların acılarına maalesef duyarsız hale geldi. Umarım bu kampanya dünyanın geri kalanına Suriyeli çocukları hatırlatır. Bir sonraki bombanın nereye düşeceğini, yemeğini, suyunu nasıl bulacağını düşünmek zorunda kalmaması gereken Suriyeli çocukları..."







İKİ UCU ÖLÜM


Hammour, ellerinde Pokemon resimleri taşıyan çocukların farklı şehirlerden ama özellikle İdlip, Doma ve Şam'dan olduklarını söylüyor. "Suriyeli çocuklar ya açlıktan ya da gökten düşecek bir bombadan dolayı her gün ölümle karşı karşıya. Birçoğu evini Esed'in zulmünden, Rusya'nın hava saldırısından ve IŞİD'İn sapkın üyelerinden kaçmak için terk etmiş bulunuyor" diyen Hammour, kampanyanın 20 Temmuz'da başladığını ve o günden bu yana da destek mesajları aldıklarını ifade ediyor. Pokemon Go, gerçekten de Suriyeli çocukların görünür kılınması için mükemmel bir seçim olmuş.







5 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK SAVAŞ MAĞDURU


Kampanyadan sonra nasıl destek gördüklerini sorduğumuzda "Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç gibi Avrupa ülkelerinden kampanyaya ilgi gösterildi. Brezilya, Arjantin, Çin ve Japonya'dan da ilgiyle karşılandık. Bu ülkelerin medyaları fotoğraflarımızı yayınladı. Ek olarak birçok kişi ve kamu kuruluşu bizimle direkt temasa geçti" diye cevap veren Hammour, Suriye'deki savaş mağduru çocukların rakamsal verilerini şöyle belirtiyor: "5 milyondan fazla çocuk Suriye'de Esed'in savaşından etkilenerek yaşıyor. 15 binden fazla çocuk ESED'in bombardımanında öldü ve 2 buçuk milyondan fazla çocuk okulu terk etti. Ayrıca Suriyede şu an yaşayan çocukların temiz bir istatistiği yok."







Vicdanı olan liderler birleşin


Hammour'un tüm dünyaya bir de mesajı var: "Sadece Suriyeli çocuklar için değil dünyanın tüm savaş mağduru çocuklarını merkeze alarak bu kampanyayı hayata geçirdik. Dünyanın farklı kitlelerinden çok büyük bir reaksiyon aldık. Yine dünyanın farklı yerlerinden mesaj gönderenler oldu. Dünya liderleri, vicdan sahibi dünya liderleri Suriyeli çocukların ve Suriyelilerin acılarının son bulması için seferber olmalı. Ancak bu yalnızca Esed rejiminin ve IŞİD'in ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabilir."


#Pokemon
#Suriyeli çocuklar
#Ghaith Hammour
٪d سنوات قبل