|

Portakalı soydum tatlıya koydum

Kış mevsiminde pazarda, markette, manavda karşımıza çıkan portakal, soğuk algınlığına karşı koruyucu bir meyve olarak biliniyor. Bolca tükettiğimiz bu şahane lezzet ile yapabileceğiniz bir ana yemek ve pelte tarifini sizler için derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2018 Pazar
Güncelleme: 05:56 - 14/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Akdeniz havzasında bolca yetişen portakal, soğuk algınlığına karşı koruyucu olması ile meşhur.
Akdeniz havzasında bolca yetişen portakal, soğuk algınlığına karşı koruyucu olması ile meşhur.

Mevsimin en çok bulunan meyvelerinden biri portakal. Akdeniz havzasında bolca yetişen portakal, soğuk algınlığına karşı koruyucu olması ile meşhur. Aslında “narenciye” dediğimiz ama Osmanlı topraklarına Portekizliler aracılığı ile geldiğinden adı portakal kalmış bu meyvenin acısı, tatlısı, kırmızısı dahi mevcut. Tabii olduğu gibi tüketildiği kadar tatlılarda hatta yemeklerde de kullanılıyor. Filmlerden, kitaplardan, sosyal medyadan kulağımızın aşina olduğu “portakallı ördek” bu yemeklerin en ünlüsü. Cilt sağlığından kolesterole, bir çok şey için fayda sağlayan vitamin ve mineraller kadar strese karşı da iyi gelen ögeler içeriyor portakal.

TARTLARIN ÜZERİNİ SÜSLEYEBİLİRSİNİZ

Her mevsimin meyvesini ve mümkünse yerlisini yemek sağlığımız için çok önemli. Allah’ın bir mucizesi olarak her bölgede yetişen meyve ve sebzeler o bölgedeki insanların doğasına en uygun olanlar. Bugün, pastaların, tartların üzerini süsleyebileceğimiz, kurabiyelerimizin arasına sürebileceğimiz ya da kaselerde servis edebileceğimiz bir portakal peltesi yapalım istedim. Ayrıca ünlü Fransız portakallı ördeğinden ilhamla, evde yapılabilecek bir tarife de yer verip portakal sos nasıl yapılır görelim.


Portakal pelteli kase kreması
MALZEMELER:

Pelte için:

* 2 portakal

* 1 yemek kaşığı mısır nişastası

* 5 kesme şeker

Krema için:

* 3 yemek kaşığı un

* 5 yemek kaşığı şeker

* 2 su bardağı süt

* 200 gram krema

PELTE YAPILIŞI:
Portakallarımızın suyunu sıkalım ve bir tülbentten geçirip süzelim. Bir tanesinin kabuğunu rendeleyelim. Kesme şekerleri tencereye koyalım ve az portakal suyuyla eritmeden ıslatalım.1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesini ilave edip hafifçe suyunu çekene dek kısık ateşte pişirelim. Ayrı bir yerde kalan portakal suyuna mısır nişastasını yedirelim. Nişastalı karışımı tencereye alıp koyulaşana dek pişirelim. Çok koyu olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor.
KREMA YAPILIŞI:
Şeker, un ve sütü karıştırıp pişirelim. Koyulaşan kremamızı soğutalım. Hazır krema ile karıştırıp mikserden geçirelim. Kaselerimize bir kat pelte bir kat krema olarak yerleştirelim. Aralara bisküiler de ekleyebiliriz. (Bu tarifteki pelteyi tartların üzerinde, yaş pastaların içinde ve üzerinde kullanabiliriz.)

Portakallı ördek
MALZEMELER:

* 1 ördek

* 2 portakal

* 1 yemek kaşığı toz şeker

* Yarım çay bardağı sirke

* 200 gram tereyağı

* 1 limon

* 1 tatlı kaşığı tuz

* 1 yemek kaşığı un

* Maydonoz sapları

* 1 defne yaprağı

* 1 kuru soğan

YAPILIŞI:
Önce ördeğimizde doğal ortamdan kaynaklanan bir toprak kokusu varsa, bunu gidermek için sirke ovalım ve yıkayalım. Temizlenmiş ördeği tereyağı koyduğumuz tavada, yağı kaşıkla üzerine ata ata, çevire çevire kızartalım. Kızaran ördeğimizi fırın tepsisine alalım. İçine kızarmış ördek ciğeri ve portakal dilimleri, defne yaprağı koyup fırınlayalım. Ördek kalıntısı olan tavaya unu ilave edip kavuralım. Soğanı ikiye bölelim ve maydonoz saplarını da ekleyip unun üzerine katalım. Defne yaprağını ekleyelim, tuz ve baharat ilave edelim. 2 su bardağı su ekleyelim ve kaynatalım. Kaynattığımız sosu süzelim. Portakallarımızın suyunu sıkalım ve kabuklarını rendeleyelim. Başka bir tavada şekeri hiçbir şey ilave etmeden tavaya koyalım ve karamelize edelim. Karamelize şekere sirke ekleyelim ve yarı yarıya uçuralım. Portakal suyunu ekleyelim. Bir yemek kaşığı kabuk rendesi ekleyelim. Kaynattıktan sonra süzelim. Her iki sosu karıştıralım. Ördeğimizin üzerine dökerek ya da yanında servise alalım. (Bu tarifi tavukla da çalışabiliriz)
#Prtakal
#Pelte
#Portakallı Ördek
6 yıl önce