|

Prime ile hastalık riskleri azalacak

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik hastalık risklerinin azaltılması için oluşturulan Prime sistemiyle, ülkelerden istatistiki bilgiler toplanarak, uygulanabilir senaryolar oluşturulacak. Sistem ücretsiz olarak hizmet verecek.

Aybüke Eroğlu
04:00 - 29/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:37 - 29/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kurultayın açılış programına TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca katıldı.
Kurultayın açılış programına TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca katıldı.

Tıp dünyasının önde gelen isimlerini İstanbul’da buluşturan 5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda, Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni modelleme aracı ‘Prime’ masaya yatırıldı. Sistem hakkında bilgi veren Dr. Kremlin Wickramasinghe, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından ücretsiz sunulan bu sistemde, ülkelerden risk faktörlerine göre istatistiki bilgiler toplayıp uygulanabilir senaryolar oluşturuyoruz. Kronik olmayan hastalıkları tetikleyen faktörler üzerinde kontrol sağlanması ve buna bağlı hastalıkların azaltılabilmesi için ülke yönetimlerine, uygulayabilecekleri planlar sunuyoruz” diye konuştu.

PORTEKİZ DE UYGULUYOR

Örnek olarak Rusya’da alkol vergilendirilmesi üzerine çalışıldığını anlatan Wickramasinghe, “Ülkeler bu planlarla ne kadar değişebilir ve Prime sistemi kaç hayatı kurtarabilir diye bakıyoruz. Prime sisteminin uygulandığı bir diğer örnek ülke ise Portekiz. Kronik bulaşıcı olmayan hastalıkların azaltılması maksadıyla toplumda tuz ve şeker kullanımını 2021 yılına kadar azaltma yönünde hedef koyan Portekiz, özellikle şekerli içeceklerin tüketimi de kontrol altına almak istiyor” şeklinde konuştu.

#Rusya
#Kremlin Wickramasinghe
#İstanbul
6 yıl önce