|

Safi zarar: Sigara ve alkol

Prof. Dr. Serhat Fındık, 1-7 Mart Yeşilay Haftası' öncesinde sigara ve alkol kullanımının insan vücuduna verdiği zararla ilgili açıklama yaptı.

Yeni Şafak
16:52 - 29/02/2016 Monday
Güncelleme: 14:58 - 29/02/2016 Monday
IHA

Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Fındık, '1-7 Mart Yeşilay Haftası' öncesinde alkol ve sigaranın insan vücuduna verdiği zarar ve oluşturduğu hastalıklar hakkında açıklama yaptı.



Sigara, alkol ve kullanılan bütün uyuşturucuların insan vücudunda yarattığı tahribat ve verdiği zararlar saymakla bitmeyeceğini bildiren Prof. Dr. Fındık, zamanla bağımlılığa dönüşebilen bu alışkanlıkların birçok hastalığa da sebep olabildiğini belirterek, "Sigara bilinen en kötü alışkanlıklardan birisidir. Aklımıza gelebilecek birçok hastalığın kökeninde sigara birinci dereceden etken oluşturabilmektedir. Sigara kullanımı sonucu kişi, solunum sistemi hastalıkları, astım, bronşit, zatürre, uyku apnesi, akciğer kanseri, kalp damar hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalıkla mücadele etmek zorunda kalabilir. Aşırı alkol kullanımı ise daha çok karaciğer hücrelerinde yağlanmaya ve siroz gibi çoğu hastalığa sebep olabilmektedir. Sigaranın içinde bulunan maddeler birçok hastalığın temelini oluşturabilmektedir. Bağımlılığı sağlayan nikotin, katran, tüp gaz, radon gazı, kurşun gibi birçok ham madde içeren sigara; kanser hastalığının da en büyük sebebi sayılabilmektedir" dedi.



Sürekli öksürük normal değil


Öksürük genellikle hafife alınabilen bir şikayet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serhat Fındık, "Sigara içen bir kişide öksürük gün boyunca devam ediyorsa, akşam artıyorsa ve en tehlikelisi öksürük gece uykudan uyandırabilecek şiddetteyse kişi; KOAH, kronik bronşit, reflü, kalp yetmezliği, akciğer yüksek tansiyonu, zatürre ve akciğer kanseri gibi oldukça büyük risk taşıyan hastalıklardan birine yakalanmış olabiliyor. Bu durumda kişinin zaman kaybetmeden mutlaka bir hekime başvurması gerekir. Sigara kullanımı özellikle kadınlarda oldukça tehlikeli riskler taşıyabiliyor. Sigara içen kadınlarda, beklenenden daha erken menopoz görülebilmektedir. Bu da kemiklerin erken erimesine neden olur. Aynı şekilde sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim ağzı kanserine (serviks) yakalanma riski taşımaktadır. Ayrıca sigara kullanımı kadınlarda düşük riski, doğurganlıkta azalmaya ve erken doğuma da yol açabiliyor" " ifadelerini kullandı.



Tedavi süresince sigara kullanılmamalı


Sigara, kişinin herhangi bir hastalıktan dolayı gördüğü tedavi sürecini de olumsuz etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Fındık; şeker hastalığı, ülser, tansiyon, zatürre, kanser, KOAH gibi hastalığı bulunan ve tedavi gören hastalarda sigara kullanımına devam edilmesi tedavi başarı oranını da oldukça düşürdüğünü vurguladı.



Sigara içen bir kişinin sigarayı bırakma sürecinde öncelikle kendine inanması, kararlı ve istekli olması sigarayı bırakma yolunda oldukça önem taşıdığının altını çizen Fındık sözlerini şöyle tamamladı: "Sigara bırakmak istiyor, fakat başaramıyorsanız uzman kontrolünde düzenli tedavi görülmesi başarı oranını arttırmaktadır. Tedavide öncelikle kişiye ilaç, nikotin bandı veya nikotin sakızı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır".

#Prof. Dr. Serhat Fındık
#sigara
#alkol
#1-7 Mart Yeşilay Haftası
8 years ago