|

Sağlıkta şiddet önlenecek

Sağlık Bakanlığı tarafından, sağlıkta fiziki ortamların düzeltilmesinin, çalışanların hasta yüklerinin, tazminat yüklerinin de dahil olduğu birçok tedbiri barındıran sağlıkta şiddeti önleme eylem planı hazırlanıyor. Sağlık Bakanı konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar.

Yeni Şafak
10:16 - 29/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:51 - 29/11/2018 Perşembe
AA
Sağlıkta sözel şiddet daha fazla yaşanıyor.​
Sağlıkta sözel şiddet daha fazla yaşanıyor.​

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Fiziki ortamların düzeltilmesinin, çalışanların hasta yüklerinin, tazminat yüklerinin de dahil olduğu birçok tedbiri barındıran bir sağlıkta şiddeti önleme eylem planı hazırlıyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Sağlık Bakanı Koca, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Koca, sağlıkta daha çok sözel şiddetin olduğunu belirterek, "Sağlıkta şiddetin arttığı ve günde 10-11 fiziki, bunun üç katı kadar da sözel şiddet olayının görüldüğü günleri yaşıyoruz. Hasta memnuniyeti sonuç odaklı bir hizmetin, sağlık çalışanları memnun edilmeden yapılabilirliği mümkün olamaz. Sadece sağlık çalışanları için değil, toplumda genel şiddete yönelik hırsızlık, gasp gibi durumlara yönelik genel bir düzenlemenin de ayrıca yapılması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi düzenlemesi, sadece kamu için geçerli değil, özel sektörde çalışanlar için de benzer şekilde geçerli olan bir düzenleme olacak.


Bütün sağlık çalışanlarının hakları iyileştirilecek

Sağlık Bakanı Koca konuşmasında şunları söyledi:

  • "Sağlık çalışanlarının haklarına yönelik iyileştirmelerin sadece emeklilikle ilgili söyleyeyim mesela, hekim ve uzman hekim ve pratisyenlere yönelik değil, diğer sağlık çalışanlarına da benzer şekilde yapılması gerektiği gündem oldu. Bugün için böyle bir sözü vermek mümkün değil. Ama bunun gündemimizde olacağı, önümüzdeki dönemler bunu gündemimizde tutacağımızı söyleyebilirim."

Şehir hastaneleri üniversitelerle çalışacak

Şehir hastanelerinin üniversitelerle iş birliği içerisinde olacağını belirten Koca şöyle konuştu:

  • "Şehir hastaneleri bir üniversiteyle sürdürebilirlik çok mümkün olmayabilir, ihtiyaç halinde birden fazla üniversiteyle iş birliği veya birlikte kullanım protokolü imzalamayı bundan böyle yapabilir olacağız.
  • Şehir hastanelerinde, ne muayene yani poliklinik hizmetleri ne ameliyat veya ameliyathane doluluk oranı ne acil ve yoğun bakım hizmetleri ne de yatak doluluk oranıyla ilgili asla hiçbir garanti söz konusu değildir."

Şehir hastanesi ihalesine herkes katılabilecek

Sağlık Bakanı Koca, "Yozgat Şehir Hastanesi açılalı iki yıla yakın oldu. Üç yıl sonra buranın bu hizmetlerle ilgili alımı herkese açık yeniden ihale edilecek. Hiçbir şekilde şu an var olan firmanın garantisi olmadığı gibi ayrıcalığı da yok. Tamamen serbest, herkesin katılabildiği bir ihale dönemi söz konusu olacak" dedi.

Koca, birlikte kullanım protokolü olan hastanelerdeki üniversite personeliyle yapılacak kişisel sözleşmelerin, asgari araştırma ve çalışmalarla eğitimleri performansa bağlayacağını, bunun da daha nitelikli insan kaynağıyla hizmet vermeyi sağlayacağını bildirdi.

Koca, Doğu ve Güneydoğu'daki uzman hekimlerin erken dönemde ayrılmalarının önlenmesi için uzmanlık zorunlu hizmetini bitirmeyen hekimlere, yan dal uzmanlık eğitimine başlamama hükmü getirildiğini söyledi.

Kanser ilacına yüzde 71 indirim


"Son 10 ayda ameliyat sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8, yatan hasta sayısında yüzde 12 artış olduğunu bildiren Koca, "Çok önemsediğimiz iki kanser ilacını toplu alımla var olan fiyatından yüzde 71 indirimle aldık. Yıllık toplam 427,6 milyon TL tasarruf yapıldı. Çok önemsediğimiz iki kanser ilacını toplu alımla var olan fiyatından yüzde 71 indirimle aldık. Yıllık toplam 427,6 milyon TL tasarruf yapıldı. Kalp pili ve stent dahil olmak üzere sorun yaşanmasını asla istemediğimiz malzemelerle ilgili ihaleye çıkacağız. Sadece Türk Eczacıları Birliği üzerinden değil Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığın uygun gördüğü kuruluşların da yurt dışından ilaç teminini sağlayacak bir dönem geliyor. İlaç, cihaz ve malzemede toplam 12 milyar dolarlık dışa bağımlılıktan bahsediyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte biz bunun asgari yarısını çözmek zorundayız. Yerlileşmeyle birlikte ihracatı da kamçılamak zorundayız. Ürettiklerimizin ihracatını yapmalıyız" açıklamasında bulundu.

Hedef sağlık turizmini 5 kat arttırmak

Önümüdeki süreç için kağıdı devre dışı bırakan, reçeteyi devre dışı bırakan, tamamen dijital ortamda bütün raporlamaların dahi yer aldığı bir dijitalleşmeden bahseden Sağlık Bakanı Koca, "eNabız uygulamasını şu anda 9 milyon aktif kullanan var. Bugüne kadar 1,5 milyar dolar sağlık turizminden gelirimiz var, bunu yeterli görmüyoruz. 2023'e kadar medikal turizmde bunu 5 kat artırmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Sigara tek tip olacak

Sağlık Bakanı Koca, Türkiyede ilk defa yer yer daha önce de konuşulan tek tip sigara kullanımına geçtiklerini belirterek, " Bundan böyle paketler birbirine benzeyecek. Tütünle mücadele bin 500 kişiyle yoğun denetimlerimiz var. Bu denetimlerimizde gevşeme olduğu bir dönemden geçtik ama son 2 aydan bu yana çapraz denetimlerimizi sıklaştırdık ve buna da devam etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

#​Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
#Sağlık Bakanlığı
#Sağlıkta şiddet
5 yıl önce