|

Savaşın çocuklarına sahip çıkmalıyız

"Kırmızı Çizgi" adlı çocuk kitabı ile çocuklara kırmızı çizgilerin izinsiz yaklaşılmayan alanlar olduğunu anlatan Samar Mahfouz Barraj, şimdilerde çocuk hakları hakkında çıkartacağı bir kitap üzerinde çalışıyor. Barraj, “Savaşın çocukları, istismara en açık olan grup. Onların korunması günümüzde çok önemli” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 03:57 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Barraj, cinsel istismardan çocuklarını nasıl koruyacaklarını ve onları kendi mahremiyetleri konusunda bilinçlendirmek isteyen ailelere de yol gösteriyor.
Barraj, cinsel istismardan çocuklarını nasıl koruyacaklarını ve onları kendi mahremiyetleri konusunda bilinçlendirmek isteyen ailelere de yol gösteriyor.

Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını sıklıkla duymaya başladığımız bugünlerde ülkecek geleceğimiz olan çocuklara zarar veren canilerin gerekli cezaları alabilmesi için sesimizi yükseltiyoruz. Bir yandan da çocuklarımızı bu hastalıklı kişilerden nasıl koruyacağımızı konuşup duruyoruz. Uzmanlar en birincil görevin ebeveynelere düştüğünü ve bu konuda bilinçlendirilmeleri gerektiğini söylüyor. Aslında bu konuda toplumdaki herkesin üzerine düşen bir takım görevler var. Çocuk edebiyatı yazarı Samar Mahfouz Barraj da sadece çocukların hayal dünyalarını süsleyen kitaplar yazmak yerine onları istismar konusunda bilinçlendirecek bir kitap kaleme almıştı.

"Kırmızı Çizgi" isimli kitabı ile çocuklara bedenlerinin kırmızı çizgilerini onların dilinden anlatan Barraj, yakında çocuk hakları hakkında bir kitap çıkaracak. Barraj, “Savaşın çocukları, istismara en açık olan grup. Onların korunması günümüzde çok önemli” diyor.

GELECEK UMUDU VERMELİYİZ

“Çocukları ihmal ve istismardan korumanın yolu onları güçlendirmekten geçiyor” diyen Barraj, “Kırmızı Çizgi ile bir kurgu içerisinde, çocuk dünyasına uygun bir anlatımla ürkütmeden, çocuklara kendilerini koruyabilme bilincini vermeye çalıştım. Bir de dünyanın farklı yerlerindeki göçmen çocukların acı verici deneyimlere sahip olduklarını biliyoruz. Onlar savaşın çocukları ve ülkelerini güvenli bir yerde yaşamak için terk etmek zorunda kalıyorlar. Onları güvende hissettirmek için de elimizden geleni yapmalı ve onlara daha iyi bir gelecek umudu vermeliyiz. Çünkü bedeninden önce ülkesi olan kırmızı çizgisi işgal ediliyor.

Ailelerini kaybediyorlar ve kırmızı çizgi genişliyor. Bu çocukların korunması günümüzde daha önemli. Çocukların mağduriyetlerinden faydalanmak isteyenlere karşı hem toplumlar hem de aileleri çok dikkatli olmalı” şeklinde konuşuyor.

AİLELERE YOL GÖSTERİYOR

İstismar konusunu renkli çizimler ve karakterlerle anlatmanın mümkün olduğunu söyleyen Barraj, kitabın karakteri Emir üzerinden tüm çocuklara kırmızı çizgilerin izinsiz yaklaşılmayan alanlar olduğunu, sadece evimizin, ülkemizin değil vücudumuzun da kırmızı çizgimiz olduğunu öğretiyor. Barraj, cinsel istismardan çocuklarını nasıl koruyacaklarını ve onları kendi mahremiyetleri konusunda bilinçlendirmek isteyen ailelere de yol gösteriyor. Çocuklara doğrudan hitap ederek onlara güç veren Barraj, eğlenceli parlak çizimler sayesinde çocukların kitabı korkmadan okuduklarını belirtiyor.

Mahremiyeti anlatmaya genelden başlanmalı

Kırmızı Çizgi kitabının, Arap dünyasında çocuklara doğrudan vücudunu nasıl koruyacakları anlatan ilk kitap olduğunu anlatan Barraj, kitapta cinsel istismardan direk olarak bahsetmiyor. Çocuğu kurban göstermeden tehlikeli durumlar karşılaşısında cesaret veriyor. Kitapta olduğu gibi ailelerinde mahrem konusunu anlatmaya genelden başlamaları gerektiğini söyleyen Barraj, “Ülke, ev ve aileden başlayarak bedenine doğru kırmızı bölgeler anlatılmalı. Hatta sadece kendi bedeni üzerinden değil, ebeveyn kendi bedeni üzerinden bunu anlatmalı. Daha sonra da çocuklara bedenine “hoş olmayan bir şekilde” dokunmaya çalışanlara karşı dikkatli olmaları söylenmeli. Anlatmada güçlük çekiyorlarsa kitabı çocuklarıyla birlikte okuyup onlarla bu konuda konuşabilirler. Yabancıların ya da tanıdıkları birilerinin vücutlarına dokunmalarına izin vermemesi gerektiğini, kırmızı çizgilerin sadece onlara ait olduklarını anlatmalılar” ifadelerini kullanıyor.

Çocukları dinleyin

Çocuklarla konuşurken cinsel tacizin başlangıcı olabilecek şeyler duyduğunu söyleyen yazar Samar Mahfouz, “Kitap üzerinden konuşurken çocuklara aslında nasıl tepki vermeleri gerektiklerinden bahsediyorum. Ebeveynler de çocuklarını dinleyip söyledikleri dikkate almalılar” diyor.

#Samar Mahfouz Barraj
#Kırmızı Çizgi
6 yıl önce