|

Türk gencinin başaramayacağı şey yoktur

Rusya’nın Sochi kentinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda yıldız kızlar kılıç kategorisinde mücadele eden 17 yaşındaki milli sporcu Deniz Selin Ünlüdağ, Avrupa şampiyonu oldu. Bu başarıyı elde eden ilk Türk kadın sporcu olan Ünlüdağ, rakiplerinin Türkiye’ye karşı bakış açılarını değiştirdiğini söylüyor ve ekliyor: “Rakiplerimiz adeta bunu bizim kaderimiz olarak görüyordu ama artık zincirlerinden kurtulan, başarısızlığı kader olarak görmeyen bir Türk gençliği var. Özgüven sorununu aştık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 10:56 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
17 yaşındaki milli sporcu Deniz Selin Ünlüdağ, Avrupa şampiyonu oldu.
17 yaşındaki milli sporcu Deniz Selin Ünlüdağ, Avrupa şampiyonu oldu.

Tüm Türkiye geçtiğimiz hafta eskrim alanında elde ettiğimiz başarıyı konuşuyor. Rusya’nın Sochi kentinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonasında yıldız kadınlar kılıç kategorisinde Deniz Selin Ünlüdağ Avrupa Şampiyonu oldu. 17 yaşındaki genç sporcu 95 yıllık eskrim tarihimizde İbrahim Ahmed Acar’dan sonra bireysel kategoride Avrupa Şampiyonluğu kazanan ikinci isim ve tek kadın sporcu olarak tarihe geçti. Dönem içinde geçirdiği sakatlığa rağmen güçlü rakibi Bulgar rakibi Yoana Ilieva’yı alt eden Ünlüdağ, devam eden Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda mücadele etmeyi takımıyla birlikte sürdürüyor. Antrenman ve müsabakaları arasında sorularımızı yanıtlayan Ünlüdağ, Türkiye’ye karşı rakiplerinin bakış açılarını değiştirdiğini söylüyor ve ekliyor: “Rakiplerimiz adeta bunu bizim kaderimiz olarak görüyordu ama artık zincirlerinden kurtulan, başarısızlığı kader olarak görmeyen bir Türk gençliği var. Özgüven sorununu aştık.”


PRESTİJİMİZ AVRUPA’DA DAHA KALICI OLDU
* Geçen sene Belarus’ta yapılan şampiyonada Kadın Kılıç Takımı olarak Avrupa şampiyonu olmuştunuz. Bu sene ise sen eskrim alanında tarihe geçen ilk kadın sporcu oldun. Bu nasıl bir duygu?

Bir yıl içinde, ülkem adına ilkleri hem takımlarda hem de bireyselde başarmış olmak gerçekten muhteşem bir duygu. Geçen yıl çok görkemli bir takım şampiyonluğu kazanmıştık. 23 Yaş Altı Avrupa Eskrim Şampiyonu olmuştuk. Katıldığımız müsabakalarda bize son şampiyon olarak bakılıyor, bu çok güzel bir şey. Son olarak Sochi’de bireysel olarak benim Avrupa Şampiyonu olmam, zaten artan prestijimizin Avrupa’da daha kalıcı olmasını sağladı. Bu prestije katkı sağlayan bir Türk genci olmak bile muhteşem.

* Elde ettiğin başarıdan sonra hem senin hem de takım arkadaşlarının motivasyonu nasıl?

Biz son birkaç yıldır değişik yıldızlar, gençler, 23 yaş altı ve büyükler gibi değişik kategorilerde hep bir arada mücadele eden bir ekibiz. Birbirimizi antrenman salonlarında, müsabaka yapılan pistlerde artık daha iyi tanıyoruz. Sosyal ortam olarak da mümkün olduğunca bir arada olmamız başarımızda önemli bir etken. Birçok arkadaşım artık bizim de büyük işler başarabileceğimize inanıyor. Özgüven sorununu aştık diyebilirim.

ZİNCİRLERİMİZDEN KURTULUYORUZ
* Şampiyonaya nasıl hazırlandınız?

Her spor branşında uygulanan özel bir program oluyor. Bizim açımızdan en özel iki şey vardı. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) gibi devletimizin tüm imkanları seferber ettiği bir tesiste çalışmak ve Türkiye Eskrim Federasyonu’nun çabaları sonucunda dünyanın iyi eskrim antrenörlerinden biri olan Valery Shturbabin ile antrenman yapmak çok iyiydi. Maçlarda onun taktiklerine göre hareket ettik.

 Rakiplerinin Türkiye’ye bakışı nasıldı? Hafife aldılar mı sizi?

Haliyle belli bir alanda önemli başarılar elde edemeyince, rakiplerimiz de bunun adeta bizim kaderimiz olduğunu düşünmeye başlıyordu ve bize karşı bakış açıları buna göre şekilleniyordu. Ama artık zincirlerinden kurtulan, başarısızlığı bir kader gibi görmeyen Türk gençliği var. Bunu her alanda gördüğümüz gibi eskrimde de görüyoruz. Hatta belki en çok eskrimde görüyoruz.

* Müsabakada unutamadığın bir olay oldu mu?

Olmadı. Çünkü hiçbir şeyin beni kötü etkilemesine izin vermiyorum.


TÜRK GENÇLİĞİNİN
BAŞARAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK
* Bu tarihi Avrupa şampiyonluğunu Afrin yolundaki kahraman Mehmetçik’e armağan ettiğinizi açıkladınız. Mehmetçik Suriye’de mücadele ederken siz başka bir coğrafyada tıpkı onlar gibi Türkiye için mücadele veriyorsun.

Mehmetçiklerimiz konusuna hepimizin özel bir hassasiyetle yaklaşması gereken bir konu. Çünkü onlar, bizlerin ve gelecek nesillerimizin huzuru ve mutluluğu için gencecik hayatlarını feda ediyorlar, ailelerinden ve sevdiklerinizden vazgeçiyorlar. Onların bu kutsal mücadelesi karşısında bizim tek yapabildiğimiz milletçe dua etmek ve bir de böyle başarıları onlara armağan etmek. Keşke elimizden daha fazlası da gelebilse.

* Sizin gibi gençler sayesinde son yıllarda şampiyonalarda elde ettiğimiz başarılarda da bir artış var.

Ben Türk gencinin hayatın her alanında, diğer ülke gençlerinden geri kalır yanı olmadığını, hatta meziyet olarak fazlasının olduğunu düşünüyorum. Türk gencine güvenilir ve imkan verilirse başaramayacağı hiçbir şey yok bence.

  • Başarılar eskrime ilgiyi artırıyor
  • * Tarihi birçok film ile cirit, ok atma, güreş gibi spora ilgi arttı. Sen kendi branşında bir artış olduğunu söyleyebilir misin?
  • Tabii ki, mesela geçen yıl bizim başarılarımız sonrasında Uluslararası Eskrim Çocuk Kupasına 2 bin civarında çocuk eskrimci katıldı. Bu sayı, geçen yılların neredeyse iki katı. Ben bunu, bizlerin başarısına bağlıyorum. Tarihi dizilerde ve filmlerde, bana göre ata silahımız olan kılıcın eskrim sporuyla harmanlanarak izleyiciye sunulması halinde bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum.
* Bir kadın olarak zor bir spor mu?

Tabii ki belli başlı zorlukları var. Ama insan bir şeyi sevince zorlukları bile gözüne güzel görünüyor. Ben de eskrime tutku derecesinde bağlıyım. O nedenle zorluk olarak tanımlayabileceğim bir şey yok. Bazen talihsiz durumlar yaşıyorum. El incinmesi, ayak burkulması gibi ufak sakatlanmalar oluyor ama tüm sporcuların başına geliyor.

Eskrimi karayip korsanları ile sevdim
* Eskrim sporu ile ilgilenmeye nasıl başladın?

Karayip Korsanları adlı bir film benim eskrime hayran olmamı sağladı. Aynı zamanda, çcukluk yıllarımda okulumda Eskrim Federasyonu’nun yaptığı bir tanıtım sayesinde de eskrimi tanıdım ve çok sevdim. O gün bugündür de eskrimle yaşıyrum.

* Ne kadar süredir bu sporu yapıyorsun peki?

Faal olarak yaklaşık 7 yıldır eskrim sporuyla uğraşıyorum. Ülkemizdeki Türkiye Şampiyonalarında, Federasyon Kupası müsabakalarında, açık turnuvalarda ve yurt dışındaki bazı turnuvalarda da madalyalarım ve derecelerim var.

* Senden etkilenerek bu spora başlayanlar oldu mu?

Yakın çevremde benden etkilenerek eskrime başlayan küçük kardeşlerimiz oluyor. Ama özellikle elde ettiğim bu şampiyonluktan sonra, ailelerin çocuklarını eskrime daha çok yönlendireceklerine inanıyorum.

  • Hedefim dünya şampiyonluğu
  • Doğma büyüme İzmirliyim. 2 ablam ve bir abim var. Ailenin en küçük çocuğuyum. Şu an lise üçüncü sınıf öğrencisiyim ve Ankara Eryaman Okyanus Koleji’nde okuyorum. Müzik dinlemeyi, resim yapmayı ve kitap okumayı çok seviyorum. Ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirmek gibisi yok. Yoğun antrenman tempolu bir hayatım var.
  • * Bundan sonraki hedeflerin neler?
  • Bundan sonra, ülkemizin adını eskrimle dünyanın dört bir köşesinde duyurmak, Olimpiyat Oyunlarına katılarak ülkemize madalya getirmek uzun vadedeki hedefim. Kısa vadede ise önümüzdeki ay İtalya’nın Verona kentinde düzenlenecek Yıldızlar ve Gençler Dünya şampiyonasına aynı başarımı tekrarlamak istiyorum.
#Eskrim
#Avrupa Şampiyonası
#Deniz Selin Ünlüdağ
6 yıl önce