|

Yerli ilaç üretimi geliyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Sağlıkta Gelecek Vizyonu” programında sağlık alanındaki hedeflerini anlattı. Sağlık ürünlerinde üretebilen bir ülke olmayı hedeflediklerini söyleyen Müezzinoğlu, tıbbı tüketim ürünleri ve tıbbi cihaz üretebilmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yeni Şafak
10:28 - 29/01/2016 Cuma
Güncelleme: 08:33 - 29/01/2016 Cuma
IHA

İlaç sanayisinde 2 buçuk milyar TL'lik ilaç ithal edildiğini ifade eden Müezzinoğlu, “İthal ettiğimiz ilaçları Türkiye'de üretebilecek alt yapının oluşmasını planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda ithal ettiğimiz yaklaşık 2 buçuk, 3 milyar TL'lik ilacın da Türkiye'de üretilebilir alt yapısının kurulmasının çalışmalarını başlattık. Stratejik tıbbi ürünler alanında protez, kalp pili gibi belirli kademedeki tükettiğimiz tıbbi ürünlerin Türkiye'de üretilmesi veya tıbbi cihazların üretilmesi ile ilgili alım garantili projelerin alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye'yi güçlü bir üretim yeri haline çevirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.



1-2 sene içinde 230 hastane açılacak



Müezzinoğlu, 40 bin yatak kapasiteli 230 hastanenin inşaatının devam ettiğini söyledi. Hastanelerin bir kısmının bittiğini, bir kısmının da yapım aşamasında olduğunu kaydeden Müezzinoğlu şunları söyledi:“2016-2017 yılı sonu itibari ile biz 40 bin yatak kapasiteli 230 tane hastanemizi hizmete açacağız. Kamu-özel işbirliği ile şuanda inşaatları biten, yatırımları bizim açımızdan ihale süreci tamamlanmış 18 tane yaklaşık 30 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerimizin de inşaatları devam ediyor. Ankara'daki Bilkent, Mersin'deki Mersin Şehir Hastanesi gibi. Bütün bunlar 2017 yılı sonu itibari ile hizmete girmiş olacak. Mersin Şehir Hastanesi'ni bu yıl haziran ayında hizmete sokmayı planlıyoruz. Bilkent'i de seneye yıl sonu itibari ile hizmete almayı planlıyoruz.”



Sağlık turizminden 3 milyar dolar gelir


Müezzinoğlu, sağlık turizmi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2002 yılında Türkiye'den 120 bin vatandaşın tedavi amacıyla yurt dışına gittiğini hatırlatan Müezzinoğlu şöyle devam etti: “120 bin vatandaşımız her yıl yurt dışına sağlık için teşhis amaçlı veya tedavi amaçlı gidiyordu ve yaklaşık 1 buçuk milyar dolar yurt dışına para harcıyordu. Bugün geldiğimiz nokta, 2015 yılı rakamlarına göre 500 bini aşan bir rakamla sağlık turizminden hizmet alan yabancılar var ve 3 milyar dolarlık sağlık turizminden geliri olan bir ülke noktasındayız. Ama Türkiye'nin potansiyeli bunu çok rahatlıkla 2019 yılında 10 milyar dolara taşıyabilecek, 2023'de de yaklaşık 25 milyar dolarlara taşıyabilecek potansiyeli var. Bu nedenle önümüzdeki günlerde sağlık turizmi gibi bir ajansın kurulmasının yasalaşmasını hedefliyoruz.”



#Sağlık Bakanlığı
#SAĞLIK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU
#ilaç
#hastane
#tedavi
#sağlık
#yerli ilaç
#üretim
8 yıl önce