|

Yöresel yemek kimliğimiz

Ünlü şef Fikret Özdemir, Kahramanmaraş yerel lezzetlerini, Lizbon yemekleriyle ‘Kahramanmaraş’tan Lizbon’a Lezzet ve Kültür Yolculuğu’ kitabında bir araya getiriyor. Uzun yıllar Lizbon’da yaşamış olan Özdemir, ‘Yöresel yemekler senin kimliğindir’ sözünden hareket ettiğini söylüyor.

Harun Karaburç
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 16:45 - 20/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yöresel yemek kimliğimiz
Yöresel yemek kimliğimiz

Türkiye’nin en önemli şeflerinden Aşçılar Birliği Başkanı Fikret Özdemir’in ‘Kahramanmaraş’tan Lizbon’a Lezzet ve Kültür Yolculuğu’ kitabı, çok özel ve birbirinden çok farklı bu iki kültürü bir araya getiren ilginç bir yemek kitabı. Kahramanmaraş’ta doğan ancak hayatının büyük bir bölümünü Portekiz’de geçiren Özdemir, “Avrupa’da tanıştığım tüm şefler bana her zaman ‘yöresel yemekler senin kimliğin’ dediler. Ben bu yemeklerin benim kimliğim olduğunu biliyordum. Tarhananın, dondurmanın, sumak ekşisinin, acı pul biberin. Kendi yörenizin yemeklerini bilmezseniz karşı tarafın yemeklerini bilemezsiniz. Ben hem kendi kültürümü ve yemeklerimi biliyordum hem de Avrupa’dakileri öğrendim. Memleketim yazarlar şehri, ben de bunlara lezzet vereyim istedim” diyor.


BENZERLİKLER VAR

Doğan Kitap tarafından okura sunulan Kahramanmaraş’tan Lizbon’a Lezzet ve Kültür Yolculuğu yalnızca içinde tariflerin olduğu klasik bir yemek kitabı değil. Özdemir’in altı yıllık çalışmasının sonucunda ortaya çıkmış. Kahramanmaraş ve Portekiz gastronomisinin detaylarını da içeriyor. Maraş’ın en özgün tarifleri Özdemir’in kendine has yöntemleriyle Portekiz mutfağıyla buluşuyor. Kahramanmaraş yemeklerinin çok güzide olduğunu ve Türkiye’de söz sahibi olduğunu kaydeden Özdemir, sözlerine şöyle devam ediyor: “Türkiye’nin her bölgesinde yemekler güzel ama benim için Maraş yemekleri ayrı bir yerde. Türk yemek kültürünün Lizbon’la benzer noktalarını da keşfettim. Onların Piri Piri dedikleri bir acı biber var. Bizim pul biberimize benziyor. Baharatları bize çok yakın. Akdeniz ikliminden etkilenmiş iki şehir.”


Eli Böğründe

Malzemeler:

600 gram parça kuzu eti

3 adet domates

4 adet sivri biber

3 adet soğan

10 diş sarımsak

Kuyruk yağı veya tereyağı

Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:

Etleri fırın tepsisine dizin. Üzerine baharatları ekleyip harmanlayın. Etleri tepsinin bir tarafına dizip üzerine kuyruk yağı veya tereyağı parçalarını ekleyin. Domates ve biberleri iri parçalar şeklinde doğrayın. Soğanları ve sarımsakları doğrayın. Tepsinin boş kısımlarına ayrı ayrı biber, domates, soğan ve sarımsağı dizin. Sebzelerin üzerine de baharat ve yağ ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Servis esnasında üzerine turna yemişi serpin. Sıcak servis edin.


#Yeni Şafak
#Pazar Eki
6 yıl önce