|

Zararlı alışkanlık: Pet şişe

Dicle Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada pet şişelerde kanserojen içeren kimyasal maddeler olduğu ortaya çıktı. Bu araştırmadan sonra Amerika’nın San Francisco eyaletinde pet şişe satışı yasaklandı.

Yeni Şafak
17:31 - 30/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:36 - 30/12/2015 Çarşamba
Diğer

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ve doktora öğrencisi uzman Mustafa Abdullah Yılmaz, Ortadoğu'da sadece Türkiye'de bulunan Lc ms ıt tof cihazı ile yaptığı araştırmalarda, pet şişelerde kanserojen içeren kimyasal maddeler olduğunu ortaya çıkardı.



Prof.Dr. Hamdi Temel, her gün kullanılan pet sulardan geçen polimer katkıların, vücutta bulunmalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Marketten alınan bir pet şişede yapılan incelemede "Chimassorb 81, Oleamide, Irgafos 168, kimyasal maddelerine rastladıklarını ifade eden Temel, güneşe maruz kalmış bir pet şişenin ise bu maddelerin yanı sıra Antioxidant 2246 ve Butylated Hydroxytoluene maddelerini de barındırdığını söyledi.



İç organların düşmanı


Bu tip kimyasal maddelerin ömür boyu vücutta bulunmasının iç organlara ciddi manada zarar vereceğini dile getiren Temel, Biz bu katkı maddelerini vücudumuzda depolamaya başlayacağız ve bunlar belli bir oranda vücutta birikecek. Bunlar kimyasal katkı maddeleri olduğu için hücrelere çok büyük zarar verecektir. Chimassorb 81 böbreklerde ve akciğerlerde çok büyük bir tahrip yapıyor. Butylated Hydroxytoluene böbreklere, akciğerlere ve solunum sistemlerine çok büyük zarar veren maddeler. Chimassorb 81 fazla olduğunda bunu yüzünüzü yıkamada kullandığınızda yüzünüzün kuruduğunu, gözlerinizin yaşardığını hissedersiniz." şeklinde konuştu.



Amerika da zararlı dedi


Harvard Üniversitesi School of Public Health araştırmacıları, öğrenciler üzerinde yaptıkları inceleme ve araştırmalardan ise korkunç sonuçlar elde ettiler. Bu araştırmada; bir hafta boyunca plastik şişelerden su içen öğrencilerin idrarlarındaki incelemede BPA maddesinin yüzde 69 arttığı görüldü. BPA maddesi, dişilik hormonu östrojene benzeyen bir madde. Bu madde büyüme bozukluklarına, doğumsal kusurlara, kalp hastalıkları ile diyabet riski artışına sebep oluyor.



#pet şişe
#su
#kanserojen
#kimyasal
8 yıl önce