|

Biraz daha sabır: Bir çuval inciri berbat etmeyelim

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Milletimiz evde kalma konusunda çok büyük emek sarf etti. Bu emeklerin zayi olmaması için rehavete kapılmadan biraz daha sabretmemiz gerekiyor. Yoksa bir çuval incir berbat olabilir” dedi.

Fazlı Şahan
01:00 - 24/04/2020 Cuma
Güncelleme: 02:20 - 24/04/2020 Cuma
Yeni Şafak
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz

Türkiye’nin koronavirüsle ile verdiği mücadelede gelinen noktayı değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Rehavete kapılmadan biraz daha sabretmemiz gerekiyor. Yoksa bir çuval incir berbat olabilir” uyarısında bulundu.

NORMALLEŞMEYE BAŞLAYACAĞIZ

Kayıpmaz, baharın gelmesiyle vatandaşların rehavete ve paniğe kapılmaması gerektiğini belirterek şu mesajları verdi: “Geçtiğimiz iki hafta sonu 31 şehrimizde uygulanan kısıtlamaların hiç şüphesiz ki salgın hastalığın kontrolü anlamında olumlu etkileri oldu. 22 Nisan tarihi itibariyle açıklanan sayısal verilere baktığımızda da bu etkiler açıkça görülüyor. Baharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artması da insanlar üzerinde bir rehavete sebep olabilirdi. Kısıtlamalarla bu rehavet ortamının önüne geçildiği kanısındayım. Tabi ki bu olumlu tablonun oluşmasında en büyük pay, kısıtlamalara uyum gösteren milletimizindir. Ümit ediyorum ki bundan sonraki süreçte de özellikle ramazan ayında, panik ile rehavet havaları arasında kuracağımız denge ile bayram sonrasında normalleşme sürecine başlayabileceğiz.”

BİR ÇUVAL İNCİR BERBAT OLMASIN

“Her ne kadar servislerde ve yoğun bakımlardaki yatak doluluk oranlarımız şu an için istediğimiz seviyede olsa da 10 Nisan akşamında yaşanan durum gibi sosyal mesafenin hiçe sayıldığı kitlesel sokağa çıkışlar, tüm olumlu gelişmelerin bir anda tersine dönmesine sebep olabilir. Bu nedenle hükümetimiz 4 günlük kısıtlama kararı almıştır. Diğer şehirlerimizdeki insanlarımızın da gönüllü olarak evlerinde kalarak bu sürece destek olmalarını bekliyoruz. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana milletimiz evde kalmak konusunda çok büyük emek sarf etti. Şimdiye kadar sarf edilen bu emeklerin zayi olmaması için rehavete kapılmadan biraz daha sabretmemiz gerekiyor. Yoksa bir çuval incir berbat olabilir.”

En iyi ülkeyiz

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesini değerlendiren Kayıpmaz “Türkiye’nin bu süreci dünyada en iyi yöneten ülke olduğunu düşünüyorum. Üstelik bütün süreç kayıtlı ve bu kayıtlar da son derece şeffaf biçimde milletimizle ve Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılırken. Hastanelerimizde acil olmayan vakaların ameliyatlarının ve tetkik-tedavi süreçlerinin ertelenmesiyle birlikte elde edilen yatak ile sağlık kapasitesi, salgından etkilenen vatandaşlarımızın tetkik ve tedavisi sürecinde kullanıldı. Şu ana kadar sağlık kapasitemizi zorlayacak bir durumla da çok şükür karşılaşmadık” ifadelerini kullandı.


Liderliğe oynayacağız

  • Milli solunum cihazına da değinen Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, şunları söyledi: “Milli solunum cihazının ilk kullanıma girdiği Başakşehir Şehir Hastanesi’nin açılış törenini gözlerim dolarak, gururla izledim. Yerli ve milli solunum cihazımız Biyovent’in projesinden tutun da haftalar içerisinde seri üretimine vermiş oldukları emekler dolayısıyla Aselsan, Arçelik, Biosys ve Baykar’ı ne kadar tebrik etsek azdır. Bu cihazları kullanacak sağlık personelimizle ne kadar gurur duysak da azdır. Solunum yetmezliği olan hastalarımızın tedavisinde bu cihazların kullanımı birçok hastamızın yaşama tutunmasını sağlayacaktır. Yerli ve milli tıbbi cihaz, araç, gereç, ilaç ve aşı üretiminin ne denli önemli olduğunu salgın sürecinde gördük. Bu süreçte edindiğimiz deneyimler sayesinde salgın sonrasında birçok alanda dünyada liderliğe oynayacağımızı düşünüyorum.”
#Afşin Emre Kayıpmaz
#Koronavirüs
#Solunum cihazı
#Bilim Kurulu
4 yıl önce