|

Anthony Quinn 'Çağrı'ya uydu

Ömer Muhtar'ın çekilmesi için arkadaşı Muhammed Esed'le birlikte çabalayan, Çağrı'da Hz. Hamza'yı büyük bir başarıyla canlandıran, sinemanın efsane ismi Anthony Quinn gelen çağrıya uydu ve 86 yaşında hayata veda etti.

.
00:00 - 5/06/2001 Salı
Güncelleme: 09:41 - 7/05/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
 Anthony Quinn 'Çağrı'ya uydu
Anthony Quinn 'Çağrı'ya uydu

Bindokuzyüzonaltı yılında doğan aktör Anthony Quinn, tüm Türkiye'nin kendisini izlediği kandil gecesi hayata gözlerini yumdu.

Yarı Meksikalı, yarı İrlandalı aktör Anthony Quinn oyunculuk yaşamına 1936 yılında başladı. İri yapısı ve sert hatlarıyla, sinemanın "kötü adam" ihtiyacını karşılamasını uygun buldu yönetmenler. Henüz yirmili yaşlarındayken sahne gerisinde set işçiliği yapıyordu. Fiziksel özellikleri nedeniyle önceleri birkaç filmde figüranlık yaptı. Sonrasında da iddialı filmlerin vazgeçilmez karakteri oldu.

Amerika'nın ünlü yapımcılarından Cecil B. Demille'nin kızıyla 1937 yılında evlenince, sinema otoriteleri kendisini "kolay" yolu seçtiği için suçladılar. Oysa bu bir aşk evliliğiydi ve Quinn hiçbir zaman bunu kullanmayacaktı. 65 yıllık sanat yaşamı boyunca sayısız filmde rol alan Anthony Quinn, dört kez aday olduğu Oscar'ı iki kez "Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında kucaklayabildi; Türk sinema seyircisinin de gayet iyi bildiği 1952 yılı yapımı Viva Zapata ve 1956 yılı yapımı Lust For Life... Akıllarda yer eden en önemli filmlerinden biri 1964 yılında canlandırdığı "Zorba"ydı. Film, basının karalama mekanizmasının güdüklüğü sayesinde onu bir tür Türk düşmanı yapmıştı o yıllarda. Oysa o iyi bir aktördü ve akademi de bunu farkederek "En İyi Erkek Oyuncu" adayı olarak göstermişti. Kendisi ile yapılan röportajlarda hiçbir ülkeye veya dine düşman olmadığını üstüne basa basa söylemek zorunda kalmıştı defalarca. Meksika doğumlu Anthony Quinn 1977 yılı yapımı "The Massage-Mohammed: Messenger Of God- Çağrı" filminde Hz. Hamza rolünü üstlenince ve bu rolü beklenenin çok ötesinde bir başarıyla kotarınca; kelimelerle anlatamadığını oyunuyla ortaya koymuş oldu. Bu başarıyı 1979 yılı yapımı "Children Of Sanchez-Sanchez'in Çocukları", 1981 yılı yapımı "Lion Of The Desert-Ömer Muhtar" izledi.

Anthony Quinn, Muhammed Esed'le çocukluk arkadaşıydı. Hatta biri gazeteci, diğeri oyuncu olmak için birlikte evden kaçmışlar, yıllar sonra karşılaştıklarında Esed, Ömer Muhtar'ın hayatını film yapmasını teklif edince Quinn de bu fikre sıcak bakmış ve Ömer Muhtar, bu tavsiyenin sonunda çıkmıştı ortaya.

Üç filmle yönetmenlik denemesi de yapan Quinn, ömrünün son günlerine dek filmlerde rol almaya devam etti. Akıllara kimi zaman Quasimodo, kimi zaman Zapata, kimi zaman Alekxis Zorba, kimi zaman Hamza veya Ömer Muhtar olarak gelecek Anthony Quinn; ama akıllardan hiç çıkmayacağı kesin...

23 yıl önce