|

Facebook profilinizdeki bilgileri alan uygulamaları engelleme yöntemi

Facebook verilerinize hangi uygulamaların ulaşabildiğini biliyor musunuz? Verilerinize ulaşan uygulamaları kontrol etme ve Facebook profilinizdeki bilgileri almasını engelleme yöntemini sizin için araştırdık.

Yeni Şafak ve
09:38 - 22/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:07 - 22/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cambridge Analytica şirketinin 50 milyon kişiye Facebook profil bilgilerini usulsüz olarak Trump'ın başkanlık kampanyasında kullandığı ortaya çıkmıştı.
Cambridge Analytica şirketinin 50 milyon kişiye Facebook profil bilgilerini usulsüz olarak Trump'ın başkanlık kampanyasında kullandığı ortaya çıkmıştı.

Bir uygulamayı yüklediğinizde veya bir internet sitesine giriş yaptığınızda yeni hesap oluşturmak yerine “Facebook ile bağlan” seçeneğini işaretliyorsanız bu uygulama sizin verilerinize erişebiliyor.

Facebook ile giriş yaptığınız tüm uygulama ve internet siteleri adınızı, soyadınızı, kullanıcı isminizi, cinsiyetinizi, hangi ağa bağlı olduğunuzu ve profil fotoğrafınızı otomatik olarak alabiliyor. Bunun yanında arkadaş listenize ve Facebook profilinizdeki diğer herkese açık olan bilgiler de bu şirketlerin eline geçiyor.


"Facebook ile bağlan"
seçeneği, sıfırdan hesap oluşturmaktan çok daha kolay olduğu için milyonlarca insan yeni üye olacakları siteler veya uygulamalarda bu seçeneği tercih ediyor. Ancak bu tercihin nelere sebep olacağı net olarak bilinmiyor.
  • Geçtiğimiz hafta sonu ortaya çıkan Cambridge Analytica veri skandalı, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında görev alan bir politik danışmanlık şirketinin 50 milyondan fazla kullanıcının verilerine ulaşmak için bir kişilik testi uygulaması kullandığını ortaya çıkardı. Testi çözenlere ait kullanıcı verilerinin 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’nin sonuçlarını etkilemek için kullanıldığından şüpheleniliyor.

Nasıl korunabilirsiniz?

Facebook verilerinize erişebilen uygulamaları görebilmek ve bu uygulamaları engellemek için aşağıdaki adımları takip edin.

İlk olarak Facebook’un sağ üst köşesinde bulunan oka tıklayarak,
'Ayarlar'
bölümüne gidin. Karşınıza çıkan ekranın sol bölümünde, '
Uygulamalar'
seçeneğini göreceksiniz.

Uygulamalar sekmesi, bugüne kadar verilerinize erişim izni verdiğiniz tüm uygulama ve servisleri size gösterecek. Eğer yeni uygulamalar denemekten hoşlanan birisiyseniz, bu ekranda yüzlerce uygulama görebilirsiniz.

  • Önceden onay verdiğiniz uygulamaların bilgilerinize erişimini durdurmak için fare imlecini üzerine getirerek
    'X'
    butonuna tıklayın. Bu şekilde bundan sonraki hareketleriniz şirketlerle paylaşılmayacaktır ancak daha önce izin verdiğiniz veriler silinmez.

Bu listede yer alan uygulamalardan kullanmaya devam etmek istedikleriniz varsa bunlar için silmek yerine veri paylaşım izni ayarlarını değiştirebilirsiniz.

#Facebook
#Sosyal medya
#Cambridge Analytica
6 yıl önce