Hantavirüs Türkiye'ye geldi mi?

Halime Kirazlı
Halime Kirazlı
09:408/05/2026, Cuma
Yeni Şafak

Ruhi Çenet’in de bulunduğu gemide üç vefata yol açan hantavirüs ne?

Atlas Okyanusu üzerinde yol alan Hollanda bandıralı MV Hondius isimli tur gemisinde hantavirüs salgını yaşanıyor.

Arjantin'den nisan başında denize açılan ve içinde onlarca farklı ülkeden 147 yolcunun bulunduğu gemide, virüs nedeniyle üç kişi hayatını kaybetti. Gemide Türk içerik üreticisi Ruhi Çenet de bulunuyordu.

Kemirgenlerden bulaşıyor

Adını Güney Kore'deki bir nehirden alan hantavirüs, genellikle kemirgenlerin dışkı, idrar veya tükürükleriyle havaya karışan bir virüs türü.

Hastalık, ciddi solunum ya da böbrek rahatsızlıklarına yol açmasıyla biliniyor. Gemi yolcularına virüsün, yiyeceklerden bulaştığı düşünülüyor.

Henüz Türkiye’de vaka gözlenmese de virüs ilk kez 1997 yılında İzmir'de, 2009 yılında da Zonguldak ve çevresinde görülmüştü. Bir vatandaş virüsle hayatını kaybetmişti.




#Hantavirüs
#Hantavirüs belirtileri
#Ruhi Çenet