|
JANGENK

2003-2004''teki darbe hazırlıklarını anlatan -Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek''e ait- günlüklerin Ergenekon''un ikinci iddianamesinde yer alması çok önemli bir kilometre taşı…

Böylelikle ilk kez bir darbe girişimi yargı önüne çıkacak.

Bu ilk adım, Türkiye''nin sadece “darbe hazırlıkları” ile değil “darbeler dönemi”yle de hesaplaşabilmesi için hayati bir başlangıç teşkil ediyor.

*

Ergenekon savcısı, günlükleri tutan Emekli Oramiral Özden Örnek''in ifadesine başvuracak.

Darbe günlükleri geçen yıl Türkiye''nin gündemine ikinci kez gelip kıyasıya tartışıldığında; 2003-2004''teki Sarıkız ve Ayışığı kod adlı muhtıra girişimlerinin yargıya intikal edebileceğine ihtimal vermeyenler ezici çoğunluğu oluşturuyordu: Günlüklerin ek iddianameye dahil edilmesiyle Ergenekon sürecinin hangi istikamete doğru gittiği daha iyi algılanmaya başladı.

İkinci iddianamede, darbe günlüklerinde adı öne çıkan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur hakkında ağır suçlamalar var.

Ergenekon örgütünün yöneticisi olmakla ve darbe hazırlığı yapmakla suçlanıyor, Eruygur…

Ulusalcı çevreler, Eruygur ve Tolon''u “Terörle mücadele eden paşalar nasıl böyle işlerin içinde olur?” diye savuna geldiler.

Gözbağcılık yaptılar.

İki paşanın aslında neyin mücadelesini verdiğini Ergenekon davasının ilerleyen aşamalarında bütün Türkiye çok daha iyi görecektir, ayrıntılarıyla öğrenecektir.

*

Özden Örnek''e ait günlüklerde dönemin “Jandarma Genel Komutanı”nın ne tür bir meşguliyet içinde bulunduğuna dair çok çarpıcı satırlar var:

“-JANGENK (Eruygur) kışkırtıcı rol oynuyor. İllaki bir şeyler yapılmalıdır diyor. (22 Eylül 2003)

-JANGENK tam bir şahin. GENKUR. (Özkök) hakkında bir kanaate sahip olmuş ve o kanaat kendisinde bir saplantı haline gelmiş. (8 Ekim 2003)

-Sabah doğruca Jandarma Genel Komutanlığı''na gittim, orada üçümüz buluştuk. (Üçüncü kişi olarak Hava Kuvvetleri Komutanı''nı kast ediyor) Durumu tekrar gözden geçirdik. Jandarma Genel Komutanı hala darbe yapalım diye inat ediyordu. (6 Şubat 2004)

-Konu yine aynı mesele, yani ''Biz bu adamları darbe ile alaşağı edelim'' konusuydu. Şener ve Havacı bu konuda çok bastırıyorlar. Şener''in adeta aklından çıkmıyor, iki kelimede bir bunu söylüyor. (28 Şubat 2004)

-Jandarma Genel Komutanı sözü ikide bir oraya getirip bu işi ne zaman yapacağız diyordu. Bazen süreyi uzatmanın en iyi çözüm yolu olduğunu söyleyince suratı asılıyordu. (1 Mart 2004)

*

Yani? Günlükler JANGENK''i söylemiş; kapalı kapılar ardında name olmuş Şener Eruygur''un adı!

Bütün bu satırları yok saymak; darbe hazırlıklarını detaylarıyla anlatan günlüklerin üzerini örtebilmek mümkün değil.

Özden Örnek darbe günlüklerinin kendisine ait olmadığını iddia etmişti.

Bu inkarı gerçeği değiştirmiyor.

Geçen yıl, günlüklerin Örnek''e ait olduğu kanıtlanmıştı.

İkinci İddianame, “Darbe Günlükleri”ni Ergenekon Davası''na dahil etti:

Türkiye''de “darbelerle yüzleşme, darbecilerden hesap sorma” dönemi işbu yoldan gidilerek açılacak.

15 yıl önce
JANGENK
Kuklaları oynatan Derin Kuklacılar?
‘Susadım çeşmeye varmaz olaydım’
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi…
Ankara’da vekâletler çekişmesi
Kibirleri boyunlarını aşan muhterisler kim?