|

Aliyev'in ölümünde cinayet şüphesi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in eski damadı ve Kazakistan'ın Viyana eski Büyükelçisi Rakhat Aliyev'in, başkent Viyana'da tutuklu bulunduğu hapishanenin tuvaletinde ölü bulunması ülkede tartışama konusu oldu.

Yeni Şafak
10:34 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 08:35 - 28/02/2015 Cumartesi
DHA

Bazı yetkililer Aliyev'in hücresinin düzenli olarak kontrol edildiğini ve intihar olasılığının bulunmadığını belirtirken, bazıları da Aliyev'in tuvalette gazlı bezleri kullanarak kendini astığını iddia etti. 


Cenazenin ailesine teslim edilmemesi üzerine olayı soruşturan Avusturya basını Aliyev'in intiharı ile ilgili olarak çok yönlü bir araştırma yapıldığı bilgisine ulaştı. 


Konuyla ilgili bir uzman ise "Aliyev'in gazlı bezle intihar ettiği iddia ediliyor. Aliyev'in bir hafta önce kalp EKG si çekilmiş. EKG için gazlı bez kullanılmaz. Bu bezler cezaevi tuvaletine nerden geldi? Gazlı bezin taşıma gücü en fazla üç buçuk kilodur. Aliyevi'in vücudunu taşıması söz konusu bile olamaz" dedi.


Savcılığın olayın cinayet şüphesiyle ilgili açıklamaları ve bağımsız bir müfettiş grubu tarafından olayın soruşturulması kararı sonrası Yeşiller Milletvekili Peter Pilz'de konuyla ilgili konuştu. Pilz, Kazak diplomatın ölümüyle ilgili birçok soru işaretinin olduğunu belirterek cevaplaması için İçişleri Bakanı Johann Mikl-Leitner'e soru önergesi verceğini duyurdu.

Kazakistan'da "cinayet ve darbeye teşebbüs" suçlamasıyla gıyabında yargılanan ve 40 yıl hapse mahkum edilen Aliyev, Haziran 2014'te Malta'dan uçakla geldiği Viyana'daki havalimanında gözaltına alınmıştı. Hakkında yakalama emri bulunan Aliyev, Viyana'daki Josefstadt Hapishanesi'ne gönderilmişti. Avusturya Aliyev'in Kazakistan'da adil yargılanmayacağı gerekçesiyle hemen iade etmedi. Mahkemenin Aliyev'in ülkesine iade edilip edilmeyeceğine karar vermesi bekleniyordu.

Cenazenin 3 veya 4 hafta daha otopsi amacıyla ailesine verilemeyeceği açıklandı.

 
#kazakistan
#kazakistan büyükelçiliği
#nazarbayev
9 yıl önce
default-profile-img