|

Avustralya'da silah satışı rekor seviyeye ulaştı

Avustralya'da silah satışının son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı. Nüfusun son 20 yılda 5 milyon artmasıyla silah taşıyanların sayısının da yükseldiği kaydedildi.

Yeni Şafak
12:45 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:57 - 28/04/2016 Perşembe
AA
Avusturaya'da silah satışı son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Avusturaya'da silah satışı son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Sydney Üniversitesinden Philip Alpers'in araştırması, Avustralya tarihinin en büyük katliamı Porth Arthur'un 20'nci yılında rapor halinde kamuoyuyla paylaşıldı.



Alpers, raporunda, "Avustralya silah sorununu çözmüş değil. Ülke daha önce hiç olmadığı kadar silah ithal ediyor. Alınan silahların oranı, son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı." ifadesine yer verdi.



Avustralya'da ruhsatlı silah sahiplerinin oranının yüzde 23 olduğunu belirten Alpers, bu oranın 1996 yılında da aynı olduğunu ancak nüfus son 20 yılda 5 milyon arttığı için silah taşıyanların sayısının da yükseldiğini kaydetti. Alpers, Avustralya'da silahlanma kanunlarının yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak "Port Arthur katliamından sonra imha edilen 1 milyon 26 bin silahın yerini yenileri aldı." dedi.



Yasa değişikliğine gidilmeyecek


Porth Arthur katliamında hayatını kaybedenlerin anıldığı törende konuşan Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, diğer ülkelerle kıyaslandığında en etkili silahlanma kanunlarının Avustralya'da bulunduğunu belirterek yasa değişikliğine gidilmeyeceğinin sinyalini verdi.



Turnbull, "John Howard, dünyadaki en sıkı silah kontrol kanunlarını getirdi. Bu şekilde kalması için elimizden geleni yapacağız." ifadesini kullandı.



Tazmanya eyaletinin Port Arthur kasabasında 1996 yılında Martin Bryant adlı kişinin yarı otomatik silahla düzenlediği saldırıda 35 kişi hayatını kaybetmişti.



Bugün 48 yaşında olan saldırgan, 35 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Saldırıdan sonra dönemin Başbakanı John Howard, ülkede sıkı silah kanunları çıkarmış ve toplatılan 1 milyon 26 bin silah imha edilmişti.




#Avustralya
#Silahlanma
8 yıl önce