|

BDDK düğmeye bastı

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankacılık düzenleme ve denetleme mevzuatını terminoloji ve içerik olarak İslami finans prensipleriyle uyumlu hale getirmek için kapsamlı bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Akben, "İslami finans sektörünün geliştirilmesine destek verecek Merkezi Danışma Kurulu'nda da sona yaklaştık" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:43 - 3/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Bankacılık mevzuatı İslami finansla uyumlu olacak
Bankacılık mevzuatı İslami finansla uyumlu olacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, ekonomik dalgalanmalara İslami finansın kalkan oluşturduğunu söyledi. İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi (CIBAFI) Global Forum 2018, İstanbul'da başladı. Forumun açılışında konuşan Akben, “Alternatif bir finans sektörü ve ürün-hizmet çeşidi olarak İslami finans, bugün birçok ülke için ekonomik dalgalanmalara karşı desteklenmeye başlanan stratejik bir sektör haline geldi” şeklinde konuştu.

Mevzuat altyapısı oluşturuluyor

Akben, hükümetin 10. Kalkınma Planı kapsamında yürüttüğü İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı'nın yapısal çözümlere güzel bir örnek teşkil ettiğini de söyledi. İslami finans sektörünün geliştirilmesi adına son dönemde birçok adım attıklarını belirten Akben, mevzuat altyapı çalışmalarının da bunlardan biri olduğunu aktardı.

İSLAMİ FİNANSIN AYRIŞTIĞI NOKTALAR

İslami finansın dayandığı farklı temeller itibarıyla konvansiyonel finans sisteminden belirli noktalarda ayrıştığını anlatan Akben, şunları kaydetti: Söz konusu ayrışma her ne kadar kendini daha çok ürün ve hizmetler bağlamında gösterse de yasal altyapı itibarıyla da bu ayrışmanın dikkate alınması ve sistemin temellerine sadık kalınması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu çerçevede katılım bankalarını düzenleyen kurumumuz mevzuatının, terminoloji ve içerik olarak İslami finans prensipleriyle uyumlaştırılması amacıyla kapsamlı bir çalışmaya başladığımızı belirtmek isterim. Yeni ürünlere yönelik de mevzuat altyapısı oluşturuluyor. Ele aldığımız ürünler arasında muşaraka temelli projelere yasal esneklik getirilmesi ve vekalete dayalı fon kullandırma ve fon toplama gibi örnekler yer alıyor.”


Merkezi Danışma Kurulu yakında faaliyete geçecek

Akben, İslami finans sektörünün geliştirilmesi adına önemli bir adım olan Merkezi Danışma Kurulu'nda da sona yaklaştıklarını söyledi. Akben, “İslami finans kuruluşlarının İslami ilke ve esaslara uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla TKBB bünyesinde kurulan Merkezi Danışma Kurulu, önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Sektöre yönelik algının iyileştirilmesine ve dolayısıyla büyümesine önemli katkılar sağlayacak. Danışma Kurulu'nun tesis edilmesi kapsamında hazırlanan tebliğde, kurulun görev ve yetkileri net bir şekilde belirlendi, bağımsızlığına yönelik tedbirler alındı ve kararlarının katılım bankaları nezdinde bağlayıcı olması öngörüldü” ifadelerini kullandı.


Utku'dan işbirliği çağrısı

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku forumda yaptığı konuşmada işbirliği çağrısında bulundu. Utku, “Avrupa ülkelerinde İslami bankacılık çalışmaları beğeniliyor, ancak İslami bankacılığı kendilerine adapte edemiyorlar. Bu bizim fırsatımız. Bu deneyimimizi paylaşıp onlara bu sistemi nasıl işletebilecekleri konusunda yol gösterebiliriz. İslami finans ismi altında değil ama başka bir altyapı şeklinde sunabiliriz. İslami bankaların müşterilerine daha farklı hizmet sunabilmesi için işimizle ilgili gelişmeleri de yakından takip etmemiz lazım. Konu sadece yatırımın şekliyle alakalı değil, doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapmak da önemli. Bankacılık operasyonlarını yönetmek için bu teknolojik yöntemlerin hepsini bilmek gerekiyor” dedi. CIBAFI Genel Sekreteri Abdelilah Belatik de İslami bankacılığı ve ekonomik politikalarını desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.

#BDDK
#Bankacılık
#Melikşah Utku
6 yıl önce