|

Müteahhitler de ihracata yöneldi

Türkiye’de daralan müteahhitlik hizmetleri tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi müteahhitleri de ihracata yönlendirdi. Bir yandan yabancıya konut satışını arttıran müteahhit bir yandan da yurt dışında yeni projeler takip ediyor. Son hamle Irak’ta atıldı. Türk şirketler, terör örgütünün yıktığı Irak için harekete geçti.

Mine Açar
04:00 - 27/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:12 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İç piyasadaki durgunluğa çözüm arayan Türk müteahhitler yönünü ülke dışına çevirdi. Tüm dünyada bugüne kadar 380 milyar dolarlık iş yapan Türk şirketleri başta AB ve ABD olmak üzere dünyanın birçok yerinde yeniden irili ufaklı projeler üstlenerek durgunluğu ihracatla aşmayı hedefledi. Son bir yılda yabancıya konut satışı da yüzde yüze yakın arttı.

Terör ve işgal nedeniyle bir süre ara verilen Irak pazarı da Türk müteahhitlerine umut oldu. Irak’ta bugüne kadar 26 milyar dolarlık iş yapan Türk şirketleri, terör örgütünün yakıp yıktığı ülkede yıkılanları yeniden yapmak için masaya oturdu. Türk inşaat sektörünün önde gelen firmalarını temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Irak Müteahhitler Federasyonu (ICF) ile önemli bir işbirliği mutabakat zaptına imza attı. Toplantıda konuşan Irak Ticaret Bakanı Muhammed Al-Ani “Irak’ta güvenlik tesis edildi. Ülkemizin yeniden imarı için Türk müteahhitlerini ve firmalarını bekliyoruz” dedi.

YOL VE KÖPRÜ İNŞASI DA VAR

Irak’ın terör örgütü DEAŞ’e karşı verdiği mücadeleyi tamamlaması sonrası kurtarılan bölgelerin yeniden imar sürecine girdiğini ifade eden Ani “Türk firmaları ve Türk iş adamlarının Irak’ın yeniden imarı konusunda önemli roller üstlenmesini diliyoruz. İskan ve imar ile tarım, yol ve köprü yapımı alanlarında da Türkiye’den yararlanmalıyız” diye konuştu. Haşim el-Ani Türkiye ile Irak arasında yeni sınır kapısının yakında açılacağını da belirtti.

TÜRKİYE-IRAK İNŞAAT FORUMU

Türkiye ile Irak kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren ‘Irak’ın Yeniden İmarı için Türkiye-Irak İnşaat Forumu’ da düzenlendi. Irak’ta olumlu bir dönemin başlangıcının sinyallerini görmekten büyük mutluluk duyduklarını kaydeden TMB Başkanı Mithat Yenigün “İmzaladığımız mutabakat zaptının, sektörümüzde iki ülke arasındaki mevcut ortaklığa güçlü bir ivme kazandıracağına inanıyoruz” diye konuştu. Yenigün Irak’ın Türk müteahhitler için Ortadoğu’da birinci, dünya genelinde dördüncü sırada en fazla iş üstlendiği ülke konumunda olduğunu da aktardı.

ALTYAPIYA 88 MİLYAR DOLAR

Irak’ta yürütülen başlıca altyapı yatırımları; su temini projeleri, atık su arıtma tesisi, elektrik santrali, hastane, okul ve konut inşaatı, kara yolu, hava yolu, köprü ve liman inşaatı alanlarında yoğunlaşıyor. Irak’ın yeniden yapılandırılması kapsamında planlanan bu projelerin tutarı 88 milyar doları buluyor. Irak yeniden imar faaliyetleri için bugüne kadar 30 milyar dolarlık dış destek sözü almıştı. Bu destek içinde Türkiye’nin sağlayacağı kredi kolaylığı ise 5 milyar dolar düzeyinde.

  • 100 Türk şirketi fuara gidiyor
  • Türk şirketler 26-29 Haziran tarihleri arasında ‘Irak Yeniden Yapılandırma Fuarı’ düzenleyecek. Fuara 100 Türk şirketi katılacak. Türkiye’den Irak’a yapılan inşaat malzemeleri ihracatı son 5 yıl verilerine göre yılda ortalama 1 milyar 927 milyon dolara ulaştı ve Türkiye’nin inşaat sektöründe 1. numaralı ihracat pazarı yine Irak oldu. Nüfusu 38 milyonu aşan ve Orta Doğu’nun en hızlı nüfus artış hızına sahip ülkesi Irak’ta son 5 yıl verilerine göre inşaat sektörü ortalama yüzde 9 büyüdü ve Orta Doğu’da inşaat sektöründe en hızlı büyüyen 2. pazar konumuna geldi.
#Emlak
#Müteahhit
#Irak
5 yıl önce