|

Oto bayisinde oyun bitmiyor

ÖTV düzenlemesiyle otomobil fiyatlarında sağlanan indirim bayilerin oyununa takıldı. Aksesuarsız araç satmama, erken sırayı paraya çevirme, araçları kendi şirketlerine satma gibi oyunlar yüzünden, vatandaşa yansıması gereken indirimler bayilerin kasasında kaldı.

Ekonomi Servisi
00:00 - 18/09/2021 Cumartesi
Güncelleme: 05:36 - 18/09/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Devletin vatandaşın ihtiyacını karşılaması için matrah düzenlemesine gittiği otomobil fiyatlarında liste fiyatından araç bulmak imkansız hale geldi.
Çip kriziyle tavan yapan stok sorunu ve düşen üretimler vatandaşın ihityaçlarına cevap veremiyor.
Yılın ik 8 ayında yarım milyonu geçen otomotiv satışlarında spot piyasanın da etkisiyle aksesuarlı satışlar, erken sırayı paaya çevirme ve araçları kendi şirketlerine satan oto bayilerinde oyun bitmiyor.

AKSESUAR SATIŞINA YAPTIRIM YOK

  • Türkiye’de faaliyet gösteren ve ÖTV matrah güncellemesini fırsata çeviren oto bayileri aksesuarsız satış yapmıyor. ÖTV indiriminin 50 bin lirayı bulduğ modellerde 30 bin lirayı geçen aksesuar eklemesiyle satışa zorlanan vatandaş ise isyan ediyor.
    Bayileirn satışlarında ‘Ya aksesuarlı satın alırsın, yada aylarca sıra beklersin’ tehdidi ise vatandaşı sömürüyor. Vatanadşalarında oynayan kurlarla birlikte sınırda gezen ÖTV’yi de baz alarak yükseleceğini hesaplamasıyla almak zorunda kaldığı otomobiller haksız yere kazancı doğuruyor.
    Aksesuar dayatmasının ise yasal olarak bir yaptırımı bulunmuyor. Bunu fırsat bilen bayilerse distribütörlerin ‘müşteri memnuniyeti’ ilkesini de hiçe sayarak bildiğini okuyor.

GEÇMİŞTE FİLO YOLUYLA DOLANDIRMIŞLARDI

Geçmişte farklı yöntemlerle vatandaşları kandıran ve dayatma yapan bayiler filo araçlarıyla satış adedlerini yüksek göstererek aksesuar nemalanmasına benzer bir yönteme başvurmuşlardı.
Filo fiyatının farklı olduğu otomobil fiyatlarında, filo satışı gibi gösterilip bireysel tüketiciden normalinden fazla ücretler alınarak zarar uğratan bir yöntem kullanmışlardı.

ERKEN SIRADA DAYATMA VAR

  • Araç satın almak isteyen kişilere erken sıra vadeden otomotiv bayi yetkilileri, spoiler, kapı çıtası gibi eklemelerle fazladan para talep ediyor.
    Bunun miktarı ise 10 bin liraları buluyor. Oysa ki takılan parçaların piyasadaki değeri 300 lirayı bile bulmuyor. Bir diğer yöntem ise otomobilin faturasını fabrika çıkış fiyatından kesip, kalan tutarı elden teslim alma olarak belirtiliyor.
    Vergi kaçırmaya da giren bu yöntem illegal olarak bayinin kesesini dolduruyor.

KENDİ ŞİRKETLERİNE SATIYORLAR

Piyasada bulunan birçok yetkili oto bayisinin kendi bünyesinde 2. el, filo kiralama, finansman veya farklı şirketleri de bulunuyor.
Araç bulunurluğunu fırsata çeviren bayiler kendi bünyesindeki firmalara getirdikleri aracı satarak fiyatlar artışının ardından sonradan ikinci kez ticaretini yapıyor.
#ÖTV
#Devlet
3 yıl önce