Üniversiteliye BES desteği genişliyor

Uğur Duyan
04:00, 11/09/2025, PerşembeG: Güncelleme: 08:53, 11/09/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Üniversiteliye BES desteği genişliyor
Öğrenci BES'ten çıkmak isterse; sistemdeki birikimler nakdi olmadığı için devlet ile arasında alacak verecek de olmayacak.

25 yaş altı öğrencilerin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılımlarını teşvik edici uygulamalar hayata geçiriliyor. Yeni düzenlemeyle, sisteme girecek öğrenciler katkı payı adı altında herhangi bir ödeme yapmayacak. Ödemeyi öğrencilerin yerine devlet gerçekleştirecek.

Türkiye'de 10 milyon kişinin dahil olduğu Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) genişletilmesi için yeni modeller devreye alınacak. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin BES havuzuna katılması teşvik edilecek. 7 milyona yakın üniversite öğrencisini kapsayacak üniBES modelinin 2026 yılı içinde hayata geçirilmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, sisteme girecek öğrenciler katkı payı adı altında herhangi bir ödeme yapmayacak. Ödemeyi öğrencilerin yerine devlet yapacak. Üniversite öğrencisi için bir BES hesabı açılacak. Bu hesaba devlet aylık belli bir miktarda katkı payı ödeyecek.


ÜNİBES SİSTEMİ NASIL ÇALIŞACAK?

Sistem tam olarak kurgulandığında devlet, BES'e girmek isteyen 25 yaş altı tüm öğrenciler için bir tutar belirleyecek. Bu tutar öğrencinin hesabına aktarılacak ve üzerine bir de devlet katkısı eklenecek. Örneğin; öğrencinin hesabına devlet her ay 2 bin lira üzerine bir de yüzde 30 devlet katkısı eklenecek. Böylece öğrencinin hesabında aylık 2 bin 600 lira, yıllık ise 31 bin 200 TL birikim olacak. Devletin yaptığı ödemeler ve katkılar nakdi olmayacak. Devlet, öğrencinin BES hesabına parayı nakit olarak ödemeyecek. Ancak katkı payları ve devlet katkıları lira cinsinden öğrencinin hesabında gözükecek.


ÖDEMELER İŞ HAYATINA ATILDIKTAN SONRA

Öğrenci üniversiteden sonra çalışmaya başladığında, BES'e devam ederse devletin o tarihe kadar onun adına yatırdığı katkı payını, nakit ya da belirlenen süre içinde parça parça yatıracak. Böylece BES hesabı aktif hale gelecek. Sonrasında öğrenciler katkı paylarını kendi ödeyecek. Devlet ise katkı yapmaya devam edecek. Öğrenci BES'ten çıkmak isterse; sistemdeki birikimler nakdi olmadığı için devlet ile arasında alacak verecek de olmayacak.


Finansal güvence arayışı BES'e ilgiyi artırıyor
Ekonomi
Finansal güvence arayışı BES'e ilgiyi artırıyor
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026