|

1 Haziran müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme süreci kapsamında alınan yeni kararları açıkladı

4 saatlik kabine toplantısında Kovid-19’la mücadelede alınan birçok kısıtlama kararı kalktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin merakla beklediği ve çoğu 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak şu müjdeleri verdi: Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırıldı. Restoran, kafe, pastane, çay bahçeleri ve kaplıca türü işletmeler saat 20.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma kısıtlaması da 18 yaşa indi. 0-18 yaş grubu çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

Haber Merkezi
01:00 - 29/05/2020 الجمعة
Güncelleme: 00:20 - 29/05/2020 الجمعة
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen ve dokuzuncu kez video konferans yöntemiyle 4 saat süren toplantının ardından Erdoğan açıklamalarda bulundu:

Yaşadığımız musibetin bize muhasebe yapma imkanı verdiğine inanıyorum. Hepimizin de geleceğimize dün olduğundan çok daha berrak, olgun şekilde bakabildiğimiz gönül ve zihin dinginliği kazandığımızı düşünüyorum. Alınan tedbirler sebebiyle işine ara verdiği, geliri azaldığı için sıkıntı çeken vatandaşlarımız olmuştur. Devletin tüm imkanlarını bu vatandaşlarımızın hizmetine sunarak zor zamanda yanlarında olduğunu gösterdik.

83 MİLYONUN BAŞARISI

Ülke genelinde 5,5 milyon insanımıza karşılıksız 1000’er lira dağıtarak sıkıntılarını hafifletmeye çalıştık. 4,5 milyon vatandaşımızın istihdamını kısa çalışma ödeneği, asgari ücret ve nakit desteği gibi yöntemlerle destekledik. Vergi ve sigorta primi ertelemeleri ve daha çok yöntemle büyüklü, küçüklü tüm işletmelerimizin ayakta kalmasını temin ettik. Önümüzdeki dönemde de vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Türkiye’nin salgının önlenmesinde ve can kaybında dünyada örnek alınan konuma gelmesi 83 milyon olarak hepimizin ortak başarısıdır.

HİÇBİR FEDAKARLIK BOŞA GİTMEDİ

8 milyon 65 yaş üstü vatandaşımız, 25 milyondan fazla 20 yaş altında gençlerimizin her türlü ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılandı. 6 milyon 240 bin üzerinde talebe cevap verdi. Halkımız yaptığı hiçbir fedakârlığın boşa gitmediğinden emin olsun. Son 2,5 aylık sürede yaşadığımız kayıpları geri alacağımızdan şüphemiz yoktur.



TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ OLUYOR

Siyasi ve ekonomik bakımdan yeniden yapılanma sürecinde olan küresel sistemde, Türkiye’nin daha iyi bir yere geleceğinin işaretlerini şimdiden almaya başladık. Hayatın her alanında Türkiye parlayan bir yıldız olarak ortaya çıkıyor. Son 18 yılda demokraside ve ekonomide kat ettiğimiz büyük mesafe önümüze bakmada en büyük kaynağımızdır. Vesayetin ayak oyunlarından darbe teşebbüsüne her yol denenmiş ama büyük ve güçlü Türkiye yolculuğumuz engellenememiştir. Kendimize, halkımıza güveniyoruz.

SEYAHAT YASAĞI KALKIYOR
  • Dikkatle takip ettiğimiz tüm gelişmeler bize yeni normalleşme süreci dediğimiz bu dönemde bize yeni adımlar atma imkanı sağladı. Şehirler arası seyahat kısıtlaması 1 Haziran’dan itibaren kaldırılmıştır. Olumsuz bir durum görmemiz halinde yeniden getirebiliriz. 1 Haziran itibariyle kamu personeli iş başı yapacaklar. Kronik hastalığı bulunan kamu hastalarının durumları değerlendirilecek. 65 yaş üstünün sokağa çıkma kısıtlaması sürecek ancak pazar günleri sokağa çıkmaları istisna kapsamında devam edecek. 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz. 0-18 yaş grubu çarşamba ve cuma günleri 14 ve 20 arasında çıkmaya tabi olmayacak.



Park ve bahçeler normale dönüyor

Erdoğan, 1 Haziran ile birlikte yapılacak değişiklikleri açıkladı “1 Haziran itibariyle restoran, kafe, pastane, çay bahçeleri ve kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 20.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence ve nargile mekanları bu kapsamın dışındadır. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye başlayacak. Spor tesisleri gece 24’e kadar hizmet verebilecek. Plajlar milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran itibariyle faaliyet geçecek. Müze yerleri de bu tarihte açılıyor. Hipodromlar 10 Haziran’dan itibaren faaliyete geçecek. Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı belirli kurallar dahlinde kaldırılmıştır. Gençlik merkezleri, kütüphaneler 1 Hazarin’dan itibaren şartlar dahilinde açılacaktır. Açık havada olan konserler de belli kontrol dahilinde faaliyete geçecek. Detaylı açıklamalar yapılacaktır.”



Ayasofya’da Fetih Suresi okunacak


İstanbul’un fethinin bir şölenle kutlanacağını belirten Erdoğan, “Yarın (bugün) İstanbul’un fethinin yıldönümünde çok güzel programlara eşlik edeceğiz. Önce Sancaktepe’de Prof. Dr. Feriha Öz Hastanesi’nin açılışını yapacağız. Akşam saatlerinde Okçular Vakfı’nın Fetih Kupası yarışmaları gerçekleştirilecek. Fetih şöleni kapsamında Ayasofya’da Fetih süresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini bu programlarla hep birlikte yaşayacağız. Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere gazilerimizi, şehitlerimizi, kahramanlarımızı hürmetle yadediyoruz” dedi.



Azerbaycan’a 102. yıl kutlaması

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinin 102. yılını kutladı. Erdoğan, Twitter hesabından Azerbaycan Türkçesi ile yaptığı paylaşımda, Azerbaycan Cumhuriyeti Günü’nü tebrik ederek, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ve Azerbaycan halkına sevgilerini iletti.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Koronavirüs
#Normalleşme süreci
#Karar
٪d سنوات قبل