Başbuğ dönemi

Ankara
00:005/08/2008, Salı
G: 5/08/2008, Salı
Yeni Şafak
Başbuğ dönemi
Başbuğ dönemi

YAŞ kararları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Yeni YAŞ kararlarına göre Org. İlker Başbuğ Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlı'ğına ise Işık Koşaner getirildi.

Yüksek Askerî Şûra; 4 Ağustos 2008 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakları karara bağladı. Cumhurbaşkanı'nın da onayıyla 30 Ağustos 2008 tarihinden geçerli olmak üzere; 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi; 46 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

YENİ KOMUTA KADEMESİ

Orgeneral İlker Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanlığından Genelkurmay Başkanlığına; Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner Jandarma Genel Komutanlığından Kara Kuvvetleri Komutanlığına; Orgeneral Ergin Saygun Genelkurmay II'nci Başkanlığından 1'inci Ordu Komutanlığına ; Orgeneral Hasan Iğsız 2'nci Ordu Komutanlığından Genelkurmay II'nci Başkanlığına; Orgeneral Avni Atila Işık Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığından Jandarma Genel Komutanlığına; Orgeneral Necdet Özel Ege Ordusu Komutanlığından 2'nci Ordu Komutanlığına; Korgeneral Aslan Güner 4'üncü Kolordu Komutanlığından Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığına; Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığından Ege Ordusu Komutanlığına atandı.


Sadece İki yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak

Orgeneral İlker Başbuğ 29 Nisan 1943 tarihinde Afyon'da doğdu. Afyon Lisesi'nin orta bölümünde okurken ailesi İstanbul'a taşınan Başbuğ, Kuleli Lisesi sınavlarına girerek, Genelkurmay Başkanlığı yolunda da ilk adımı attı. 1962'de Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu. İngiltere Kraliyet Harp Akademisi ve NATO Savunma Koleji'ni de bitiren Orgeneral Başbuğ, 1989 yılında Tuğgeneralliğe terfi ederek Belçika'da Avrupa Müttefik Kuvvetleri SHAPE Karargahı'nda Lojistik Başkanlığı ve daha sonra da 1'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı yaptı. 2006 yılında ile Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Pakistan İmtiyaz Nişanı ve TSK Şeref Madalyası sahibi olan iki çocuk babası Başbuğ 30 Ağustos tarihinden itibaren 26. Genelkurmay Başkanı oldu. Başbuğ yaşı dolayısıyla 2 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak.


Hava ve Deniz'de değişiklik yok

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu bulundukları görevi bir yıl daha sürdürecek. Donanma Komutanı Oramiral Uğur Yiğit ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın görev yerlerinde de değişiklik olmadı.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığında bu yıl korgeneral veya koramiral rütbelerinden bir üst rütbeye terfi olmayacak. Deniz Kuvvetleri'nde Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Şevki Erdal Bucak ve Hava Kuvvetleri'nde geçen yıldan temditli 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı'nın görev süreleri birer yıl uzatıldı. Şura'da NATO Askeri Temsilciliği (TMR) Başkanı Hava Korgeneral Yılmaz Oğuz ve Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Yalçın Kaya'nın emekliliğine karar verildi




Yeni komutanlar
Başbuğ'dan sonra görevi devralacak

Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan Orgeneral Işık Koşaner, 1945 yılında İzmir'de doğdu. 1965 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1966 yılında Piyade Okulu'ndan mezun olan Orgeneral Koşaner, 2006'da Jandarma Genel Komutana atandı. K Koşaner, Başbuğ'dan sonra Genelkurmay Başkanlığı'nı devralacak.


Karargahtan jandarmaya

Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık 1946 yılında Afyonkarahisar'da doğdu. 1966 yılında Kara Harp Okulundan, 1967 yılında İstihkam Okulundan mezun oldu.

. Orgeneral Işık, 30 Ağustos 2008 itibariyle de Jandarma Genel Evli olan Orgeneral Işık'ın 2 çocuğu bulunuyor. Işık, İngilizce biliyor.


Orgeneralliğe yükselenler

Kara Kuvvetleri'nde iki korgeneral orgeneralliğe terfi etti. Orgeneralliğe yükselen 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na atanırken Ege Ordusu Komutanı da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu oldu. Korgeneralliğe Yükseltilen Tümgeneraller: Tümgeneral Raif Akbaş,Tümgeneral Mehmet Emin Alpman, Tümgeneral Mehmet Eröz, Tümgeneral Tevfik Özkılıç, Tümgeneral Yurdaer Olcan Tümgeneralliğe Yükseltilen Tuğgeneraller: Tuğgeneral Ferit Güler Tuğgeneral Mehmet Daysal, Tuğgeneral Metin İyidil,

Tuğgeneral A.Tamer Büyükkantarcıoğlu, Tuğgeneral Atilla Gürdere, Tuğgeneral Erdal Öztürk, Tuğgeneral Alpaslan Erdoğan Tuğgeneral Bekir Memiş,Tuğgeneral Ömer Paç, Tuğgeneral Hasan Fehmi Canan, Tuğgeneral Veysi Sunal


YAŞ'ta görev süresi uzatılan generaller
Kara Kuvvetleri Komutanlığı:
  • Korgeneraller: Hasan Memişoğlu, Hüseyin Nusret Taşdeler, Selahattin Uğurlu
  • Tümgeneraller: Adem Huduti, Mehmet Taş, Uğur Uzal, Tuncay Çakan, Necmettin Baykul

    Tuğgeneraller, Sezai Bostancı, Hüseyin Şentürk, Aydın Semerci, Fikret Salih Tolungüç, Muharrem Yavaş, Bahadır Uçkan, Uğur Tarık Özkut, Birol Erdem, Mehmet Tevfik Bedük, Ahmet Kemal Emren, Ünal Akbulut, İzzet Ocak, Atakan Altıparmak, Hıfzı Çubuklu, Şahin Tarlan, Orhan Köprü,

    Deniz Kuvvetleri Komutanlığı:
  • Koramiral: Şevki Erdal Bucak, Tümamiral, Recep Bülent Bostanoğlu,
  • Tuğamiral: Deniz Dağlılar, Doğan Bozkurt, Hasan Uşaklıoğlu, Ahmet Serdar Akınsel,
    Hava Kuvvetleri Komutanlığı:
  • Korgeneral: Bilgin Balanlı,
  • Tümgeneraller: Osman Yıldırım, Akın Öztürk, Şirin Ünal,
  • Tuğgeneraller: Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Muzaffer Ok, Mehmet Yılmaz Erdoğan, Osman Kapani Aktaş
    Jandarma Genel Komutanlığı:
  • Tümgeneral: Mehmet Tayfun Yıldız
  • Tuğgeneraller: Mustafa İhsan Batı, Osman Baykurt, Faik Canbolat, Selahattin Yıldırım

    GATA:

  • Tuğgeneraller: Harun Tatar, Ersoy Işık,
  • Tuğamiral: Cemil Turgut Tufan

    Diğer terfi ve atamalar


    Kara Kuvvetleri Komutanlığı:

    Tuğgeneralliğe Yükseltilen Albaylar:



    Lokman Ekinci, Ömer Faruk Küçük, Abdulbaki Kavun, Ali Rıza Kuğu, Ferhat Özgen, Orhan Çınar, Gökhan Gökay, Sadık Piyade, Muhittin Yenikeçeci, Gürsel Öztürk, Cengiz Demirci, Taci Kurul, Ali Sivri, Veli Yıldırım, Ethem Büyükışık, Salih Sevil, İsmail Gümüştekin, Osman Erbaş, Burhanettin Aktı, Müjdat Uzun, Halit Günbatar, Muzaffer Dirik, Nevzat Kılınç, Ali Gündoğan

    Deniz Kuvvetleri Komutanlığı
  • Koramiralliğe Yükseltilen Tümamiral: Kadir Sağdıç
  • Tümamiralliğe Yükseltilen Tuğamiraller: Fikret Güneş, Cem Gürdeniz, Serdar Dülger
  • Tuğamiralliğe Yükseltilen Albaylar: Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih İlğar, Adnan Özbal, Mustafa Ekmel Özdengil, Turgay Erdağ
    Hava Kuvvetleri Komutanlığı
  • Korgeneralliğe Yükseltilen Tümgeneraller: Abidin Ünal, Mehmet Veysi Ağar
  • Tümgeneralliğe Yükseltilen Tuğgeneraller: Mehmet Şanver, Nedim Güngör Kurubaş, Atilla Gülan, Sinan Şanlı, Hasan Küçükakyüz
  • Tuğamiralliğe Yükseltilen Albaylar: Ahmet Levent Taştan, Haluk Selvi, Kubilay Selçuk, Mehmet Özlü, Erdoğan Arslantaş, Cevat Yazgılı, Mustafa Avcı, Sami Fındıkoğlu
    Jandarma Genel Komutanlığı
  • Korgeneralliğe Yükseltilen Tümgeneral Osman Eker
  • Tümgeneralliğe Yükseltilen Tuğgeneraller. Mehmet Çörten, Mustafa Kemal Alataş,
  • Tuğgeneralliğe Yükseltilen Albaylar: Ünal Karaosmanoğlu, Zeki Es, İbrahim Aydın, Bulut Ömer Mimiroğlu
    Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı
  • Tuğgeneralliğe Yükseltilen Albaylar: Mustafa Başbozkurt, Dilaver Erşanlı
  • Tuğgeneralliğe Yükseltilen Albay: Mehmet Ali Özgüven








    İhraçsız ilk YAŞ kararları
    Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarında uzun bir aradan sonra ilk kez ihraçlar yaşanmadı. Her YAŞ yaş kararlarının ardından yaşanan ihraçlar tartışma konusu olurdu.

    Yüksek Askeri Şura'da uzan zaman sonra ilk kez ihraç kararı çıkmadı. Yüksek Askeri Şura'da geçen yıldan temditli Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muharebe ve Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Abdullah Cahit Sarsılmaz ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Güner'in bu yıl emekliye ayrılmalarına karar verilirken Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in ise görev süreleri birer yıl uzatıldı. Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim Açıkmeşe de görev süresinin uzatılmaması nedeniyle bu yıl emekli olacak. Geçen yıl görev süreleri uzatılan Milli Güvenlik Akademisi Komutanı Tümgeneral Ümit Şahintürk, Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tümgeneral Muzaffer Cengiz Arslan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı Tümgeneral Emin Cihangir Akşit, Harita Genel Komutanı Tümgeneral Sabri Demirezen ve Tümgeneral Zekeriya Öztürk ile Şura'ya bu yıl giren Tümgeneral Orhan Özlü de emekliye ayrılacak. Şuraya terfi için bu yıl giren Balıkesir'deki Ordu Donatım Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Adem Huduti, KKTC'deki 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Taş, Konya'daki Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal, Tümgeneral Tuncay Çakan ve Tümgeneral Necmettin Baykul'un ise görev süreleri birer yıl uzatıldı.