|

Darbeden tutuklandılar

“Selam Tevhid’de kumpas” soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden aralarında Merkez Valisi Ahmet Pek'in de bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Mahkemede 7 saat ifade veren şüpheliler “darbeye teşebbüs” ile suçlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 02:01 - 15/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Merkez Valisi Ahmet Pek
Merkez Valisi Ahmet Pek

İsrail İstihbarat Servisi MOSSAD'dan gelen ihbar ile harekete geçerek Selam kumpasının Ankara ayağını yürüttükleri tespit edilen aralarında dönemin Merkez Valisi Ahmet Pek'in de aralarında bulunduğu 6 şüpheli darbe ve örgüt üyeliğinden tutuklandı. Dört gün önce yapılan operasyonda gözaltına alınan aralarında Merkez Valisi Ahmet Pek'in de bulunduğu 17 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.



7 SAAT SORGULANDILAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na dün çıkarılan 17 şüpheli, nöbetçi 4. Sulh Ceza Hakimliğinde yaklaşık 7 saat ifade verdi. Mahkeme, aralarında merkez Valisi Ahmet Pek, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk, Emniyet Müdürü Ayhan Koç, Ankara TEM Şube Müdürleri Hamza Bayındır, Zafer Karaman ve Ankara TEM Büro'da görevli İsmail Kılınç, ' Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Silahlı Terör Örgütüne üye olma' suçlamalarından tutuklanmalarına karar verdi. Mahkeme 11 şüpheliyi de serbest bırakırken, Mustafa Karataş ve Harun Ağa hakkında yurt dışı çıkış yasağı koydu.



AMAÇ FİDAN'I TAKİP ETMEKTİ

Şüphelilerin Ankara'daki soruşturmayı İstanbul'daki Selam Tevhid soruşturması ile paralel şekilde yürütüldüğü, böyle bir soruşturmayı yürütmek için yeterli delil bulunmadığı tespit edildiği anlatılan kararda, 2012 yılında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan Ahmet Pek'in yaptığı yazışmalarla böyle bir soruşturma yürütülmesine zemin hazırladığı kaydedildi.


Şube Müdürü Ayhan Koç tarafından soruşturmanın başlatıldığına değinilen kararda şüphelilerden İsmail Kılınç'ın 2012 Eylül ayından itibaren Ankara TEM Müdürlüğü C Büro Amiri olarak 'X1' kod adı ile Erdoğan'ın ev sahibi Faruk Koca hakkında dinleme talebinde bulunduğu kaydedildi. Faruk Koca üzerinden MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın takip edilmek istendiği belirtilen kararda, Koca hakkında dinleme talebinin geri çekildiği, bu yazışmalarda Ankara TEM Şube Müdürleri Zafer Karaman ve Hamza Bayındır'ın imzalarının bulunduğu kaydedildi.



DELİL OLMAKSIZIN SORUŞTURMA AÇTILAR

Dosya kapsamında bilgi ve belgelere göre yeterli somut delil olmadan soruşturmanın Ankara'daki İstanbul'dan talep edilen kişilerin dinlenmesi ve fiziki takiplerinin yapılmasının sağlandığı belirtilen kararda, bu soruşturmanın 2014 yılı içerisinde 'Herhangi bir delil yoktur' denilerek kapatıldığına dikkat çekildi. Şüphelilerin bu kararla yeterli delil olmaksızın soruşturma açarak Selam Tevhid operasyonuyla bağlantılı olarak üzerlerine atılı suçları işledikleri hususunda deliller olduğu kararda yer aldı.



9 kişi firarda

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen ''Selam Tevhid'de kumpas” soruşturması kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen 26 şüpheliden 16'sı yakalanmıştı. Haklarında gözaltı kararı bulunan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, emniyet müdürleri Hami Güney, Lokman Kırcalı, Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 9 şüpheli ise adreslerinde bulunamamıştı. Haklarında gözaltı kararı bulunan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, emniyet müdürleri Hami Güney, Lokman Kırcalı ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 9 şüpheliyi yakalama çalışmaları sürüyor.


#Selam Tevhid
#darbe
#kumpas
8 yıl önce