|

Deniz değnekçileri kaptanları bezdirdi

Adalar’a yolcu getiren yat, gemi ve teknelerden alınan palamar ücretinde keyfi uygulama yapan deniz değnekçileri isyan ettirdi. Tekne sahipleri belediyenin bir tarifesi olmasına rağmen pazarlık usulü ücret ödüyor. Kesilen tahsil fişi ise Maliye tarafından gider kabul edilmiyor. Yaz aylarında günlük 100 bin TL'yi bulan palamar ücretinin nereye gittiği belli değil.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 19:34 - 29/03/2015 Pazar
Yeni Şafak

Turist taşıyan tekneler, yanaştıkları iskelelerde “palamar ücreti” adı altında her yolcu indirme bindirme işlemi için söz konusu kıyıdaki iskeleden sorumlu ilgili belediyeye ödeme yapıyor. İstanbul'da palamar ücretinden en çok gelir elde eden belediye ise Adalar. Yaz aylarında günlük 50-100 bin TL'ye ulaşan palamar ücreti için belediyenin tekne boylarına ve kalış süresine göre ücret tarifesi bulunuyor. Ancak Adalar'a yolcu taşıyan teknelerin sahipleri, ücret standartları belli olmasına rağmen kendilerinden koparabildiği kadar ücret alan ve bunun karşılığında 'gider' olarak gösterilemeyen tahsil fişi veren deniz değnekçilerinden şikayetçi. İddiaları sorduğumuz Adalar Belediye Başkanı Atilla Aykaç, Meclis kararı doğrultusunda kendi görevlilerinin ücret tahsil ettiğini, ancak suiistimaller de olabileceğini, varsa gereğini yapacaklarını söyledi.



FAHİŞ ÜCRETLER ALINIYOR


“Erdoğan Kaptan” teknesinin sahibi Erdoğan Kuş, “Müşteri getirdiğimiz için çiçeklerle karşılanmamız gerekirken Adalar Belediyesi'nin göz yummasıyla adeta sömürülüyoruz. Bize verilen tahsil fişi Maliye Müdürlüğü'nde hiç bir anlam ifade etmiyor” dedi. Kuş, tüm tekne sahiplerinin uygulamadan ve fahiş fiyattan şikayetçi olduğunu ifade etti. Devlete olan vergilerini düzenli bir şekilde ödediklerini ifade eden Kuş, “Tekne sahipleri kendilerinden alınan paranın gerçekten belediye kasasına gidiyorsa, bu ücretin gider olarak gösterilebilen resmi belgeyle alınmasını ve makul bir seviyeye çekilmesini bekliyor” diye konuştu.



BU PARA NEREYE GİDİYOR


Yıllardır Büyükada'ya yolcu taşıyan “Seramoni Teknesi”nin sahibi Adem Güneşdoğdu da tekne sahiplerinden alınan paranın yasal hiçbir dayanağının bulunmadığını doğruladı. Adalar Belediyesi'nin daha küçük yolcu teknelerinden 100 TL almasının tekne sahipleri arasında vurgun olarak değerlendirildiğini kaydeden kaptan Adem Güneşdoğdu, “Belediye görevlisi olduğunu söyleyen bir kişi ödediğimiz ücret karşılığında size bir makbuz veriyor. Ancak mührü kaşesi olmayan bu makbuzu biz gider olarak gösteremiyoruz. ” şeklinde konuştu. Tekne sahipleri iyi pazarlık yaptığında daha makul ücret ödendiğini iddia etti. Adalar Belediyesi logolu tahsil fişini gösterdiğimiz farklı belediyelerin Mali Hizmetler yetkilileri de tahsil fişinin resmi olarak herhangi bir özelliği bulunmadığını doğruladı.



Meclis kararı!


Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, konuyla ilgili sorularımız üzerine Adalar'a gelen teknelerden alınan ücretin Belediye Meclis'i tarafından belirlendiğini söyledi. Meclis kararının kendi tasarrufu olmadığını ifade eden Aytaç, “Meclis'ten çıkan tarife bu. Fiyat listesi teknelerin boyuna göre değişiyor. Suiistimal tespit edersek gerekeni yaparız elbette” dedi. Aytaç, “Turist gelmesinden mutluyuz ancak biz de teknelerin çöplerini temizliyoruz. 16 bin nüfusa göre ödenek alıyoruz. Yazları 200 bine çıkıyor nüfus. Problemi olan bize yazılı şikâyette bulunsun. Eğer oradaki görevli memurun bazılarını makbuzsuz geçirdiğini ispatlarsa bu kişi hakkında yasal işlem başlatırız” dedi.



2015'te yüzde 100 zam yapıldı


Kekne sahipleri keyfi uygulamalarda 2015'te Palamar Ücret tarifesine yapılan zammın da etkisinin olduğu görüşünde. Adalar Belediyesi, teknelerden aldığı palamar ücretlerini 2015'te yüzde 100 oranında artırmıştı. 2014'te 20 metreye kadar olan teknelerden 100 lira alınırken 2015'te 13 metreye kadar 150, 13-20 metre arası için de 200 TL alınmaya başlandı. 20 metre üzeri tekneler ise 2014'te 150 TL öderken 2015'te 250 TL ödüyor. Belediyenin tahsil fişinde 60 TL yazıyor olması ise hem eski hem yeni palamar ücreti tarifelerinde böyle bir ücretin bulunmaması nedeniyle soru işaretleri oluşturuyor. Tekne sahipleri deniz değnekçilerinin keyfine göre 100 ila 200 lira arasında ücret ödediklerini söylüyor


#Adalar
#tekne
#yolcu
#deniz değnekçileri
9 yıl önce