|

Mehmetçik hazır

Habur’daki tatbikat 7. gününü geride bıraktı. Dün tank ve zırhlı araçlara ilk kez helikopterler eşlik etti. Tatbikatta 20 tank ileri hücum eğitimi yaptı. İş makinalarının açtığı yeni mevzilere yeni gelen askeri araçlar yerleştirildi. F-16’lar ise Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde PKK’lı teröristlerin kullandığı barınak ve silah depolarını imha etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:07 - 25/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni Şafak Sıcak Bölgede
Yeni Şafak Sıcak Bölgede

Mehmetçik, Irak’taki kukla devlet ilanına en ciddi uyarı niteliğindeki tatbikatın boyutunu her geçen gün genişletiyor. Sınırın sıfır noktasında verilen gözdağı, ‘bir gece ansızın’ Dicle Kalkanı Harekâtı’na dönüşebilir.

Kuzey Irak’ta Mesud Barzani yönetiminin sözde bağımsızlık referandumu öncesi Irak’a açılan Habur Sınır Kapısı yakınlarındaki askeri tatbikat 7. günü geride bırakarak 8. gününe girdi. M60T tankları ve ACR15 model Zırhlı Personel Taşıyıcıları ile geliştirilmiş zırhlı muharebe araçlarının katıldığı tatbikatta mevzilenme ve kamufle taktileri uygulamaya konuldu. Özel Kuvvetler iki taburla tatbikata dahil olurken stinger sistemleri de aktif hale getirildi. Gerçek bir harekâtı aratmayan tatbikata dün ilk kez helikopterler de katıldı. Askeri kaynaklar ‘eğitim’ amaçlı bu kapsamda bir tatbikat için 8 günlük sürenin oldukça uzun olduğunu belirtiyor. Tatbikatın yapıldığı yer ile IKBY başkenti Erbil arasında sadece 160 km’lik bir mesafe bulunuyor. Yeni Şafak’ın adım adım izlediği askeri hareketlilikten izlenimler şöyle:


ATILGAN, ZIPKIN, FIRTINA

Tatbikatta, Aselsan’ın ürettiği alçak irtifa hava savunma araçları olarak üretilen Kaideye Monteli Stinger Sistemi ATILGAN ve ZIPKIN, mevzilerdeki yerini aldı. Bunların dışında T-155 Fırtına obüsleri, çöl kamuflajlarıyla kaplanmış Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) ve Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT), M60T Sabra Tankları da hızlı manevra eğitimini gün boyu sürdürdü. TSK’dan geçtiğimiz gün yapılan açıklama ile ikinci safhaya geçilen tatbikatta olası operasyon ihtimaline karşı birlikler mevzilerinden çıkarılarak kendi aralarında yer değiştirme ve taktik manevra eğitimine ağırlık veriyor.

TATBİKAT BÖYLE
YAPILYOR

Habur tatbikatında Zırhlı Muhabere Aracı (ZMA) tankların geçiş güzergahlarında mayın temizleme ve güvenli bölge oluşturma eğitimlerini gerçekleştirdi. ZMA’dan inen yaklaşık 8 asker önce dedektör yardımıyla mayın arama işlemini başlattı. Mayınlı bölge tespit edilerek işaretlendi. Daha sonra askerler mayından arındırılmış bölgeyi şeritlerle işaretleyerek arkadan gelen tanklar için güvenli koridor bölgesi oluşturdu. Açılan yoldan hızlı bir şekilde geçen tanklar açılan mevzilere konuşlandı. Bölgeye Ejder isimli zırhlı araçlarıyla gelen Polis Özel Harekat ekipleri ise sınır hattında 24 saat boyunca devriye gezdi. Vatandaşın tatbikat alanına girmesi yasak.


Doğal kamuflaj

Yapılan tatbikat kapsamında 20 tank ileri hücum eğitimi yaptı. Engebeli arazi şartlarında yapılması gereken taktik manevraları başarıyla icra eden tanklar sırasıyla taarruz hareketi gerçekleştirdi. Tanklar kendi etraflarında hızlı bir şekilde manevra yaparak toz ile kamufle olma eğitimini gerçekleştirdi. 8 gündür devam eden tatbikatta iş makinaları yeni mevziler açtı. Açılan yeni mevzilere yeni gelen askeri araçlar yerleştirildi. Askeri araçların mevzilere yerleştirilen tanklara yaptığı mühimmat sevkiyatı ise gerçeği aratmadı.

  • Tezkere
    resmileşti
  • TBMM’nin, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 30 Ekim 2017 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.


#Mehmetçik
#Irak
#Tezkere
#Erbil
7 yıl önce