|

PKK'dan çocukları geri gönderme kararı

Diyarbakır'da çocukları dağa kaçırılan annelerin eylemi sonuç verdi. PKK yöneticileri, dağa çıkan 16 yaşından küçük çocukların geri gönderileceğini açıkladı.

Sinem Köseoğlu
00:00 - 19/06/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:38 - 19/06/2014 Perşembe
Yeni Şafak
PKK'dan çocukları geri gönderme kararı
PKK'dan çocukları geri gönderme kararı

Diyarbakır'da çocukları dağa kaçırılan annelerin eylemi sonuç verdi, PKK yoğun baskı karşısında harekete geçmek zorunda kaldı. Çocukları terör örgütünce kaçırılan anneler, haftalardır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapıyorlardı.


İsviçre merkezli Cenevre Çağrısı''ndan bir heyet, 2014 Haziran ayı başlarında 16 yaşından küçük çocukların bilinmeyen bir şekilde PKK''nın silahlı kanadı HPG saflarına katılmasının ardından Halk Savunma Güçleri (HPG) ile görüştü. HPG, 5 Ekim 2013''te Cenevre Çağrısı Uyarınca Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname''yi imzalamıştı. Cenevre Çağrısı ekibi, taahhütname''nin uygulanmasının takibi ve izlenmesi adına harekete geçti.

TAAHHÜTNAMEYE BAĞLIYIZ

Cenevre Çağrısı 18 Haziran Çarşamba günü web sitesinden yaptığı açıklamada HPG ile yapılan görüşmede, HPG Ana Karargah Komutanlarından Delal Amed ve Bahoz Erdal, HPG''nin Taahhütname''ye bağlı olduğunu ve Cenevre Çağrısı ile işbirliğini sürdürmek istediklerini belirtti. 16 yaşından küçük çocukların örgüte alınması ve silahlandırılması konusunda Amed ''Cenevre Çağrısı''nın bize iletmiş olduğu listeyi de göz önünde bulundurarak kendi araştırmamızı yapıyoruz. Araştırmamız sonlandıktan sonra gerekli adımları atacağız'' dedi.

16 YAŞIN ALTINDAKİLER GERİ DÖNÜYOR, BÜYÜKLER DE DÖNEBİLİR

İsviçre merkezli örgüt HPG''nin araştırmaların ardından 16 yaşının altındaki çocukların varlığı tespit edilirse bunların geri göndereceğini, 16-18 yaş arasındaki çocukların ise aileleri ile görüşmelerini sağlayacaklarını ve istedikleri takdirde bu çocukları geri gönderme taahhüdünde bulunduğunu belirtti. Bu sabah ajanslar PKK yöneticilerinin, dağa çıkan 16 yaşından küçük çocukların geri gönderileceğini açıkladığını duyurdu.

HPG: BARIŞ SÜRECİNDE KARARLIYIZ

Barış sürecine rağmen çocukların örgüte katılması ve dağa gitmesinin ardından Lice''de yaşanan olaylarla beraber ülkede siyasi gerilim tırmandı. Kandil ve İmralı arasındaki söz ve iktidar düellosu Abdullah Öcalan''ın ''acil'' koduyla HDP yetkililerini İmralı''ya çağırması ile son buldu. HPG ise İsviçre merkezli kuruluşa yaptığı açıklamada ''Biz barış süreci için kararlıyız'' dedi.

HPG: GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIRIZ

Taahhütname, sırasında yaş konusunda halkın bilgilendirilmesinin ve 16 yaş altındakilerin silahlı güçlere katılmasının engellenmesi amacıyla HPG''nin komutanlara net talimatlar vermesini şart koşuyor. HPG komutanları Delal Amed ve Bahoz Erdal, Cenevre Çağrısı ile yaptıkları görüşmede, uygulamada bazen bazı birimlerce hatalar yapıldığını, bu tarz hataların olması durumunda gerekli tedbirleri almaktan çekinmeyeceklerini belirtti.

HPG İHLAL EDERSE KAMUOYUNA DUYURURUZ

YAKIN TAKİPTEYİZ

Yeni Şafak gazetesine açıklamada bulunan İsviçre merkezli Cenevre Çağrısı isimli sivil toplum örgütü HPG''nin taahhütnameye bağlılık durumunu gözlemlediklerini, Türkiye''deki son gelişmeleri yakından takip ettiklerini, bu minvalde çocukları kaçırılan aileler ve örgütle temasta olduklarını belirtti. ''HPG''nin taahhütnameyi ihlali durumunda Türkiye''de hukuki yaptırım uygulayabilecek bir mekanizmamız bulunmuyor ancak ihlal durumu tespit edilirse bunu kamuoyuyla mutlaka paylaşacağız'' açıklamasında bulundu.


10 yıl önce