|

Çakmak yaksalar yakalıyoruz

İHA’lar orman yangınlarına karşı da önemli başarı sağlıyor. “Şu anda çakmak yaksalar, yakalıyoruz” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Seferihisar’da mangal yaparken yakalanan bir kişinin çok şaşırdığını ve “Ben saklanmıştım. Nasıl yakaladınız?” diye sorduğunu aktardı. Pakdemirli, “Dumanın çıkmasını gözlüyoruz. Alev parlamadan gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Osman Özgan
00:00 - 13/07/2021 mardi
Güncelleme: 23:12 - 12/07/2021 lundi
Yeni Şafak
Orman yangınlarında ilk kez geçen yıl görev alan İHA’ların sayısı bu yıl 4’e çıktı.
Orman yangınlarında ilk kez geçen yıl görev alan İHA’ların sayısı bu yıl 4’e çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarını erken tespit edip hızlı müdahale edilmesini sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl ilk kez kullanılan ve bu yıl sayısı 4’e çıkarılan İHA’ların orman yangınlarına müdahaledeki başarısını anlattı. İHA’dan alınan anlık bilgiler sayesinde erken müdahale edilen yangınların büyümeden söndürüldüğüne dikkat çeken Pakdemirli, “Orada da inanılmaz bir başarı var. Yanar yanmaz haberimiz oluyor. Şimdi orman yangınlarıyla ilgili çok haber olmuyor. Neden? Çünkü yangınlar büyümeden müdahale ediyoruz. Koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Yangınların çıkmasını belki engelleyemiyorsunuz ama yangın çok küçükken söndürüyorsunuz” diye konuştu.


24 SAAT BOYUNCA GÖZETLEME YAPILIYOR

776 adet orman kulesinden 24 saat gözetleme yapıldığını da belirten Bakan Pakdemirli, “Şu anda çakmak yaksalar, yakalıyoruz. Birisi Seferihisar’da yakalandı. Adam mangal yapıyormuş, ‘Ben saklanmıştım. Nasıl yakaladınız?’ dedi. Dumanın çıkmasını gözlüyoruz. Duman çıkmaya başladığında, alev parlamadan gidiyoruz” dedi. Bakanlık verilerine göre, geçtiğimiz yıl 234 orman yangını İHA ile erken tespit edildi.


YANGINA MÜDAHALEDE LİDER ÜLKE

Toplam orman alanı ve yıllık ortalama yanan alan miktarına bakıldığında Türkiye, yangınlara müdahalede lider ülke konumuna yerleşti. Yine bakanlık verilerine göre, 10 bin 545 yangın işçisi, 4 bin 110 teknik eleman ve 6 bin 435 orman muhafaza memuru görev yapıyor. Bin 72 arazöz, 281 su tankeri, 185 dozer, 586 ilk müdahale aracı, 6 idari helikopter, 27 yangın söndürme helikopteri, 2 adet 10 tonluk amfibik uçak ve bir idari uçak bulunuyor. Bakanlık kaynakları, yanan hiçbir orman alanının imara ve yapılaşmaya açılmadığına dikkat çekiyor.


#İHA
#Orman yangını
#Bekir Pakdemirli
#Seferihisar
il y a 3 ans