|

TBMM'de doğalgaz diyaloğu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, doğalgaz santrallerinden arz sıkıntısı olması durumunda maliyet farkının karşılanacağı bütçeye dair detayları açıkladı. Bakan Ağbal, CHP'li vekilin sorusunu da net bir şekilde yanıtladı.

Yeni Şafak
22:54 - 10/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:00 - 10/12/2015 Perşembe
AA

2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağbal, tasarıyı hazırlarken, 2015 yılındaki personel harcamalarını, yıl içinde alınan yeni personelin 2016 yılı bütçesine getirdiği masrafları, 2015 yılında personele yapılan zamların 2016'ya etkisini, seçim beyannamesinde ve Hükümet programında personel harcamalarına ilişkin olarak verdikleri taahhütleri ve yeni yılda yapılacak öğretmen atamalarını dikkate aldıklarını söyledi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ödenek kullanma yetkisindeki oranı yüzde 100 olarak belirlediklerini kaydeden Ağbal, "Bakanlık bütçesi içerisinde 'mücbir sebep ödemeleri' diye adlandırdığımız bir ödeme var. Bunun tutarı 2015 yılında 44 milyon lira. 44 milyon liranın tamamını kullanalım diye bir talebimiz var. Doğalgaz santrallerinde arz sıkıntısı oluştuğunda ikincil yakıtlara geçme imkanı var. Buna mücbir sebep hali diyoruz. Bu durumda doğalgaz fiyatı ile ikincil yakıt fiyatı arasındaki maliyet farkını Enerji Bakanlığı bütçesinde yer alan bu kalemden karşılıyoruz" diye konuştu.



"Gazı kesebileceklerini sanmıyoruz"

Bakan Ağbal, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun, "Gazı keserlerse bu ödenek yetecek mi?" sorusu üzerine, "Kesebileceklerini sanmıyoruz" dedi.



Naci Ağbal, 2016 yılı tasarısının bundan önce olduğu gibi mali disiplini esas alan, mali disiplinden taviz vermeyen bütçe olduğunu söyledi.



"2015 yılının ilk üç aylık harcaması, 2016 yılının ilk üç aylık ödenek tavanı için gösterge olabilse de tek başına gösterge olamaz" diyen Ağbal, başta personel harcaması olmak üzere, birçok kalemde değişiklik olduğunu kaydetti.



Bakan Ağbal, 2015 yılı temmuz ayında memurlara yüzde 4,76 zam yapıldığını, bu zammın 2016 yılının ilk 3 aylık harcamasına ilave yansıması olacağını ifade ederek, "1,8 milyar lira sadece temmuz ayında yapılan zammın, 2016 yılının ilk üç ayına baz olarak getirdiği bir harcama var" dedi.



"Piyasa bir an önce esas bütçeyi görmek istiyor"

"Piyasa geçici bütçeyi beklemiyor, bir an önce esas bütçeyi görmek istiyor" diyen Ağbal, en kısa sürede orta vadeli programı hazırlayarak sunacaklarını söyledi.



Maliye Bakanı Ağbal, vergi cezalarının caydırıcı olması, mükellefi vergi kaçırmaktan uzak tutacak efektif ceza öngörülmesi gerektiğini söyledi. Ağbal, "Son 13 yılda bu ülke baştan başa inşaat ve şantiyeye dönüşmüşse, bunun gerçek sahibi millettir. Millet 13 yıl boyunca ülkede taş üstüne taş koyan, yatırım yapan, yoksulluğu azaltan, ortadan kaldıran, gelir dağılımını iyileştiren AK Parti Hükümetine destek veriyorsa, AK Parti hükümetleri de bu yatırımlara artırarak devam edecektir" diye konuştu.



Milli Piyango özelleştirmesinde, ikinci firmanın bugün sözleşmeye gelmediğini belirten Ağbal, firmanın verdiği 10 milyon dolarlık teminatın idareye gelir kaydedildiğini söyledi. Naci Ağbal, Milli Piyango'yu özelleştirme iradelerinin devam ettiğini, en kısa sürede yeni ihaleye çıkacaklarını bildirdi.



AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da muhalefet partisi milletvekillerinin her konuşmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde konuşmalarını eleştirerek, "Sayın Cumhurbaşkanı hakkında konuşmalarını, seçimleri kaybetmenin, onu yenememenin psikolojisi olarak görüyorum" dedi.

#Plan ve Bütçe Komisyonu
#2016 yılı geçici bütçesi
#Maliye Bakanı Naci Ağbal
#enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı
#ikincil yakıt
#doğalgaz fiyatı
8 yıl önce