|

TEOG yerine gelen LKS'de ilk sınav ne zaman

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte TEOG yerine getirilen sistemin detaylarını açıkladı. Öğrenciler TEOG’un aksine liseye yerleşmek için sınava girmek zorunda değil. Sınava girmeyenler evlerine en yakın 5 okuldan birini tercih edecek. İşte TEOG yerine gelen LKS'nin bütün detayları...

Yeni Şafak
11:15 - 6/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:59 - 6/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, LKS'nin detaylarını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, LKS'nin detaylarını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,
TEOG
'un yerine liselere geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı. Yeni sisteme öğretmenlerin, eğitim uzmanlarının, birçok üniversitenin, eğitim fakültelerinden akademisyenlerin büyük katkı sunduğunu söyleyen Yılmaz, velilerden gelen önerileri de dikkate aldıklarını belirtti. TEOG’un şimdiye kadar hayata geçirilen en iyi sistemlerden biri olduğunu hatırlatan Bakan İsmet Yılmaz’ın açıkladığı Liselere Kayıt Sistemi'nin (
LKS
) ayrıntıları şöyle:
Sınava isteyen girecek
: Eski sistem TEOG’da bütün öğrencilerin sınava girmesi zorunluyken yeni sistemde öğrencinin isteğine bağlı olacak. Öğrenciler sınava girmeseler de tercih ettikleri liseye yerleştirilecek.
LKS'de aderese dayalı yerleştirme
: TEOG’da öğrenci puanına göre aynı ilçede bulunan okullara gidiyordu. Özellikle büyükşehirlerde bazı ilçelerin büyüklüğünden dolayı öğrenci, evinden uzak bir okula gitmek zorunda kalıyor ve bu durum veli ile öğrenciye hem maddi hem de güvenlik bakımından sıkıntılara yol açabiliyordu. Yeni sistemde öğrenci evine yakın en yakın okulu tercih edecek. Sistem öğrenciyi velisinin tercihi dışındaki hiçbir okula göndermeyecek.
TEOG sonrası hangi okullar tercih edilebilir
: Sınava girmek istemeyen öğrenci evine en yakın 5 okuldan (Anadolu, İmam Hatip, Meslek Lisesi ve diğer liseler) birini tercih edecek. Sınava giren öğrenciler ise 5 tane okul tercihi yapacak. Puanıyla yerleşemeyen öğrenciler de evlerine en yakın okulu tercih edecek.

Sınavla öğrenci alacak okullar açıklanacak
: MEB'in Mayıs ayında açıklayacağı okullarda (Fen Liseleri vb.) eğitim almak için isteyen öğrenciler sınava girecek.
LKS 2 Haziran 2018'de
: Bu liselere girmek için yapılacak sınav 2 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. Tek oturumda yapılacak olan sınavın sonuçları yine haziran ayı içinde açıklanacak.
Sınavda 60 soru 90 dakika
: 60 sorudan oluşacak olan sınav toplam 90 dakika olacak.
Hangi derslerden soru olacak
: 6. 7. ve 8. sınıf müfredatından soruların sorulacağı sınavda çoktan seçmeli, sayısal ve sözel soruları yer alacak.
LKS sorularını kim hazırlayacak
: Sorular Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru havuzundan seçilecek. 6, 7 ve 8. sınıfların ders müfredatından oluşturulan soru havuzundan rastgele seçilerek soru kitapçıkları hazırlanacak.
Sınavı kim yapacak
: Soruları Bakanlık hazırlayacak ancak sınavları her bölge kendisi yapacak. Ayrıca yabancı eğitim kurumları öğrenci alırken istedikleri takdirde kurum içi sınav da yapabilecek.
Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak
: Yeni sistemle öğrencinin önü tamamen açılıyor. Örneğin Elazığ’daki bir öğrenci istediği takdirde aldığı puanla İstanbul’daki Fen Lisesini tercih edebilecek. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin yerleştirme sonucu aynı anda açıklanacak.
#LKS
#TEOG
#yeni sınav sistemi
6 yıl önce