|

Sınav artık mecburi değil

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte TEOG yerine getirilen sistemin detaylarını açıkladı. Öğrenciler TEOG’un aksine liseye yerleşmek için sınava girmek zorunda değil. Sınava girmeyenler evlerine en yakın 5 okuldan birini tercih edecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:12 - 6/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı.
​Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı. Yeni sisteme öğretmenlerin, eğitim uzmanlarının, birçok üniversitenin, eğitim fakültelerinden akademisyenlerin büyük katkı sunduğunu söyleyen Yılmaz, velilerden gelen önerileri de dikkate aldıklarını belirtti. TEOG’un şimdiye kadar hayata geçirilen en iyi sistemlerden biri olduğunu hatırlatan Yılmaz, sistemin neden kaldırıldığını ise şöyle açıkladı: "Bu da bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Mevcutların en iyisi, ancak sıkıntıları var mı? Var. Bu sınav yarışının öğrenciyi okul dışı kaynaklara yönlendirdiği şeklinde geniş bir algı var. Etüt merkezleri yayılmaya başlamıştı. Bu, ihtiyaçtan doğuyor. Biz bunu kapatmak zorunda kaldık ama özel ders alanları var deniyor. Demek ki sistemimiz okul dışı kaynaklara yönelimi artırmış olabilir. Toplumdaki algı bu. Doğru, yanlış ayrı bir şey. Algı, gerçeğin önündedir. Bu algıyı düzeltmemiz lazımdı."

DEVAMSIZLIK YAPIYORLAR

Çocukların 6. sınıftan itibaren sınava girmek için hazırlandığını ve çocukların, bedensel ve sosyal kişiliklerinin gelişme döneminde bir yarışa zorlandığını belirten Yılmaz, "Bir başka husus, bu lise son öğrencileri üniversite sınavına hazırlanmak için devamsızlık yapıyor, rapor alanlar artıyor. Bilin ki orta sonlarda da TEOG’a hazırlık için son sınıfta ilave devamsızlık ortaya çıktı. Bir başka olumsuzluk ise çocuğun puanı 460. Evinin yanında bir okul var, 470 ile alıyor. 460 puan alan hemen evinin yanındaki 470 ile alan okula gidemiyor. Belki o ilçede bulamazsa bir başka yerde kayıt olmak zorunda kalıyor. Bazen 1 puan ile kaybediyor. Bunları da görmemek mümkün değil. Sonuçta bizler vatandaşımızdan, velilerimizden her ne şikayet gelirse onu dikkate almak zorundayız" diye konuştu.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR MAYIS'TA AÇIKLANACAK

Yeni sistemde sınav zorunluluğunu kaldırdıklarını ve temel felsefelerinin sınava girmenin isteğe bağlı olması olduğunu söyleyen Yılmaz, "8’inci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız" dedi.

  • STRESTEN KURTULACAKLAR
  • "Okullarımız hayatın kendisi gibi olsun" diyen Yılmaz, öğrencilerin, liseye ilk başladığında okulla ilgili kafalarında oluşan başarılı-başarısız algısını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. Yılmaz, farklı akademik düzeylerdeki öğrencilerin aynı sınıfta bir arada bulunmasını eğitim bilimi açısından önemli gördüklerini ifade ederek, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak lise sınavlarını ülke genelini etkileyen bir stres unsuru olmaktan çıkardık. Öğrenci ve velilerimizin tercihleri doğrultusunda liseye geçiş uygulamasını başlattık. Bize bu konuda birçok öneri geldi. En uygununu, geleceğe yönelik olarak öğrencilerimizin en az sıkıntıyla taşıyacağımız bir sistem olarak bunu öngördük" değerlendirmesinde bulundu.
Yeni sistemin ayrıntıları

Bakan İsmet Yılmaz’ın açıkladığı Liselere Kayıt Sistemi'nin (LKS) ayrıntıları şöyle:

SINAV İSTEĞE BAĞLI:
Eski sistem TEOG’da bütün öğrencilerin sınava girmesi zorunluyken yeni sistemde öğrencinin isteğine bağlı olacak. Öğrenciler sınava girmeseler de tercih ettikleri liseye yerleştirilecek.
 ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME:
TEOG’da öğrenci puanına göre aynı ilçede bulunan okullara gidiyordu. Özellikle büyükşehirlerde bazı ilçelerin büyüklüğünden dolayı öğrenci, evinden uzak bir okula gitmek zorunda kalıyor ve bu durum veli ile öğrenciye hem maddi hem de güvenlik bakımından sıkıntılara yol açabiliyordu. Yeni sistemde öğrenci evine yakın en yakın okulu tercih edecek. Sistem öğrenciyi velisinin tercihi dışındaki hiçbir okula göndermeyecek.
 HANGİ OKULLAR TERCİH EDİLEBİLİR:
Sınava girmek istemeyen öğrenci evine en yakın 5 okuldan (Anadolu, İmam Hatip, Meslek Lisesi ve diğer liseler) birini tercih edecek. Sınava giren öğrenciler ise 5 tane okul tercihi yapacak. Puanıyla yerleşemeyen öğrenciler de evlerine en yakın okulu tercih edecek.
SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR AÇIKLANACAK:
MEB'in Mayıs ayında açıklayacağı okullarda (Fen Liseleri vb.) eğitim almak için isteyen öğrenciler sınava girecek.
 SINAV 2 HAZİRAN 2018’DE:
Bu liselere girmek için yapılacak sınav 2 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. Tek oturumda yapılacak olan sınavın sonuçları yine haziran ayı içinde açıklanacak.
 60 SORU 90 DAKİKA:
60 sorudan oluşacak olan sınav toplam 90 dakika olacak.
 HANGİ DERSLERDEN SORU OLACAK:
6. 7. ve 8. sınıf müfredatından soruların sorulacağı sınavda çoktan seçmeli, sayısal ve sözel soruları yer alacak.
 SORULARI KİM HAZIRLAYACAK:
Sorular Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru havuzundan seçilecek. 6, 7 ve 8. sınıfların ders müfredatından oluşturulan soru havuzundan rastgele seçilerek soru kitapçıkları hazırlanacak.
 SINAVI KİM YAPACAK:
Soruları Bakanlık hazırlayacak ancak sınavları her bölge kendisi yapacak. Ayrıca yabancı eğitim kurumları öğrenci alırken istedikleri takdirde kurum içi sınav da yapabilecek.
ÖĞRENCİ İSTEDİĞİ YERİ KAZANABİLİR:
Yeni sistemle öğrencinin önü tamamen açılıyor. Örneğin Elazığ’daki bir öğrenci istediği takdirde aldığı puanla İstanbul’daki Fen Lisesini tercih edebilecek.
 YERLEŞTİRME SONUÇLARI AYNI ANDA AÇIKLANACAK:
Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin yerleştirme sonucu aynı anda açıklanacak.
  • Ara sınıflarda geçiş yok
  • “TEOG ile geçen yıl liselere yerleşen ara sınıftaki öğrencilerin adreslerine yakın okullara geçip geçemeyeceğine ve okulların taban puanının kalkıp kalmadığı” şeklindeki soruya Bakan İsmet Yılmaz, şu cevabı verdi: “Geçişlere müsaade etmeyeceğiz, doğru olmadığını düşünüyoruz. Her sistem kendi artısı ve eksisiyle bir dengededir. Eğer onu bozarsak sıkıntı olur. Dolayısıyla da bizim bundan sonra kayıtla alacağımız öğrenciler için taban puan kalkmıştır. Adrese en yakın okula kaydını yapacağız ama daha önce TEOG puanıyla girmiş bir öğrencinin değişiklik yapmasına izin vermeyeceğiz.” Danıştay’ın “taban puanın altındaki bir öğrencinin bir üst okula kaydedilemeyeceği”ne ilişkin kararını anımsatan Yılmaz, o sistemi bozmamak gerektiğini düşündüklerini vurguladı.
20 bin atama yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ihtiyacına ilişkin bir soru üzerine Bakan İsmet Yılmaz, dönemlerinde 580 binin üzerinde öğretmen atamasının yapıldığını, bu nedenle öğretmen yaş ortalamasının 40’ın altında olduğunu belirtti. Yılmaz, “Önümüzdeki yıl, 20 bine yakın öğretmen alacağız. Rakamı sayın Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla bir araya gelip tespit edeceğiz. 20 bine yakın öğretmenin alımı için şubatta bir duyuru yapıyoruz. Muhtemelen mayısta sınavlarını yaparız, haziran-temmuzda da atamasını gerçekleştiririz. Geçen yıl da 20 bin öğretmen ataması yapmıştık “ bilgilerini paylaştı.

#İsmet Yılmaz
#MEB
#TEOG
6 yıl önce