|

2 yılda 90 bombalı araç!

İçişleri Bakanlığı’nın raporuna göre, PYD/YPG terör örgütü TSK’nın harekat düzenlediği bölgelere yönelik 2 yılda 90 bombalı araç saldırısı düzenledi. Sadece Fırat Kalkanı harekat bölgesinde 141 saldırı ise önlendi. Yürütülen başarılı operasyonlarla ağır darbe alan PKK’nın, YPG eliyle cevap verdiği kaydedildi.

Osman Özgan
00:00 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 00:08 - 15/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Terör örgütü PKK Türkiye’nin harekat düzenlediği bölgeleri hedef alıyor.
Terör örgütü PKK Türkiye’nin harekat düzenlediği bölgeleri hedef alıyor.

İçişleri Bakanlığı, PYD/YPG terör örgütünün bombalı araç saldırılarıyla ilgili önemli bir rapor hazırladı. PKK ve DEAŞ terör örgütünün bombalı araç saldırılarına da yer verilen raporda, PYD/YPG’nin Türkiye’nin harekat düzenlediği bölgeleri hedef aldığına dikkat çekiliyor. Türkiye’nin, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla bölgede güven, huzur ve istikrarı sağladığına işaret raporda, “TSK karşısında tutunamayan ve ağır bir yenilgi alan PKK/PYD/YPG geri çekildiği bölgelerden harekât bölgelerine yönelik bombalı araç saldırısı, EYP saldırısı, pusu, suikast ve adam kaçırma gibi eylemlere yönelmiştir. Bu eylemler, TSK ve Suriye Milli Ordusu (SMO) güçlerine, sivil kamu görevlilerine ve ekseriyetle de sivil halka yönelik gerçekleştirdi” denildi.

TEL RIFAT, MÜNBİÇ VE AYN EL ARAP

Saldırıların daha çok genellikle Tel Rıfat, Münbiç, Ayn el Arap, Ayn İsa ve Tel Temr gibi PYD baskısı altında olan bölgelerden gelen YPG’li teröristler tarafından yapıldığı belirtildi. Raporda, PYD-YPG’nin harekat bölgelerine 2018 Mart ile 2021 Şubat arasında toplam 90 bombalı araç düzenlediği aktarıldı. Bu saldırılarda, çocuklarında aralarında bulunduğu 400’ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı ifade edildi. Yine bu saldırılar sonucunda askerlerimizin de şehit olduğu vurgulandı.

ONLARCA SALDIRI ÖNLENDİ

Buna karşın, sadece Fırat Kalkanı harekat bölgesinde yer alan El Bab ve çevresinde 2019’da yol kenarına tuzaklanmış ve araca yüklenmiş 96 el yapımı ve fabrikasyon patlayıcının, 2020’de ise 45 patlayıcının imha edilerek olası saldırıların önlendiği vurgulandı. Benzer rakamların Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekat bölgeleri için de söz konusu olduğu kaydedilirken, “Dolayısıyla esasında önlenen girişimler, meydana gelen eylemlerden daha fazladır” denildi.

DEAŞ’IN SALDIRILARINI KOPYALIYOR

Raporda, DEAŞ’ın Irak ve Suriye’de 2014 ve 2017 yılları arasında uyguladığı bombalı saldırı taktiklerinin 2018’den itibaren PYD/YPG tarafından kopya edildiğine dikkat çekildi. Raporda, şu değerlendirmelere yer verildi: “Sözde ‘DEAŞ karşıtı milis güç’, ‘Rojava Devrimi’ gibi perdelerle uluslararası kamuoyunda pazarlanan PYD/YPG, esasında PKK ve DEAŞ’tan kopya ettiği saldırıyla kendini ve zihniyetini açık etmekte ve tüm dünyanın gözleri önünde sivil katliamlarına devam etmektedir. Türkiye’nin bölgenin inşasına ve bölge insanının ihyasına yönelik çabalarına balta vurmak maksadıyla sivil katliamına girişen PYD/YPG’nin bu saldırılarına uluslararası kamuoyundan ciddi bir itiraz gelmemiştir.”

SALDIRILAR VE ABD SEÇİMLERİ

PYD-YPG’nin, geçtiğimiz ocak ve şubat aylarında bombalı saldırı ve saldırı girişimlerini artırdığı vurgulan raporda, şu dikkat çekici tespit yapıldı: “Bu dönem aynı zamanda ABD’nin seçim sonuçlarının uluslararası kamuoyunda geniş yer bulduğu bir dönemdir.”

TÜRKİYE'NİN BAŞARISINI GÖSTERMEK İÇİN

Raporun sonuç bölümünde, “PYD/YPG’nin bu tip saldırılarının Türkiye’nin son yıllarda sınır ötesinde operasyonel alandaki (Suriye ve Libya) ve savunma sanayii alanındaki (Suriye, Libya ve Karabağ) test edilmiş başarılarını gölgelemek maksadıyla da artırdığını ifade etmek gerekir. Ayrıca Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü başarılı sınır ötesi operasyonlarının da PYD/YPG’nin bombalı saldırılarını sıklaştırmasına neden olduğu söylenebilir. Zira hem sınır içerisinde hem de sınır ötesinde PKK üzerinde kurulan baskıya örgütün YPG eliyle cevap vermek istemesi muhtemeldir” denildi.


#bombalı saldırı
#bombalı araç
#pkk
#deaş
#içişleri bakanlığı
#tsk
#saldırı
#önlendi
3 yıl önce