|

Adana'nın efsane lezzeti İstanbul'da

Kebap işine daha küçük yaşlarda başlayan meşhur Hasan Usta, Adana'dan sonra şimdi bu enfes lezzeti özleyenlere İstanbul Koşuyolu'nda hizmet veriyor. Yenilen konseptiyle ürün çeşitliliğini de genişleten Hasan Usta, samimi çalışanları, lezzetli etleri ve ev konforuyla misafirlerini en iyi şekilde ağırlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2018 Pazar
Güncelleme: 05:34 - 4/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Hasan Usta, 1985 yılından beri aynı lezzetle hizmet veriyor.
Hasan Usta, 1985 yılından beri aynı lezzetle hizmet veriyor.

Adana'da meşhur Hasan Usta'yı bilmeyen yoktur. Adana'ya gitmeyenler dahi ününü muhakkak duymuştur. Daha 9 yaşında ustasının tablasında çırak olarak başladığı meslekte zamanla kendi tablasını alan Hasan Oral, çok büyük bir aşkla bağladığı işinde adını Adana'nın her yerine taşımayı başarmış. Küçük tablasında işler büyüyünce Seyhan bölgesinde kendine bir dükkan açan Hasan Usta, müşterilerinden gelen talebe yetişemeyince bir dükkan daha açar. Adana'nın aranan o enfes lezzetini en sonunda İstanbul'a taşıyan Oral'ın Avrasya Tüneli'nin hemen yanında açtığı mekan ile Marmaray Ayrılık Çeşmesi durağından yürüyerek de gelebilirsiniz. İstanbul'da üç yıldır aynı yerde bulunan mekan 9 aydır yenilenmiş haliyle hizmet veriyor. Hasan Usta, 1985 yılından beri aynı lezzetle hizmet veriyor.

KENDİ KUZUMUZU YETİŞTİRİYORUZ

'Adana kebabının zirvesi' olarak tanımlanan Hasan Usta'yı yerlerinde ziyaret ettik. Hasan Usta Adana'da olduğu için kardeşi İzzettin Oral tarafından ağırlandık. Yenilen mekanda kebabın yanı sıra yenilenen ürünler de var. Steak, pizza, lahmacun ve kahvaltı sadece İstanbul şubesine olan ürünler. İstanbul'da Adana kebabını özleyenlere hizmet verdiklerini anlatan Oral, "Biz Adana mutfağını olduğu gibi İstanbul'a getirdik. Her yerde şube açamıyoruz. Çünkü biz et oranına göre büyüyoruz. Etimiz çoğalırsa şubemiz de çoğalır. 100'ü Siirt 50'si Batman'da olmak üzere 150 tane köy ailesi ile çalışıyoruz. Hayvanlar dağda gezerek otluyor. Bize 10 aylıkken gelen kuzuyu bir yaşına bastığında kesiyoruz ve İstanbul'a getirtiyoruz" şeklinde konuşarak ekliyor: "Hayvanları da küçük kardeşimiz ve onun yetiştirdiği ustalar kesiyor."


ADANA'DA KÖTÜ KEBAP YOK

Hasan Usta'da pişirilen tüm kebapların kuzu etinden yapıldığının altını çizen Oral, "Hayvanın bütün etlerini kebaba karıştırıyoruz. Özellikle hayvanın pirzelosundan ya da butundan değil tamamından kebap yapıyoruz. Etimizin içerisinde sadece tuz var. Hava durumuna göre yağ oranını değiştiriyoruz. Kışın bu oran artıyor yazın da azalıyor. Bu yüzden bizim kebabımız yendikten sonra rahatsız etmez. Adana'da bütün kebapçılar kebabı güzel yapar ama Ramazan ayında herkes sahurda Hasan Usta'nın kebaplarını yer. Adana'da kötü kebap yapan yoktur. Sadece aralarında teknik farklar vardır" diyor.


ÇIRAKLAR USTA OLUYOR

Hasan Usta ile çalışan personelde kendisi gibi çekirdekten yetişen kişilerden oluşuyor. Onun yanında bu işe başlayanlar şimdi usta olarak çalışıyor. Kebapları hazırlayan Hüseyin Usta 10 yaşında geldiği Hasan Usta'nın yanında 20 yılı geride bırakmış. Mehmet Usta ise 19 yıldır hazırladığı çiğ köftelerin lezzetiyle insanların başını döndürüyor. Mehmet Usta'nın İstanbul'da hazırladığı çiğ köfteleri Adana'dakinden biraz daha farklı. Et ve sarımsak oranı daha düşük.

Kebabın yanında gelen ekmekler yine buraya has bir lezzet. Hasan Usta, bu lezzeti yakalayabilmek için farklı üreticilerle görüşüp en sonunda Adana ve Antep'in yerel unlarıyla hafif bir lezzet yakalamış. Şalgam suyu ve ayran da yine kendi ürünleri. Burada tere gibi mevsimine göre değişen yeşillikler, soğan, turp dahi Adana'dan getirtiliyor.


Geleceğimiz için gıda atığını önlemeliyiz

Her zaman ürünlerin israfını önlemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen İzzettin Oral, "Kahvaltıda israfı önlemek için açık büfe yerine serpme kahvaltı hizmeti veriyoruz. İnsanlar masadakiler bitmediği halde doyunca kalanları paketleyip evlerine götürebiliyorlar. Pakete 'Gurme Paket' ismini verdik. Geleceğimiz için gıda atığını önlemeliyiz. Kahvaltılık ürünlerimizin birçoğu yöresel. Özellikle peynirlerimizin hepsi kendi yöresinden geliyor. İsteyenler şarküteri reyonumuzdan kahvaltılık ürün de satın alabiliyor" diyor.


Doymadan kalkmak yok

Hasan Usta'da bir porsiyon Adana kebap istediğiniz an masa salatalarla donatılıyor. Soğan salatası, mevsim salatası, Akdeniz salatası, ezme, pişmiş soğan, Adana'nın meşhur tablacı salatası, tere, roka, turp kebap gelene kadar sizi doyurmaya yetecek gibi. Kebabınız gelmeden salatalar bittiyse ücretsiz bir şekilde yeniden yenileniyor. Kebabınızı ister 150 ister 200 gramlık olarak da isteyebilirsiniz. Hiçbir baharatın olmadığı kebap 29 lira. Kebabınızı yedikten sonra üzerine bir de tatlı yemeden ayrılmayın Hasan Usta'dan. Baklavalar Antep'ten, künefe Hatay'dan geliyor. Osmanlı Saray Kadayıfı ürünleri Hasan Usta'da mevcut.

#Adana
#İstanbul
#Lezzet
#Hasan Usta Kebap
6 yıl önce