|

Atık malzemeyle dayanıklı evler

Ward Massa ve arkadaşı Hollanda'daki inşaatları dolaşarak topladıkları molozlardan geri dönüşüm yoluyla sağlam materyaller elde ediyor. Atıklardan yapı malzemesi üretme fikrinin sahibi Massa, "Sadece Hollanda'nın değil diğer ülkelerin de atıklarını değerlendirmek istiyoruz. Amacımız bu materyalleri deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkelerde kullanmak" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2017 Pazar
Güncelleme: 06:49 - 2/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Atık malzemeyle dayanıklı evler
Atık malzemeyle dayanıklı evler

Hollanda'da 2011 yılı krizinin patlak verdiği sırada çocukluk arkadaşı Tom ile atıkları değerlendirmek isteyen Ward Massa, çekiç ve kovayı alarak inşaatların yolunu tutmuş. O dönemde üniversitede tez hazırlayan arkadaşına "İnşaat atıklarını değerlendirme" konusunda bir çalışma yapabileceklerini söyleyen Massa'nın o gün bugündür tek derdi, atıkların geri dönüşümünü sağlamak. İki temel soruyla yola çıktıklarını belirten Massa, ilk olarak bu atıkları yeniden bir inşaat malzemesine dönüştürmeyi ardından da bu atıkları nasıl değerlendirilebilecekleri üzerinde çalışmış. Şimdilerde arkadaşıyla birlikte StoneCycling adlı bir de şirket kuran Massa, geri dönüşüm yoluyla yeniden ürettikleri inşaat malzemeleriyle dünyanın pek çok ülkesine isimlerini duyurmak istiyor. Sadece inşaat malzemeleri üretmekle kalmayıp tasarım da yapan Massa "Sadece Hollanda'nın değil diğer ülkelerin de atıklarını değerlendirmek istiyoruz. Amacımız bu materyalleri deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkelerde kullanmak" diye konuşuyor.

İKİ YILLIK ÇABAMIZ SONUÇ VERDİ

Üniversitede Siyaset Bilimi üzerine eğitim alan Massa, atıklar konusu dikkatini çektiği için bu alanda çalışmaya devam edeceğini söylüyor. Massa, "Hollanda'da yılda 25 milyon ton atık çıkıyor. Toplam 16 milyon insandan bu kadar atık çıkıyor. Yani atık oranı oldukça fazla. Biz de bu kadar çok atığın nasıl değerlendirilebileceğini düşünürken kendimizi inşaatta molozların arasında bulduk. Bu molozların boş arazilerde toplandıklarını gördük. Onlar daha sonra yol yapımında kullanılıyormuş. Yani inşaatta değerli bir materyalin değeri düşmüş oluyor. Biz de bunu daha değerli bir şeye dönüştürmek istedik" diye konuşuyor. Topladıkları inşaat atıklarını arkadaşı Tom ile birlikte blenderlarda öğütüp toz haline getirdiklerini de söyleyen Massa, "Tozları karıştırdık ve ortaya yeni bir şey çıktı. Bunları tekrar fırına koyduk. Sürekli yeni şeyler denedik. İki yıl sonunda ise hiç kırılmayan materyaller elde ettik. Başta bunu mezuniyet projesi olarak ele aldık ama sonra şirketler bizden bunu geliştirmemizi istedi" ifadelerini kullanıyor.


DAYANIKLILIĞI
ÖNEMSEMİYORLAR

Hollanda'da bu zamana kadar dayanıklı yapı konusunun hiç konuşulmadığını ve yeni yeni gündeme geldiğini belirten Massa, "Hollanda'daki firmalar bir inşaatın kalitesinden sadece 10 yıl sorumlu oluyor. Yani yeni bir şey yapmak istemiyorlar. Ayrıca Hollanda bir deprem ülkesi olmadığı için bu konulara pek fazla yatırım yapmıyorlar" ifadelerini kullanıyor. Elde ettikleri materyallerin depreme oldukça dayanıklı olduğunu söyleyen Massa,"Deprem olduğunda tuğla arası çimento yapı hemen yıkılabilir ama biz de sallantı sırasında gidip gelen bir sistem var" diyor. Elde ettikleri materyali nasıl değerlendireceklerine karar veremediklerini de sözlerine ekleyen Massa, "Materyali tuğla ya da tasarım malzemesi yapma konusunda ikilemde kaldık. Bunun kullanılabilir ve sürdürülebilir bir şey olmasını istedik" şeklinde konuşuyor.

BAŞKA ÜLKELERİN ATIKLARINI DA DEĞERLENDİRECEĞİZ

Elde ettikleri materyalle ilk önce sarı ve kırmızı tuğlalar yaptıklarını belirten Massa "Bazı kimseler bize 'Neden piyasada olan bir şeyi yapıyorsunuz? Daha farklı bir şeyler yapın!' deyince biz de tozların içine materyal sağlam olsun diye tuvalet taşı parçaları ekledik. Bunlara kullandığımız malzemeye göre patlıcan rengi, siyah biber gibi isimler koyduk. Şu an seri üretim yapıyoruz. Tuğla şirketleri üretim yaptıklarında onlardan da oldukça atık çıkıyor. Bu atıkları da değerlendiriyoruz. Dünyada bu alanda pek çok girişimler var ama genellikle biyolojik malzemelerde oluyor bu tarz girişimler. Biz bu alanda tekiz. Bizden ilham alarak benzer çalışmaları yapmak isteyenler de oluyor" diyerek devam ediyor: "Şu an materyallerimizi başka ülkelere de satıyoruz. İleride Amerika, Avusturalya, Türkiye gibi ülkelerin de atıklarını değerlendirmek istiyoruz. Yani Hollanda'daki atığı başka yerlere taşımak yerine ülkelerin kendi atıklarını değerlendirmek istiyoruz."


İstanbul'a ikonik bina yakışır

Geçtiğimiz ay 40. kez düzenlenen Yapı Fuarı- Turkeybuild İstanbul'a da katılan Ward Massa, her ülkenin atıklarını değerlendirmediğini söyleyerek "Atıklarını en iyi değerlendiren ülkeler, İngiltere'de Londra, İskandinav ülkelerinden Danimarka, Amerika, Dubai ve Suudi Arabistan" diyor. Dayanıklı yapılar yapmak dışında bu yapıların tasarımlarını da yaptığını belirten Massa,"Hollanda tasarım haftasında en genç tasarımcı ödülü de aldık. Materyallerimizle ikonik binalar yapıyoruz. 2020'de her kıtada bir ikonik binamız olsun istiyoruz. İstanbul'a ikonik bir yapı çok yakışır" şeklinde konuşuyor.

#Ward Massa
#Hollanda
#Atık malzeme
7 yıl önce