|

Eşit değiliz hiçbirimiz

KADEM’in düzenlediği ve sanatçı Hilal Büşra Cebeci’nin hazırladığı “Gölge/Shade” video art projesi sanatseverlerle buluştu. “Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet” kavramının bir anlamda üzerine düşmüş “gölge”leri aralamak istediklerini belirten Cebeci, “Bir yüzün içinde iki göz var ama asla aynı ve eşit değiller” dedi.

Sevda Dursun
02:44 - 4/10/2022 Salı
Güncelleme: 02:49 - 4/10/2022 Salı
Yeni Şafak
Hilal Büşra Cebeci
Hilal Büşra Cebeci

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından düzenlenen sanatçı Hilal Büşra Cebeci’nin hazırladığı “Gölge/Shade” video art projesi Grand Pera Cercle D’Orient’te sanatseverlerle buluştu. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen serginin açılışına, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, KADEM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Vakfı Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra KADEM üyeleri ve sanatçılar katıldı.

Video art projesi için üç yüz kişinin içinden yirmi iki kişi seçiliyor. Eserde, fotoğraf sanatçısının kadrajından çıkmış insan portreleri dijital ortama aktarılarak bölünüyor ve aynı yüzün tamamlayan yarısı olmadığı takdirde farklı bir yüz olarak algılanabileceği vurgulanıyor. Alın ve dudak hizalarından bölünen yüzlerin, beraberken bir bütünlük oluştururken, iki cepheye bölündüğünde farklı duygu ve duruşları yansıttığına işaret ediliyor.

GÖLGELERİ ARALADIK

“Gölge” isimli video art çalışmasının, insanın içindeki gölge kimliklerin gözlerinden yansıyışının bir temsili olduğunu söyleyen sanatçı Hilal Büşra Cebeci, projeyle ilgili sorularımızı cevapladı. “Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet” kavramının bir anlamda üzerine düşmüş “gölge”leri aralamak istediklerini belirten Cebeci, “Bir yüzün içinde iki göz var, ama asla eşit ve aynı değiller. Bir surette bile aynılığı yakalayamadığınız bir dünyada insanlar arasında bir aynılık yakalamanız mümkün değil. Ne bir kadın bedeni üzerindeki iki göz, ne kadınla erkek gözü birbiriyle aynı ama nihai noktada duygularda ve varoluşta eşitiz. Bu hakikatle baktığımız takdirde adalete erişmiş oluyoruz” dedi.

BU BAŞKA BİR YALNIZLIK

Projeye katılanların hikayelerini de anlatan Cebeci, “Beş dakikaya yakın gözlerini açmayan bir arkadaşın yanına gittiğimde çok yalnız hissettiğini söyledi. İranlı bir arkadaş olduğu için gurbetteki yalnızlığından kaynaklandığını sandım, ama ‘Türkiye’de kendimi gurbette hissetmiyorum. Bu başka bir yalnızlık’ dedi. Bir başkası da gözlerini açtığında kameraya değil sağ alt köşeye bakıyordu. Sessizce ‘Sizi sağ alt köşede üzen bir şey mi var’ dedim. Önce kafasını iki yana salladı, sonra yukarıdan aşağı salladı ve ağlamaya başladı. Onun hikâyesini kabul etmeye hazır olduğumuzda kameraya baktı ve gülümsedi. Hepimiz için enteresan bir deneyimdi. Bu işin süregelen bir versiyonunu da yapmayı arzu ediyorum” diye konuştu.

ADALET KUŞATICIDIR

  • Sanatın ulaşamayacağı hiç kimse olmadığını belirten KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu ise şunları söyledi: “Varoluşta eşitlik sorumlulukta adalet mottomuzu sanat gözüyle anlatmaya çalıştık ve Büşra Hanım bu konuda çok başarılı bir eser çıkardı. Normalde bir yüzün iki tarafı eşit gibi dursa da o farklılığı ortaya koymak istedik. Aslında adaletin her şeyi kuşattığını, bu çalışmayla ifade etmek istedik. Umarım etkili olur.”

BİRBİRİMİZE BENZİYORUZ

  • Esere ilişkin değerlendirmede bulunan KADEM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Kadın-erkek, genç-yaşlı bu tip özelliklerimizden bağımsız olarak insanın en gerçek, en saf duygularını yakalamaya ve göstermeye çalışan bir eser ve bu anlamda da aslında birbirimize ne kadar benzediğimizi veya farklılıklarımızla birbirimizi nasıl tamamladığımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.
#KADEM
#Hilal Büşra Cebecİ
#Sümeyye Erdoğan Bayraktar
#Saliha Okur Gümrükçüoğlu
2 yıl önce